Ξεχάστε το σκι... Πάμε Στέγη!

της Τατιάνας Φύσσα

Κάποτε τα Χριστούγεννα ήταν σύστοιχα με σκι στα Καλάβρυτα και άγριο clubbing στην Αράχοβα. Τώρα απλώς στολίζουμε τα περσινά μας δέντρα με περσινές μπαλίτσες, βγάζουμε περσινά φωτάκια στα μπαλκόνια, σερβίρουμε περσινούς κουραμπιέδες – πάντα με φρέσκια άχνη γιατί στις μέρες μας το Υγειονομικό είναι παντού! – και απολαμβάνουμε μια ζεστή σοκολάτα ακούγοντας Armstrong.

Και γιατί τόσος κόπος; Εφόσον ο δήμαρχος Αθηναίων στόλισε καράβι στο Σύνταγμα για φέτος τα Χριστούγεννα, νομίζω είμαστε όλοι καλυμμένοι από φρου φρου, αρώματα και γιορτινό πνεύμα… Συνεπώς, ας δοκιμάσουμε να βάλουμε μια διαφορετική, καλλιτεχνική νότα στα φετινά Χριστούγεννα! Αφήστε το σκι, ή τη μακρινή ανάμνησή του τέλος πάντων, αφήστε τα ταλαιπωρημένα χριστουγεννιάτικα cd στην ησυχία τους, αφήστε τα καυσόξυλα του τζακιού στον κήπο και πάμε… θέατρο! Μάλιστα, θέατρο. Πού; Στη Στέγη. Πότε; Μισό λεπτό, να ανασυνταχθούμε… Μιας που ήδη θίξαμε το ζήτημα του «πέρυσι», είτε πρόκειται για στολίδια, είτε για φωτάκια είτε για φαγώσιμα, ας μιλήσουμε για κρίση. Ξέρω, μοιάζει απίστευτο, αλλά η πιο σφοδρή οικονομική κρίση δεν αφορά στην Ελλάδα στα 2013. Αφορά στην Αμερική του 1929. Και ο Έκτορας Λυγίζος, σκηνοθέτης πρώτης κατηγορίας στην σύγχρονη ελληνική σκηνή, ανέλαβε να σκηνοθετήσει ένα έργο από την Αμερική του τότε για την Ελλάδα του σήμερα. Το θεατρικό έργο «Room Service», που μας έρχεται από το 1937 και έκανε την πρεμιέρα του στις 18 Δεκέμβρη στην Ελλάδα, θα συνεχιστεί στη Μικρή Σκηνή της Στέγης έως τις 5 Ιανουαρίου του νέου έτους. Μια έξυπνη πρόταση με γερές δόσεις μαύρου χιούμορ, ιδανική για όσους σιγοτραγουδούν «Ρούντολφ με πιλαφάκι» παραφράζοντας το γνωστό ρεφρέν, ο δημιουργός του οποίου θα τρέμει στον τάφο του (ή εν ζωή).

Επίσης, η πάντα ανήσυχη Σοφία Βγενοπούλου και η θεατρική ομάδα Grasshopper ανεβάζουν το έργο «Το τρένο» του Λένου Χρηστίδη (Βραβείο Κάρολος Κουν 1999) με τη συμμετοχή μαθητών του Λυκείου. Πρόκειται για μια ιστορία σε σχέση με το ταξίδι του τρένου της ενηλικίωσης. Η σχέση του με τα Χριστούγεννα είναι προφανής: έρχεται 2014 άρα μεγαλώσαμε ακόμη ένα χρόνο, θέλοντας και μη. Ιδιοφυές; Όσοι δεν είστε φαν της υποκριτικής και του θεάτρου, κατ’ αρχάς ντροπή σας. Κατά δεύτερον, υπάρχει λύση και για σας. Μιας που ήδη θίξαμε και το ζήτημα του Armstrong και των παλιών δίσκων, ας μιλήσουμε για μουσική. Αν είστε της σκληροπυρηνικής σχολής και προτιμάτε πιο  κλασικούς ήχους από το «My way» του Sinatra, ευτυχώς για εσάς η Στέγη συνεχίζει τη μακροβιότατη συνεργασία της με την Καμεράτα. Στις 27 Δεκεμβρίου η Καμεράτα υποδέχεται τα Χριστούγεννα με Μότσαρτ και συγκεκριμένα με την επονομαζόμενη Συμφωνία «του Διός», που μας έρχεται όπως ακριβώς εκτελέστηκε στο Ζάλτσμπουργκ στα 1783.

Αν ένα ολόκληρο επιτελείο κορυφαίων σολίστ, που πάει πακέτο με τη Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, για κάποιο λόγο δεν σας ικανοποιεί, και πάλι ντροπή σας. Αλλά και πάλι υπάρχουν εναλλακτικές. Το θέμα είναι να μην μείνετε σπίτι σας μέρες που έρχονται! Καλές γιορτές!

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της Στέγης:

http://www.sgt.gr