Ντόρα Μπακογιάννη: Η ΝΔ σήμερα είναι ένα μικρό κόμμα

«Δεν έχει καμία σχέση με τη μεγάλη Κεντροδεξιά Παράταξη που γνώρισα εγώ»

του Άρη Ραβανού

mpakogianni Φωτιές άναψε στο Μέγαρο Μαξίμου η Ντόρα Μπακογιάννη, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Η βουλευτής Επικρατείας και πρώην υπουργός χαρακτήρισε, μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha, τη ΝΔ ένα μικρό κόμμα που δεν έχει καμία σχέση με τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που γνώρισε η ίδια, προκαλώντας σεισμό στο εσωτερικό της “γαλάζιας” παράταξης.

Η κίνηση της κυρίας Μπακογιάννη σήμανε συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Συγγρού, αλλά με αρκετή καθυστέρηση, διότι ο αιφνιδιασμός ήταν απόλυτος, αφού πληροφορήθηκαν τη δήλωση πάρα πολύ αργά, ενώ ήδη αποτελεί κεντρικό θέμα συζήτησης στην ΚΟ της ΝΔ και στο υπουργικό συμβούλιο.

Εξάλλου, παραμονές των ευρωεκλογών και της εκλογικής μάχης για τους δήμους και τις περιφέρειες, δεν είναι και ό,τι καλύτερο να δημιουργείται εσωκομματική αναστάτωση και μάλιστα από κορυφαίο στέλεχος που διεκδίκησε την ηγεσία της ΝΔ το 2009. Πάντως, η γραμμή εξ αρχής ήταν να μην υπάρξει σχόλιο ή διαρροή, αν και στελέχη του πρωθυπουργικού επιτελείου προσπαθούσαν να κατανοήσουν τη σκοπιμότητα της παρέμβασης.

Η κυρία Μπακογιάννη συνειδητά και για πολιτικούς λόγους διαχώρισε το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών από αυτό των αυτοδιοικητικών εκλογών. «Τα κόμματα θα κριθούν από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών» είπε και συμπλήρωσε με νόημα: «γιατί μόνο σ’ αυτές είναι πολιτική η ψήφος».

Βέβαια έσπευσε να διευκρινίσει ότι «η ίδια δεν έχει, αυτή τη στιγμή, προσωπική αρχηγική φιλοδοξία» και σημείωσε πως το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα καθορίσει τα νέα δεδομένα στο πολιτικό πεδίο, εκτίμηση με την οποία συμφωνούν πολλοί στη ΝΔ.

Η παρέμβαση της κυρίας Μπακογιάννη, που έγινε εν μέσω των σεναρίων για τη διεύρυνση που θα επιχειρήσει ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς μετά τις ευρωεκλογές και το σχέδιο για τη “Νέα Ελλάδα”, εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική της να «μιλάει έξω από τα δόντια και με τη γλώσσα της αλήθειας», όπως λένε τακτικοί συνομιλητές της.

Η κυρία Μπακογιάννη που είχε αντιδράσει έντονα με αφορμή την υπόθεση Μπαλτάκου, υπενθυμίζοντας ότι «η ΝΔ είναι η φιλελεύθερη, κεντροδεξιά παράταξη», κατά καιρούς έλεγε σε συνομιλητές της την εκτίμηση ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα πολύ μικρότερο από το παρελθόν. Οι γνωρίζοντες ξέρουν, αλλά ακόμα και αυτοί αιφνιδιάστηκαν από το χρονικό σημείο που διατυπώθηκε δημόσια.

Από το επιτελείο της κρατούν χαμηλούς τόνους και τονίζουν ότι «γίνεται πολύ φασαρία» για τη δήλωση, υπογραμμίζοντας ότι προφανώς και η ΝΔ δεν είναι πλεόν το κόμμα του 45-47% και άρα το μήνυμα της κυρίας Μπακογιάννη, όπως διευκρίνιζαν αφορά την επαύριο των εκλογών, όπου πρέπει να ανοίξει το θέμα των συνεργασιών.

Πάντως, το δεδομένο είναι πως άνοιξε νωρίτερα η συζήτηση για την πορεία της ΝΔ και είναι σίγουρο, ότι εάν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών το βράδυ της 25ης Μαΐου δεν είναι θετικό θα ανοίξουν πολλά στόματα… Και ένα από αυτά θα είναι και της κυρίας Μπακογιάννη, αλλά και άλλων που θέτουν παρασκηνιακά ζήτημα στρατηγικής και ιδεολογικής κατεύθυνσης και συνεργασιών.

Το απόγευμα του Σαββάτου, αρκετές ώρες μετά τη συνέντευξη της κυρίας Μπακογιάννη, υπήρξε μια λιτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Σ. Κεδίκογλου, που μπορεί να ερμηνευτεί με πολλούς τρόπους και να απευθύνεται και εντός της ΝΔ. “Πολλούς έχει πονέσει η επιτυχία της Ελλάδας. Εμείς προχωράμε!” τόνισε και συμπλήρωσε με νόημα:” Οι άλλοι ας συνεχίσουν να ονειρεύονται νέα μνημόνια ή να επαναλαμβάνουν τα λάθη τους”.

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=590127