Die Welt: Το ανεπανάληπτο comeback της Ελλάδας!

ElladaWelt Την ώρα που στο εσωτερικό της χώρας τα πνεύματα είναι οξυμένα με το θέμα Μπαλτάκου, εκτός Ελλάδος ακούμε επαίνους και εγκώμια για την επιστροφή στις αγορές που όλα δείχνουν ότι μπορεί να γίνει μέσα στην Ανοιξη.

Με τον τίτλο «Το ανεπανάληπτο comeback της Ελλάδας» σχολιάζει στο πρωτοσέλιδό της η γερμανική εφημερίδα Die Welt την ενδεχόμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές εντός του τρέχοντος έτους. Και σημειώνει:
«Η Ελλάδα γράφει και πάλι ιστορία. Μετά τη μεγαλύτερη χρεωκοπία όλων των εποχών, η χώρα θεωρείται από τις αγορές και πάλι ικανή να δανειστεί. Αν το σχέδιο έχει επιτυχία, αυτό θα είναι το πρώτο βήμα ώστε η χώρα που μαστίζεται από την κρίση να ξανασταθεί στα πόδια της. Αν καταφέρει η Ελλάδα να ξαναβρεί αγοραστές για νέους τίτλους χρέους, θα πρόκειται για την ταχύτερη επιστροφή μίας ντε φάκτο χρεωκοπημένης χώρας στις αγορές».
Όπως παρατηρεί η εφημερίδα του Βερολίνου «ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει εναποθέσει την αξιοπιστία του σε μία επιστροφή της χώρας στην αγορά ομολόγων φέτος. Ειδικά τη χρονιά που διεξάγονται οι σημαντικές ευρωεκλογές θέλει να δείξει στους πολίτες ότι τα προγράμματα λιτότητας δεν ήταν άσκοπα. Ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές αιωρούνται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από την κυβέρνηση».
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, μία επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα αυξήσει το ελληνικό χρέος δανεισμού, καθώς τα επιτόκια θα είναι σε αυτή την περίπτωση αισθητά αυξημένα σε σύγκριση με αυτά που καταβάλλει η χώρα στους διεθνείς δανειστές της. ‘Ωστόσο, η πώληση ομολόγων στις ιδιωτικές αγορές έχει αξία’ λέει ο Χανς Χιούμς, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Greylock Capital». Όπως εκτιμά ο ίδιος, «ένα γρήγορο comeback στις αγορές θα αποτελούσε στροφή στο πεδίο της ευρωκρίσης».
Στο ίδιο θέμα αναφέρεται η Die Welt και σε πρωτοσέλιδο σχόλιό της. Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, «χάρη στις μεταρρυθμίσεις και την πίεση της ΕΕ και του ΔΝΤ, ένα δεύτερο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα είναι πιθανό. Αν η κυβέρνηση τηρήσει τους όρους, η ανάπτυξη θα επιστρέψει». Ο σχολιαστής υπογραμμίζει ότι ενδεχόμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα συνιστούσε «εντυπωσιακή απόδειξη εμπιστοσύνης. Για την Αθήνα αυτό είναι σημαντικότερο από οποιαδήποτε έκθεση της τρόικας».

Πηγή: Deutsche Welle

http://www.iefimerida.gr/node/149726#ixzz2xuLmlTva