Βάζουν ενοικιαστήριο στα Ιμαλάια!

Το Νεπάλ παραχωρεί σε ιδιώτες τη διαχείριση των κορυφών της οροσειράς για να αποσυμφορηθεί το Εβερεστ

του Σάκη Μαλαβάκη

Βάζουν ενοικιαστήριο στα Ιμαλάια!

Η ιδέα της εκχώρησης μικρών τμημάτων της εδαφικής επικράτειας μιας χώρας έναντι ενός υψηλού, συνήθως, χρηματικού αντιτίμου δεν είναι καινούργια. Στο παρελθόν αρκετά κράτη τα οποία βρίσκονταν σε άσχημη οικονομική κατάσταση νοίκιασαν ή και πούλησαν εδάφη τους, νησιά κυρίως, σε ζάπλουτους ιδιώτες ή μεγάλες εταιρείες.

Σύντομα όμως προς ενοικίαση ή χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) πρόκειται να διατεθούν και οι πανύψηλες κορυφές των Ιμαλαΐων. Το ανακοίνωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Νεπάλ, στη μικρή επικράτεια του οποίου βρίσκονται οκτώ από τις δέκα υψηλότερες κορυφές του κόσμου και περισσότερα από τριακόσια βουνά το υψόμετρο των οποίων ξεπερνά τα 5.000 μέτρα.

Στόχος των Αρχών του πρώην βασιλείου που βρίσκεται στην καρδιά των Ιμαλαΐων είναι η αύξηση των ιδιαίτερα περιορισμένων εσόδων του. Παράλληλα, όμως, επιθυμούν να συμβάλουν στην αποσυμφόρηση της βασίλισσας όλων των κορυφών του κόσμου, της θεάς των ουρανών Σαγκαρμάθα – γνωστή ανά την υφήλιο με το όνομα Εβερεστ – από τους εκατοντάδες ορειβάτες που καταφτάνουν κάθε άνοιξη στην περιοχή με σκοπό να την κατακτήσουν.

Επειτα από το τέλος της πολυετούς ένοπλης αντιπαράθεσης μεταξύ των μαοϊκών ανταρτών και των κυβερνητικών δυνάμεων, ο αριθμός των επίδοξων κατακτητών της πιο ψηλής κορυφής του κόσμου άρχισε να αυξάνεται ραγδαία. Πέρυσι, μάλιστα, σημειώθηκε ρεκόρ ορειβατικών αποστολών. Κατά τη «θερινή» περίοδο μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, στις πλαγιές του Εβερεστ εκατοντάδες ορειβάτες σχημάτιζαν σχεδόν καθημερινά ουρές δεκάδων μέτρων, περιμένοντας υπομονετικά τη σειρά τους για να αναρριχηθούν έως τα 8.848 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Συνυπολογίζοντας τους τόνους απορριμμάτων που έχουν αφήσει και εξακολουθούν να αφήνουν πίσω τους οι ορειβάτες, με αποτέλεσμα το Εβερεστ να θεωρείται σήμερα «η πιο ψηλή χωματερή του κόσμου», αλλά και τον αριθμό των ανθρώπων που άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή – τριακόσιοι από το 1953, χρονιά κατά την οποία ο Εντμουντ Χίλαρι και ο Τενζίνγκ Νοργκάι κατέκτησαν για πρώτη φορά την κορυφή -, τότε η ιδέα των τοπικών Αρχών μετατρέπεται σε ένα μέτρο προστασίας τόσο του περιβάλλοντος όσο και των ορειβατών, το οποίο πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί.

Στόχος της νεοσύστατης κυβέρνησης του Νεπάλ είναι να στρέψει την προσοχή των ορειβατών όλου του κόσμου στις – εξίσου επιβλητικές – υπόλοιπες κορυφές των Ιμαλαΐων. «Εχουμε αρχίσει συζητήσεις για παραχώρηση απάτητων κορυφών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες θα τις αξιοποιήσουν ως ένα νέο τουριστικό προϊόν» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κρίσνα Σαπκότα, εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμού του Νεπάλ. Η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προσφορές τόσο από τοπικές όσο και ξένες εταιρείες, ποντάροντας στις καλύτερες επιχειρηματικές τους ικανότητες και γνώσεις για την παρουσίαση, την προβολή και κυρίως την πώληση ολοκληρωμένων ορειβατικών πακέτων για τις υπόλοιπες κορυφές της υψηλότερης οροσειράς της Γης.

