Reuters: Στο 4,95% το επιτόκιο του ελληνικού ομολόγου - στα 20 δισ. ευρώ οι προσφορές

Reuters: Στο 4,95% το επιτόκιο του ελληνικού ομολόγου - στα 20 δισ. ευρώ οι προσφορές

Στο 4,95% προσδιορίζει το ελληνικό Δημόσιο την ενδεικτική τιμολόγηση για το πενταετές ομόλογο που εκδίδεται την Πέμπτη, όπως ανέφερε το πρακτορείο Reuters.

Συνολικά υποβλήθηκαν περίπου 550 προσφορές που έφθασαν τα 20 δις ευρώ, αναφέρει το πρακτορείο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό Δημόσιο ζητούσε 2,5 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι οι αρχικές προσφορές υπερκάλυψαν οκτώ φορές το ζητούμενο ποσό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η ελληνική πλευρά θα σπεύσει να αντλήσει τελικά τρία δισ. ευρώ.

Οι προσφορές είχαν αγγίξει τα 16 δισ. ευρώ το βράδυ της Τετάρτης, έφθασαν στα 17,8 δισ. ευρώ το πρωί της Πέμπτης και άγγιξαν τα 20 δισ. ευρώ λίγο πριν από τις 11 π.μ.

Η τιμολόγηση της έκδοσης προσδιορίστηκε αρχικά κοντά στο 5% συν-πλην πέντε μονάδες βάσης. Αναλυτές στο Reuters επεσήμαναν ότι ένα επιτόκιο στο 4,95% είναι ιδιαίτερα πιθανό, ποσοστό που θα συνιστά τη «φθηνότερη» επιστροφή χώρας της ευρωζώνης στις αγορές.

Ενδεικτικό του καλού κλίματος για την ελληνική οικονομία είναι ότι τα spreads του δεκαετούς ομολόγου υποχώρησαν το βράδυ της Τετάρτης κάτω του ψυχολογικού ορίου του 6%, για πρώτη φορά από τις αρχές του 2010.

«Σήμερα βγήκαμε για πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια στις διεθνείς αγορές δανεισμού. Σε λίγο θα ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα αυτού του καταλυτικού εγχειρήματος» δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη το πρωί από το Ζάππειο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

Η έξοδος στις αγορές είναι καταλυτική για την ελληνική οικονομία και αυτό θα αποδειχθεί σε 2-3 μήνες». Με αυτή τη φράση από την άλλη, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών είχε εκφράσει την Τετάρτη αισιοδοξία για τη συνολική αλλαγή του κλίματος για την Ελλάδα το οποίο αρχίζει από τις αγορές και αναμένεται ότι θα επηρεάσει σύντομα την πραγματική οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών.

Ανάδοχοι του ομολόγου είναι οι Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan και Morgan Stanley.

http://www.tanea.gr/news/economy/article/5107398/reuters-konta-sto-5-to-epitokio-toy-omologoy-panw-apo-17-5-dis-eyrw-oi-prosfores/