ΦΠΑ: η ώρα των μειώσεων - μοντέλο εστίασης στην οικοδομή

Η κυβέρνηση μετά το πείραμα στην εστίαση παίρνει χαρτί και μολύβι με στόχο να κάνει πράξη τις φοροελαφρύνσεις που θα δώσουν ανάσα στους πολίτες και ώθηση στην ανάπτυξη

της Έλενας Λάσκαρη

ΦΠΑ: η ώρα των μειώσεων - μοντέλο εστίασης στην οικοδομή
Το πείραμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση βάζει την κυβέρνηση σε σκέψεις. Θα μπορούσε να μειωθεί ο ΦΠΑ από το 23% στο 13% και σε άλλους κλάδους; «Αξίζει να το ψάξουμε» είναι η απάντηση αρμόδιων στελεχών που έχουν πάρει χαρτί και μολύβι μετρώντας τα δημοσιονομικά κουκιά, ενώ έχουν παραμάσχαλα την κοινοτική οδηγία ΦΠΑ που ορίζει τα περιθώρια των πειραματισμών.
Η αναζήτηση έχει αρχίσει και είναι στοχευμένη. Αναζητούνται κλάδοι στους οποίους μείωση του ΦΠΑ θα έφερνε με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια: μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων για τους πολίτες από τη μια, αναπτυξιακή ώθηση από την άλλη.
Η αγορά ακινήτων συνιστά τον ιδανικό προσομοιωτή. Μετρά πέντε χρόνια διαρκούς συρρίκνωσης, οι τιμές συνεχώς πέφτουν, η ανάπτυξη χάνει πόντους και η κατασκευαστική δραστηριότητα στον κλάδο των ακινήτων είναι στο ναδίρ. Τα παλιά καλά χρόνια η οικοδομή ήταν στυλοβάτης ανάπτυξης. Τώρα έχουν μείνει μόνο τα υποστυλώματα και αυτά κινδυνεύουν να πέσουν.

Διαβάστε τη συνέχεια στο:

http://www.tanea.gr/news/economy/article/5151985/fpa-h-wra-twn-meiwsewn/