Ηθική απαίτηση

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ οι σύγχρονοι Γερμανοί φοροφυγάδες; Αυτοί που πουλάνε στο διαδίκτυο πολύτιμα κλεμμένα αρχαιοελληνικά αντικείμενα που μετέφεραν στο Βερολίνο οι πρόγονοί τους. Αυτή είναι η αλήθεια.

Η αδύναμη Ελλάδα αφυπνίζει τα φαντάσματα που τρομάζουν τη μεγάλη χώρα, η οποία πάλεψε αλλά δεν κατάφερε να σβήσει το παρελθόν της. Ενα πλάνο με τις θηριωδίες των Γερμανών στην Ελλάδα να παίξει σε οποιοδήποτε ευρωπαϊκό δίκτυο, είναι αρκετό για να χαλάσει τη διάθεση της καγκελαρίας και να προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων. Μόνο που η Ιστορία δεν παραγράφεται. Εξαγνίζεται όμως απ’ όποιον συμφιλιωθεί μαζί της. Οι απειλές τύπου Σόιμπλε «δεν χρωστάμε τίποτα σε κανέναν» ανοίγουν τα σκονισμένα ντουλάπια για να ξεπηδήσουν οι σκελετοί του παρελθόντος.

Χωρίς αμφιβολία, το ελληνικό αίτημα των αποζημιώσεων ατόνησε τις τελευταίες δεκαετίες. Το παραμύθι της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης ακουγόταν ωραίο. Οι περισσότεροι στην Αθήνα είχαν πιστέψει βαθιά ότι η δημιουργία της νέας μεγάλης οικογένειας με το ενιαίο νόμισμα θα έκλεινε οριστικά τους παλιούς λογαριασμούς.

Ηταν λάθος. Οι Γερμανοί δεν μας οφείλουν μόνο χρήματα, αλλά και πόνο, αίμα και δάκρυα τα οποία δεν αποτιμώνται. Τώρα που ο καθένας ρυθμίζει ξανά τα του οίκου του, είναι ώρα η Ελλάδα να προσφύγει στη διεθνή Δικαιοσύνη, ώστε η υπόθεσή της να γίνει ηθική απαίτηση κάθε ανθρώπου με αίσθημα δικαίου.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Real News» την Κυριακή, 12 Μαΐου 2013