Το άγχος της μοναξιάς οδηγεί σε σχέσεις εξάρτησης

03A8-500x500

“Είμαι παντρεμένος τώρα και τρία χρόνια, σε δεύτερο γάμο και ιδιοκτήτης μιας οικοδομικής επιχείρησης. Την δεύτερη γυναίκα μου την γνώρισα όταν την προσέλαβα στην εταιρεία- είναι αρχιτέκτονας- και τότε πήρα και την απόφαση να χωρίσω από τον πρώτο γάμο μου, χωρίς παιδιά.
Τα δυο πρώτα χρόνια πραγματικά ο νέος γάμος μου ήταν ό,τι καλύτερο για μένα. Τον τελευταίο χρόνο όμως έχουν αυξηθεί οι προστριβές, διαφωνούμε σε όλα, η γυναίκα μου έχει άποψη για όλα τα επαγγελματικά και οικονομικά ζητήματα. Πώς όμως να χωρίσω και δεύτερη φορά; Πρέπει όμως να πω ότι έχω κάνει και μια εξωσυζυγική σχέση τώρα και κάποιους μήνες, εξωτερικό συνεργάτη της εταιρείας….»

Το άγχος της μοναξιάς οδηγεί συχνά σε σχέσης εξάρτησης, όπου η μια σχέση διαδέχεται την άλλη. Συχνά, για ένα διάστημα, γίνεται παράλληλη, «μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα». Ουσιαστικά δεν περιμένει κάποιος/α να ξεκαθαρίσει το μάλλον καθαρό τοπίο αλλά να «πιαστεί» από κάποιο άλλο πρόσωπο για να μη νιώσει τη μοναξιά, την εγκατάλειψη αλλά και τον φόβο αν θα βρεθεί κάποιο άλλο κατάλληλο πρόσωπο. Ουσιαστικά καταδιώκεται από τις προηγούμενες εμπειρίες και αναμνήσεις του, αν δυσκολεύτηκε κάποτε να χωρίσει ή αν βίωσε πολύ άσχημα την μοναξιά.

Μαρία Λασσιθιωτάκη

Ψυχολόγος

Διαβάστε όλο το άρθρο στο:

Φραγή σε 13,5 εκατ. καρτοκινητά