Το ΔΝΤ καθυστερεί τις επόμενες δύο δόσεις προς την Ελλάδα

Από αναβολή σε αναβολή πηγαίνει η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην οποία θα εγκριθεί η εκταμίευση των επόμενων δύο δόσεων, ύψους 3,6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Η έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, που συνήθως δημοσιοποιείται δέκα ημέρες έπειτα από τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου αναμένεται μετά από τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος». Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για δημοσιονομικό κενό 2 δισ. ευρώ για το 2015 και άνω των 3 δισ. ευρώ για το 2016 στην έκθεση που θα καταρτίσει ο επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πολ Τόμσεν.

Οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ είναι ανάλογες με αυτές που περιλαμβάνονται στην έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο απέχουν αρκετά από αυτές της ελληνικής κυβέρνησης, που παραδέχεται (στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα) κενό 911 εκατ. ευρώ για το 2015 και 1,93 δισ. ευρώ για το 2016. Η έκθεση πάντως δεν έχει αναφορά σε δημοσιονομικό κενό για το 2014, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, παρότι διαπιστώνεται κενό 2 δισ. ευρώ για το 2015, δεν ζητούνται μέτρα για την επόμενη χρονιά καθώς θα γίνει επανεκτίμηση των αριθμών το Σεπτέμβριο, στην κατάρτιση του Προϋπολογισμού του 2015.

Οπως σημειώνει το «Βήμα», το κείμενο της αξιολόγησης της Ελλάδας θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης για την έγκριση της εκταμίευσης των 3,6 δισ. ευρώ και συνήθως δημοσιοποιείται μία εβδομάδα ως δέκα ημέρες μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου. Με δεδομένο όμως ότι η Συνεδρίαση αναβάλλεται λόγω «εκκρεμοτήτων στην Αθήνα», η έκθεση θα δημοσιευθεί κατά πάσα πιθανότητα μετά τις ευρωεκλογές. Γεγονός που δεν δημιουργεί ανησυχία στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, καθώς επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα.

Η αρχική ημερομηνία συνεδρίασης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ήταν η 16η Μαΐου, όμως όπως προκύπτει το υπουργείο Οικονομικών και το ΔΝΤ δεν κατέληξαν σε τελική συμφωνία για κάποιες λεπτομέρειες-προαπαιτούμενα του κειμένου, έτσι η αποστολή αυτού στην Ουάσιγκτον δεν έγινε εγκαίρως. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΔΝΤ το κείμενο πρέπει να αποστέλλεται στο Συμβούλιο δύο εβδομάδες πριν από τη συνεδρίαση.

Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αλλά και το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι ως το μεσημέρι της Παρασκευής (9 Μαΐου) το τελικό κείμενο δεν είχε αποσταλεί. Ετσι, η πιο πιθανή ημερομηνία συνεδρίασης, αν χαθεί και η 23η Μαΐου, είναι πλέον η Παρασκευή 30 Μαΐου (εκτός νέου απροόπτου).

Την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις είπε ότι η συνεδρίαση αναμένεται «τις επόμενες εβδομάδες» ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως και σε άλλα προγράμματα, η πολιτική σταθερότητα είναι σημαντικό ζήτημα» αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στις ευρωεκλογές.

Φωτογραφία: Eurokinissi

http://www.iefimerida.gr/print/154250