Le Monde: Το «success story» δεν είναι ορατό στους δρόμους της Αθήνας

Το μήνυμα του «success story» που προσπαθεί να περάσει ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν είναι ορατό τους δρόμους της Αθήνας με τις διανομές τροφίμων και τους άστεγους, γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, υποστηρίζοντας ότι οι αλλαγές στην Ελλάδα δεν είναι ορατές.

Οι μαρτυρίες των ανθρώπων δεν μαρτυρούν βελτίωση στην καθημερινότητά τους, παρότι η κυρία Μέρκελ χαιρέτισε τις προσπάθειες της Ελλάδος για να δείξει ότι η λιτότητα αποδίδει, διαπιστώνει ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Αλέν Σαλ, που επιστρέφει στην Αθήνα ύστερα από οκτώ μήνες για να κάνει «αυτοψία».

«Η κοινωνία αισθάνεται ενοχές για την κατάσταση που επικρατεί και αυτό ευνοεί την κυβέρνηση Σαμαρά η οποία μετά από 2 χρόνια διαχείρισης της κρίσης δεν έχει ακόμα καταρρεύσει και καταφέρνει να αντιστέκεται στην επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ».

Η Αθήνα έκανε πολλές μεταρρυθμίσεις, αλλά απέφυγε τις πιο σημαντικές

Ο δημοσιογράφος ασκεί κριτική στα αποτελέσματα των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Τονίζει ότι η Αθήνα έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις, αλλά απέφυγε τις πιο σημαντικές.

Αναγνωρίζει ότι έχουν γίνει πολλές μεταρρυθμίσεις όπως ο εκσυγχρονισμός των εφοριών, ότι οι φορολογικές δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά, ότι έκλεισαν οι αναποτελεσματικές εφορίες, ότι μέσω της μηχανοργάνωσης εντοπίζεται ευκολότερα η διαφθορά με αποτέλεσμα εντυπωσιακές συλλήψεις. Παρ’ όλα αυτά, όπως σημειώνει, η φορολογική μεταρρύθμιση δεν έχει γίνει ακόμα, δεν έχει υπάρξει απλοποίηση με συνέπεια κάθε νέος νόμος προστίθεται στον προηγούμενο με αποτέλεσμα να μεγαλώνει το «ελληνικό φορολογικό μιλφέιγ».

http://www.iefimerida.gr/print/154235