Ο ιατρικός μας φάκελος σε ένα... USB

Αναζήτησαν κάτι καινοτόμο, σκέφτηκαν, αναλογίστηκαν τις ελλείψεις σε συνδυασμό με τις ανάγκες, ψήφισαν την καλύτερη ιδέα και κατάφεραν να κλείσουν μέσα σε ένα μικροσκοπικό USB όλες τις ιατρικές εξετάσεις και το ιατρικό ιστορικό ενός ασθενούς.

Η ομάδα του e-ΓΕΙΟΚΡΑΤΗΣ με τον καθηγητή τους Γιώργο Τζήρο.

Η ομάδα του e-ΓΕΙΟΚΡΑΤΗΣ με τον καθηγητή τους Γιώργο Τζήρο.

Οι μαθητές του Λυκείου του αμερικανικού Κολλεγίου Pierce ύστερα από μήνες εκπαίδευσης και σκληρής δουλειάς δημιούργησαν τον e-ΓΕΙΟΚΡΑΤΗ, ένα καινοτόμο προϊόν, το οποίο κατάφερε να αποσπάσει φέτος το πρώτο βραβείο καινοτομίας μεταξύ όλων των μαθητικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του διαγωνισμού του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων.

Ο τρόπος που το έκαναν δεν διαφέρει καθόλου απ΄ αυτόν που θα ακολουθούσε μια οργανωμένη εταιρεία. Διότι στην πραγματικότητα οι μαθητές μαζί με τον υπεύθυνο καθηγητή τους, Γιώργο Τζήρο, έστησαν ακριβώς αυτό: μια απόλυτα οργανωμένη εταιρεία με επένδυση δικών τους κεφαλαίων, πρόεδρο, CEO, οικονομική διευθύντρια και βεβαίως επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απ΄αυτά στα οποία στηρίζουν τη λειτουργία τους μεγάλες βιομηχανικές μονάδες. Ακολούθησε η έρευνα αγοράς και όταν το προϊόν τελειοποιήθηκε έκανε την επίσημη γνωριμία του με το… κοινό, αφού πουλήθηκε σε περίπτερα στο σχολείο κερδίζοντας τις εντυπώσεις όσων το χρησιμοποίησαν.

Συνολικά διατέθηκαν 200 USB, ενώ η τιμή στην οποία υπολογίζεται ότι το προϊόν θα μπορούσε να βγει στην αγορά κυμαίνεται μεταξύ 10 και 12 ευρώ, καθώς στόχος της ομάδας είναι ο e-ΓΕΙΟΚΡΑΤΗΣ να είναι προσιτός σε όλα τα εισοδήματα.

Η Ελενα Παπίτση δείχνει πόσο απλά λειτουργεί ο e-ΓΕΙΟΚΡΑΤΗΣ

Η Ελενα Παπίτση δείχνει πόσο απλά λειτουργεί ο e-ΓΕΙΟΚΡΑΤΗΣ

Ηδη μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές στον κλάδο της Πληροφορικής επικοινώνησε με τους μαθητές προκειμένου να προχωρήσουν σε συνεργασία και να δημιουργήσουν την αντίστοιχη εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα, η οποία θα επιτρέψει στους ιδιοκτήτες τους να συμβουλεύονται ανά πάσα στιγμή το ιστορικό τους μέσω της συσκευής τους.

Επίσης τις προσεχείς ημέρες η ομάδα των μαθητών θα επισκεφθεί και τον υπουργό Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, για να του παρουσιάσει πώς ο e-ΓΕΙΟΚΡΑΤΗΣ μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα του δημόσιου συστήματος υγείας, να συμβάλει στην εξοικονόμηση πόρων αλλά και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Στην ομάδα συμμετέχουν 25 παιδιά από την Α΄και τη Β΄Λυκείου, πολλά εκ των οποίων μάλιστα αποφάσισαν μέσω αυτής και τις σπουδές που θα ήθελαν να ακολουθήσουν στο μέλλον: «Στο πρότζεκτ ασχολήθηκα με τα οικονομικά και το μάρκετινγκ και νομίζω ότι βρήκα και το επάγγελμα που θα ήθελα να ακολουθήσω» λέει η Ηρώ Πάλα.

Οσο για τις δυσκολίες που συνάντησαν, τα παιδιά απαντούν: «Το πιο δύσκολο σημείο ήταν η ιδέα που θα ακολουθούσαμε» λέει η Δήμητρα Βέργου.

«Είμαστε όλοι διαφορετικές προσωπικότητες. Στην αρχή δυσκολευτήκαμε να συνεργαστούμε, αλλά στο τέλος κάναμε μια πραγματικά δεμένη ομάδα» προσθέτει η Ελενα, ενώ ο… πρόεδρος της εταιρείας Ζακίνος Ταραμπουλούς συμπληρώνει πως ο χρονικός περιορισμός ήταν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι.

Οπως εξηγούν τα παιδιά: «Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε κάτι το οποίο να έχει εμφανώς θετική επίδραση στην κοινωνία. Το συγκεκριμένο προϊόν είναι ζωτικής σημασίας για άτομα που υποβάλλονται συχνά σε ιατρικές εξετάσεις, όπως είναι οι ασθενείς με διαβήτη, οι γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης, οι αθλητές, οι ηλικιωμένοι αλλά και όσοι ταξιδεύουν συχνά. Ολοι αυτοί θα μπορούν να έχουν ανά πάσα στιγμή μαζί τους το ιατρικό ιστορικό τους, ώστε ακόμα και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης αυτό να είναι διαθέσιμο σε κάθε κέντρο άμεσης βοήθειας προκειμένου να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος».

Η συγκεκριμένη εφαρμογή μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Τζήρο: «Ερχεται σε μία περίοδο στην οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ήδη εκδώσει οδηγία που προβλέπει ότι έως το 2020 όλες οι χώρες πρέπει να διαθέτουν ηλεκτρονικούς ιατρικούς φακέλους».

ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Τι είναι ο e-γειοκράτης

Πρόκειται για ένα τεχνολογικά καινοτόμο προϊόν, το οποίο απαρτίζεται από δύο βασικά στοιχεία:

Μια εφαρμογή για την τήρηση ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου αποθηκευμένη σε μνήμη USB που χωράει στο πορτοφόλι χωρίς να απαιτείται η πρόσβαση στο Διαδίκτυο για την εγκατάσταση ή τη λειτουργία της, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων του χρήστη. Ο κάτοχός της καταχωρίζει όλες τις ιατρικές του εξετάσεις και σε συνεργασία με τους γιατρούς του τηρεί ιατρικό ιστορικό και παρακολουθεί την πορεία της υγείας του.

Ενα ιστότοπο (www.e-geiokratis.gr) που παρέχει πληροφορικό υλικό που υποστηρίζει την εφαρμογή, και τη δυνατότητα στους επισκέπτες να ενημερωθούν για σημαντικά ζητήματα υγείας.

Μαρία Λιλιοπούλου
Φωτό Χάρης Γκίκας

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=64011168