Φόρος, ο Εχθρός του Λαού

της Ρίκας Βαγιάνη

«Οι παγίδες της Εφορίας». «Δόκανα στις φορολογικές δηλώσεις». «Στα σαγόνια της ΔΟΥ». Σας θυμίζουν κάτι αυτοί οι τίτλοι τρόμου; Μα φυσικά, το απλούστερο των απλούστερων – έρχεται η ώρα υποβολής των φορολογικών μας δηλώσεων.

Πουθενά δεν το έχω δει αυτό το εξωτικό φρούτο – να γίνεται πρωτοσέλιδο, πρωτοκάναλο, κρόουλ, ειδικό αφιέρωμα για το πιο μπανάλ ζήτημα κάθε χώρας: τις φορολογικές δηλώσεις… Πανικός: Το κράτος βγήκε παγανιά. Μάγκες, πιάστε τα γιοφύρια.

Ο ελληνικός Τύπος -λυπάμαι που το γράφω- δεν βοηθά. Αντιμετωπίζει τη στοιχειώδη υποχρέωση των πολιτών να δηλώσουν τα εισοδήματά τους με ένα πνεύμα διωκτικού παραληρήματος: Παντού υπάρχουν κακοτοπιές, παγίδες και “δόκανα” που πρέπει να αποφύγουμε. Λες και είμαστε ορνίθια και μας στήνουν ξόβεργες. Με τον τρόπο αυτόν διαιωνίζεται η αντίληψη ότι η φορολογική συμμόρφωση είναι ο εχθρός του λαού και συνεχίζεται ο «κλεφτοπόλεμος» μεταξύ κράτους και πολιτών – κερδίζει ο πιο ατσίδας.

Πουθενά δεν το έχω δει αυτό. Υπάρχουν χώρες όπου η καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλώσεων ούτε καν στα ψιλά δεν περνάει, αφού είναι η ίδια κάθε χρόνο, για όλους τους πολίτες. Ούτε γράμματα, ούτε χι-ψι-νι, ούτε έτος γέννησης, ούτε ο λήγων του ΑΦΜ, ούτε το ζώδιο ή ο ωροσκόπος μας.

Οι φορολογικές δηλώσεις στη χώρα μας έχουν, κατά τη γνώμη μου, μόνο μία παγίδα: Είναι τόσο ακαταλαβίστικες που σε στέλνουν κατευθείαν στον λογιστή, τον ειδικό τεχνικό. Για να έχεις «το κεφάλι σου ήσυχο». Για να αποφύγεις «το δόκανο». Βαρέθηκα: Οχι άλλες παγίδες, δίχτυα, δόκανα, και «σαγόνια της Εφορίας». Σας λέω πόσα εισέπραξα, πείτε μου πόσα οφείλω. Χωρίς να ζω ένα θρίλερ κάθε χρόνο. Γίνεται;

  • Ευρωπαίος πρωθυπουργός, τον 21ο αιώνα, “κατηγορείται” ότι πίεσε τους υπουργούς του να στριμώξουν μια νεοναζιστική φάλαγγα. Σύντροφοι, μήπως να συγκεντρωθούμε λίγο, γιατί χάνουμε την μπάλα;
  • Τον Αύγουστο, λέει, θα ξαναέρθει στην Αθήνα η τρόικα. Εντάξει, αν βρει κανέναν εδώ, να μας γράψει…

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22794&subid=2&pubid=63988485