Ζητούνται εθελοντές πολιτιστικοί διπλωμάτες

Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο νέος πρόεδρος του ΕΙΠ Χρ. Γιαλλουρίδης υποστηρίζουν ότι έβαλαν τάξη στα οικονομικά του, έκοψαν τις σπατάλες και αναζητούν χορηγούς και προσωπικότητες που με ελάχιστα χρήματα (800 ευρώ, για παράδειγμα) θα δώσουν ζωή στα παραρτήματα

Της Παρής Σπίνου

Εφτασε η ώρα της επανεκκίνησης για το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού και της προσαρμογής για το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, το οποίο πρόσφατα συγχωνεύτηκε με το πρώτο. Μετά τη μακρόχρονη εγκατάλειψη και αδράνεια του ΕΙΠ στόχος είναι τώρα ο εξορθολογισμός των οικονομικών του και η αξιοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για τη λειτουργία και τις δράσεις των παραρτημάτων του στο εξωτερικό. Μοναδική προίκα του, ο ετήσιος προϋπολογισμός του, που ανέρχεται στο 1.050.000 ευρώ – από αυτό 300.000 είναι ο προϋπολογισμός του ΕΚΕΒΙ για το 2014. Μένει από τη θεωρία και τις καλές προθέσεις να προχωρήσουμε στην πράξη. Και ασφαλώς να παρουσιάζονται σύγχρονες, πρωτότυπες και ανοιχτές σε πνεύμα εκδηλώσεις.

«Για την κατάσταση στην οποία περιήλθε το ΕΙΠ δεν αποδίδω ευθύνες στους προκατόχους μου, ήταν αποτέλεσμα της γενικότερης κατάστασης που επικρατούσε στη χώρα τα τελευταία χρόνια», έσπευσε να διευκρινίσει ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος τόνισε στη χθεσινή εκδήλωση πως το ίδρυμα αποτελεί έναν ισχυρό βραχίονα πολιτιστικής διπλωματίας.

«Το πρώτο που έκανα ήταν να τακτοποιήσω τα χρέη μας στο εξωτερικό, ύψους 1.250.000 ευρώ», τόνισε ο νέος πρόεδρος του ΕΙΠ, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης. «Ξοδεύονταν πολλά χρήματα, ενώ η δράση του ήταν μικρή. Πλέον δεν υπάρχουν χρέη, γίνεται ο έλεγχος από ορκωτούς λογιστές και προχωράμε σε ένα πρόγραμμα εξορθολογισμού των εξόδων όλων των παραρτημάτων και εστιών μας. Δεν πρέπει να πληρώνουμε μόνον ενοίκια και υπαλλήλους, αλλά να έχουμε παρουσία στο εξωτερικό και να προβάλλουμε την Ελλάδα».

Ετσι, στο πλαίσιο των περικοπών, αντικαταστάθηκε ο διευθυντής του παραρτήματος Βερολίνου Ελευθέριος Οικονόμου, ο οποίος λάμβανε μεικτά 7.500 ευρώ τον μήνα, με τη θεατρολόγο και συγγραφέα Ελένη Βαροπούλου, που θα αμείβεται μόνο με έξοδα παραστάσεως 800 ευρώ. Ταυτόχρονα νοικιάστηκε άλλο γραφείο στο Βερολίνο, στην ίδια περιοχή, με 2.200 ευρώ τον μήνα, έναντι των 11.000 ευρώ που στοίχιζε το προηγούμενο.

Επίσης το ΕΙΠ, που αποκτά πλέον την αρχική του ονομασία, Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού:

Απευθύνεται σε προσωπικότητες του πνεύματος και της τέχνης να αναλάβουν να στελεχώσουν μόνο με έξοδα παραστάσεως τα παραρτήματα του ιδρύματος στο εξωτερικό και να συντονίσουν εκδηλώσεις.

Αναζητεί χορηγούς στο εξωτερικό, Ελληνες της διασποράς, αλλά και φιλέλληνες. «Ηδη, υπάρχει ανταπόκριση στα Βαλκάνια», όπως είπε ο υπουργός. «Εχουμε εξοικονομήσει ποσά για τις εστίες στα Τίρανα, το Βουκουρέστι, το Βελιγράδι, τη Σόφια». Ειδικότερα στα Τίρανα τα γραφεία φιλοξενούνται δωρεάν στον χώρο του Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης – ιδιοκτήτης είναι ο Ηλίας Φούτσης. Αν πάντως δεν βρεθούν οι αναγκαίες χορηγίες, «έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε το ΕΙΠ».

Δρομολογεί τη λειτουργία Ελληνικής Εστίας Πολιτισμού στη Λευκωσία, με επικεφαλής την πρώην υπουργό Παιδείας στην Κύπρο, Κλαίρη Αγγελίδου.

Θα δημιουργήσει Ελληνική Εστία στο Πεκίνο και αντίστοιχα Κινεζική Εστία στην Αθήνα για τη σύσφιγξη των πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών. Για τον σκοπό αυτό ο υπουργός θα ταξιδέψει στο Πεκίνο μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο ίδιος πάντως διέψευσε φήμες ότι τμήμα του Μεγάρου Μουσικής θα μετατραπεί σε Κινεζική Εστία.

p.spinou@efsyn.gr

Μακελειό σε Πανεπιστήμιο του Όρεγκον – Τουλάχιστον 10 νεκροί