Ο Ορειβατικός Ομιλος του Νεπάλ χαιρέτισε με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για «ένα πολύ θετικό βήμα». Κάποιοι, ωστόσο, μιλάνε για μια πρωτοβουλία η οποία «αντιτίθεται πλήρως στο πνεύμα του ορειβατισμού». Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ο Τάσι Τενζίνγκ, εγγονός του Τενζίνγκ Νοργκάι, του πρώτου Σέρπα που κατέκτησε το Εβερεστ.

Εξαιρετικός αλπινιστής και διάσημος οδηγός αποστολών, ο Τάσι Τενζίνγκ θεωρεί πως τα βουνά «βρίσκονται εκεί για να αναρριχείται σ’ αυτά όποιος το επιθυμεί». Με δεδομένο όμως ότι η οικονομική επιβίωση της χώρας του εξαρτάται άμεσα από τον τουρισμό, ακόμη και αυτός ο ρομαντικός αναρριχητής των Ιμαλαΐων τάσσεται υπέρ «οποιασδήποτε δράσης θα φέρει κόσμο στις λιγότερο γνωστές κορυφές» της περιοχής, όχι μόνο γιατί θα αυξηθούν τα έσοδα του κράτους και θα μειωθεί ο αριθμός των ορειβατών που συρρέουν στο Εβερεστ, αλλά και διότι θα δημιουργηθεί μια πηγή εισοδήματος και για τα μέλη των «τοπικών, απομονωμένων και γι’ αυτό και υπανάπτυκτων κοινοτήτων».

Στις απόκρημνες πλαγιές των Ιμαλαΐων, πέρα από τους διάσημους Σέρπα, υπάρχουν επίσης οι Ταμάνγκ, οι Μπαχούν, οι Θαρού και σχεδόν εκατό ακόμη φυλές και εθνοτικές ομάδες που ζουν στις απόκρημνες πλαγιές αυτών των ιερών βουνών.

Σκάλες στο Hillary Step
Μεταξύ των μέτρων που εξετάζει η κυβέρνηση του Νεπάλ για την αποσυμφόρηση του Εβερεστ περιλαμβάνεται και η πρόταση για εγκατάσταση σκάλας στο περίφημο Hillary Step, το τελευταίο εμπόδιο που καλούνται να ξεπεράσουν οι ορειβάτες, ώστε να καταφέρουν να κατακτήσουν την πιο ψηλή κορυφή της Γης. Πρόκειται για έναν κάθετο βράχο ύψους 12 μέτρων, 90 μέτρα κάτω από το Εβερεστ, όπου συχνά σημειώνονται μποτιλιαρίσματα διάρκειας μέχρι και δύο ωρών!

Το ρεκόρ 500 οι αποστολές που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη άνοιξη στις πλαγιές της πιο ψηλής κορυφής της Γης
Ο συνωστισμός 150 οι ορειβάτες που κατέκτησαν την κορυφή του Εβερεστ κατά τη διάρκεια μίας μόνο ημέρας του 2013
Τα απορρίμματα 8 κιλά το βάρος των απορριμμάτων που ο κάθε ορειβάτης υποχρεούται να φέρει πίσω μετά το τέλος της αναρρίχησης
Η πρόσβαση 20.000 δολάρια το κόστος για την έκδοση μιας άδειας αναρρίχησης έως την κορυφή του Εβερεστ
Οι αποστολές 4.000 τα άτομα που έχουν κατακτήσει την κορυφή από το 1953 μέχρι σήμερα
Οι νεκροί 300 οι ορειβάτες που άφησαν στο Εβερεστ την τελευταία τους πνοή από το 1953 μέχρι σήμερα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
http://www.tanea.gr/news/world/article/5105660/bazoyn-enoikiasthrio-sta-imalaia/