Μίνι κυβερνητική κρίση φαίνεται πως προκάλεσε η ξαφνική απόφαση του ΠΑΣΟΚ να «μπλοκάρει», κυριολεκτικά στο παρά πέντε, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τις λαϊκές αγορές.
Ενα βήμα πίσω από τον Χατζηδάκη -Την Τρίτη τα σπουδαία
Μετά το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε και οδήγησε στην αναβολή της ψηφοφορίας, ακολούθησαν πυρετώδεις συσκέψεις με βουλευτές ΝΔ -ΠΑΣΟΚ να ασκούν πιέσεις στον υπουργό Ανάπτυξης για να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις.
Αρχικά, ο Κωστής Χατζηδάκης τόνιζε ότι δεν μπορεί να τις αποσύρει, καθώς αποτελούν μνημονιακές δεσμεύσεις, ωστόσο, λίγο μετά τις 11 και μισή το βράδυ ανακοίνωσε ότι βγάζει από το νομοσχέδιο τις διατάξεις για την κλήρωση θέσεων, εναρμονιζόμενος με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ.
Ειδικότερα, ο υπουργός απέσυρε την διάταξη που προέβλεπε πως οι θέσεις στις λαϊκές θα καθορίζονται μετά από κλήρωση και, προς το παρόν, θα συνεχίσει να ισχύει το προηγούμενο καθεστώς.
Αυτό που μένει να διευκρινιστεί, ενδεχομένως και στη συνάντηση Σαμαρά -Βενιζέλου, είναι το αν, πλέον, υπάρχει σταθερή συμφωνία των δύο εταίρων για το ζήτημα, ούτως ώστε, την Τρίτη, να ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου.
Το χρονικό πίσω από την κρίση
Νωρίτερα, παρά το γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες δεν φαινόταν να υπάρχει συγκεκριμένο πρόβλημα, στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, το ΠΑΣΟΚ, δια στόματος του εισηγητή του Μιχάλη Κασσή, ζήτησε αλλαγές σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο.
Ειδικότερα, ο Μιχάλης Κασσής δήλωσε ότι το κόμμα του δεν δέχεται την κλήρωση θέσεων στις λαϊκές, ζητώντας, παράλληλα να παραμείνει ως έχει το καθεστώς, και η κλήρωση να ισχύσει μόνο για τις καινούργιες θέσεις.
Ταυτόχρονα, το κόμμα εξέφρασε διαφωνία και για το διαχωρισμό των θέσεων παραγωγών και εμπόρων, ενώ, ζήτησε την αύξηση των ημερών που διαρκούν οι εμποροπανηγύρεις.
Τετ α τετ πρωθυπουργού -αντιπροέδρου εν μέσω τριγμών
Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος συναντώνται το μεσημέρι της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου με στόχο να αποκλιμακωθεί η ένταση, αλλά και να υπάρξει μια νέα χάραξη κυβερνητικής πολιτικής εν μέσω προεκλογικής περιόδου και υπό τη σκιά του Eurogroup.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο άνδρες θα συζητήσουν και την τελευταία ενδοκυβερνητική κόντρα, ενώ, σίγουρα οι αλλαγές που έκανε ο Κωστής Χατζηδάκης αναμένεται να αμβλύνουν αρκετά τις διαφορές.
Το «όχι» της Χαριλάου Τρικούπη σίγουρα προκάλεσε κάποιους τριγμούς, ενώ, η κίνηση αυτή της του ΠΑΣΟΚ ήρθε τη στιγμή που ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπερτονίζει τη σημασία των επερχόμενων εκλογώ για την κυβερνητική σταθερότητα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη δηλώσει ότι το ποσοστό της Ελιάς στις επερχόμενες Ευρωεκλογές θα αποτελέσει βαρόμετρο για την μετέπειτα πορεία της κυβέρνησης αφήνοντας, παράλληλα, ορθάνοιχτα το ενδεχόμενο το κόμμα του να αποχωρήσει από την συγκυβέρνηση εφόσον τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα για την Χαριλάου Τρικούπη.
Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος έθεσε εκ νέου το ζήτημα της κυβερνητικής σταθερότητας το απόγευμα της Δευτέρας μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το στοίχημα των πολλαπλών εκλογικών διαδικασιών είναι, κατά βάθος, η κυβερνητική σταθερότητα, αλλά και ο στρατηγικός προσανατολισμός της χώρας που βαδίζει στην έξοδο από την κρίση και το Μνημόνιο.
Πρόσθεσε, μάλιστα, με νόημα ότι «Η Δημοκρατική παράταξη, το ΠΑΣΟΚ, του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι και η Ελιά στην οποία μετέχουμε, δεν είναι ούτε «τσόντα» ούτε ουρά. Δεν πάει να αθροίσει τα ποσοστά για να καλύψει κενά. Είναι ο πυλώνας αυτής της προσπάθειας και αν δεν έχουμε τη στήριξη του ελληνικού λαού, την κατανόησή του, φυσικά δε μπορούμε ν’ αναλάβουμε βάρη που ιστορικώς δε μας αναλογούν, από ένα σημείο και μετά».
http://www.iefimerida.gr/node/153627#ixzz30sdubU7y