Έσβησαν τα πυροτεχνήματα

«Χρόνος αληθείας πατήρ» ομιλούσε σοφά ένα αρχαίο γνωμικό. Καθώς ο καιρός, δυναμικός στο διάβα του, ξεσκεπάζει όποια, τοιουτοτρόπως και επιτηδείως, κουκουλωμένη πραγματικότητα. Την ρίχνει de facto στο ξέφωτο, όσο και αν διάφοροι καλοθελητές πασχίζουν – δια νυχών και οδόντων – να την συσκοτίσουν. Κάποτε, σφυρά το παταγώδες τέλος των ψευδαισθήσεων.

Μια ανάλογη ώρα είναι η τωρινή, η οποία μοιάζει σαν πανικόβλητη στιγμή αφύπνισης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βαδίζει προς το «σιβηρικό» ψύχος ανυπόδητη και ανήμπορη, χωρίς θερμό κατάλυμα. Κοιτάζει γυμνή την έλευση της ενεργειακής χιονοθύελλας.

Παρά τις μεγαλοστομίες και τα ρητορικά πυροτεχνήματα, η γραφειοκρατία των Βρυξελλών και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όχι μόνο στερούνται πρόσφορων εναλλακτικών αλλά κατέστρωναν κούφιους σχεδιασμούς μέσα στην καυχησιολογία, χάριν επικοινωνιακού κομφετί.

Όμως τα διασκεδαστικά πυροτεχνήματα έσβησαν εν ριπή οφθαλμού, αποκαλύπτοντας το σκοτάδι. Έτσι συμβαίνει και τώρα. Ad extremum, άπαντες οι μεγαλόσχημοι και έγκριτοι τεχνοκράτες έπλεκαν αδειανά πουκάμισα φαρδιά-φαρδιά, ώστε να τα φορέσουν στο «ανεγκέφαλο πόπολο». Διαβεβαίωναν δηλαδή με χοντροκομμένο και πανηγυρικό ύφος, ότι η Ευρώπη έχει θωρακιστεί αδιαπέραστα. Έσπευδαν ταχέως να κατευνάσουν τις ανησυχίες,  βυθίζοντας την κοινή γνώμη σε χαρωπά παραμύθια. Έδιναν και έπερναν τα δημοσιεύματα με τους βαρβάτους τίτλους, εξωραίζοντας τις καταστάσεις.  

Διατράνωναν μετά πάθους ότι ένα «δήλιο» πρόβλημα, όπως η απεξάρτηση εκ των ρωσικών πλουτοπαραγωγικών πηγών, δύναται να λυθεί ως δια μαγείας. Δήθεν κατανικήθηκε το μοσχοβίτικο φυσικό αέριο.

Εντούτοις, οι κενολογίες έσκασαν σαν τις γιγάντιές φούσκες στον αέρα. Τίποτα απολύτως δεν είχε προβλεφθεί. Εν τοις πράγμασι, οι ηγεσίες της Ευρώπης έπαιξαν ρουλέτα χωρίς μάρκες. Με μια, συγγνωστή ή ασύγγνωστη δεν έχει σημασία, προχειρότητα παγίδεψαν τις εύθραυστες κοινωνίες τους στο λάκκο των λεόντων. Ενώ οι ακριβοθώρητοι ειδήμονες των Βρυξελλών, συνιστούν πλέον ψυχραιμία και μειώσεις…

Το χειρότερο δε, ακόμα διστάζουν να ομολογήσουν την ωμή αλήθεια(μέγα σφάλμα), ότι ο χειμώνας που σιγά σιγά, πιάνει στασίδι έξω από την αυλόθυρα της Ευρώπης, θα αναδιπλώσει ραγδαία το βιοτικό της επίπεδο και θα σφυροκοπήσει αδυσώπητα τις κοινωνικές αντοχές. Ως επιστέγασμα, θα κλονίστει η ίδια η πολιτική ενότητα της ΕΕ.

Μπροστά στα αδήριτα γεγονότα, λήγει η διορία κάθε αυταπάτης. Και τούτη η εμπειρία καθολικεύεται. Ανοίγεται ένας Γολγοθάς ενώπιον μας.

Η στήλη είχε προειδοποιήσει εγκαίρως επι των ανωτέρω προ μηνών.