Ιός Κικίλια στη Ν.Δ.

Πανικός έχει καταλάβει την ηγετική οµάδα της Ν.Δ. για το ενδεχόµενο ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Βασίλης Κικίλιας να βρεθεί εκτός δεύτερου γύρου στις κρίσιµες εκλογές της 7ης Νοεµβρίου και να δώσει την τελική µάχη απέναντι στον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ ο ανεξάρτητος Γιάννης Δηµαράς.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η χθεσινή δηµοσκόπηση της ΚΑΠΑ Research στο «Βήµα της Κυριακής», στην οποία ο 32χρονος υποψήφιος της Ν.Δ.

συγκεντρώνει το 12,1% και καταλαµβάνει την τρίτη θέση. Δεύτερος είναι ο Γιάννης Δηµαράς µε ποσοστό 17,9% και πρώτος ο Γιάννης Σγουρός µε 20,1%. Η µεγάλη ανατροπή έρχεται στον β’ γύρο: όταν καλούνται οι ψηφοφόροι να επιλέξουν περιφερειάρχη, στην τελική µάχη εκτινάσσουν στην πρώτη θέση τον Γιάννη Δηµαρά µε ποσοστό 45,2% και στη δεύτερη θέση τον Γιάννη Σγουρό µε ποσοστό 28,9%.

Υπάρχουν βέβαια και άλλες δηµοσκοπήσεις του τελευταίου εικοσαήµερου που εµφανίζουν τον Β. Κικίλια να περνάει στον δεύτερο γύρο (σε µία από αυτές στην πρώτη θέση), σε καµία όµως από αυτές δεν αναδεικνύεται τελικός νικητής των εκλογών.

Στη Ρηγίλλης έχει χτυπήσει συναγερµός και η επιτελική οµάδα σχεδιάζει να ρίξει όλο το βάρος της σε όσο χρόνο απόµεινε µέχρι τις εκλογές προκειµένου να ανεβάσει τις µετοχές του υποψηφίου της ώστε να µην υποστεί προσωπική ήττα ο πρόεδρος του κόµµατος στο Λεκανοπέδιο. Οι εσωκοµµατικοί αντίπαλοι του κ. Αντώνη Σαµαρά ωστόσο σπεύδουν από τώρα να του χρεώσουν την πλήρη ευθύνη µε το επιχείρηµα ότι «ο Κικίλιας ήταν προσωπική επιλογή του προέδρου, ο οποίος αιφνιδίασε τα στελέχη όταν παρουσίασε τον εκλεκτό µέσα στον Αύγουστο µε το σύνθηµα ότι είναι “νέος και άφθαρτος”.

Ο Αντώνης Σαµαράς έχει βρεθεί για την επιλογή του αυτή στο στόχαστρο της κριτικής και των πολιτικών του φίλων, οι οποίοι τον επικρίνουν ότι οδηγεί το κόµµα στην πρώτη ηχηρή ήττα και ταυτόχρονα «καίει έναν δικό του φερέλπιδα πολιτικό». «Βιάστηκε και δεν στάθµισε τα χαρακτηριστικά αυτής της αναµέτρησης. Εριξε στα βαθιά ένα νέο στέλεχος, το οποίο µπορούσε στο µέλλον σε άλλο ρόλο να αναδειχθεί νικητής», λέει πρώην υπουργός από εκείνους που στήριξαν τον Αντώνη Σαµαρά και προσθέτει ότι «έτσι όπως ήρθαν τα πράγµατα, νίκη για τη Ν.Δ. θα είναι πλέον εάν ο Β. Κικίλιας περάσει στον δεύτερο γύρο». Αλλα στελέχη κάνουν ακόµη πιο δυσάρεστες και σύνθετες προβλέψεις. Υποστηρίζουν ότι θα είναι καλύτερα για το κόµµα τους να κερδίσει τις εκλογές ο Γιάννης Σγουρός παρά ο Γιάννης Δηµαράς και εξηγούν: εάν κερδίσει ο Γιάννης Δηµαράς, η Ν.Δ. χάνει τον ηγετικό της ρόλο στο µέτωπο εναντίον του Μνηµονίου. Το µήνυµα που θα βγει από την κάλπη θα λέει ότι οι πολίτες διαφωνούν µε το Μνηµόνιο, αλλά δεν πιστεύουν ότι η Ν.Δ. µπορεί να δώσει τη λύση στα προβλήµατά τους. Ο αντίκτυπος 
Αλλο στέλεχος της Ν.Δ. µε µεγάλη εµπειρία στα οργανωτικά λέει ότι η ενδεχόµενη ήττα Κικίλια θα είναι πανελλαδική ήττα του κόµµατος, διότι, όπως υποστηρίζει, τα χαµηλά ποσοστά της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στο Λεκανοπέδιο, που το εκλογικό σώµα είναι τεράστιο, θα ρίξει τον µέσο όρο στα ποσοστά του κόµµατος σε όλη την Ελλάδα. Ετσι την εποµένη, µέσα στο γενικό κλίµα, θα χαθούν όποιες επιτυχίες προκύψουν στην περιφέρεια.

Στην ηγετική οµάδα της Ν.Δ. υπάρχουν και οι αισιόδοξες φωνές εκείνων που επιµένουν ότι υπάρχει περιθώριο για αλλαγή κλίµατος, καθώς, όπως επισηµαίνουν οι πολίτες, δεν έχουν ακόµη προλάβει να γνωρίσουν τον Βασίλη Κικίλια, έναν νέο άνθρωπο, ο οποίος είναι επιτυχηµένος αθλητής, γιατρός και µε θητεία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο ΝΕΟΣ ΣΤΟΧΟΣ

«Θα είναι επιτυχία αν περάσει στον δεύτερο γύρο», λένε γαλάζια στελέχη

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ “