Η Ευρώπη στο πηγάδι

Δεν τρέφω καμία διάθεση να σας τρομοκρατήσω ανήμερα της Άνοιξης. Όμως, επιβάλλεται να υπογραμμίσουμε κάτι λίαν ανησυχητικό ολιγόλογα. Ο ευρωπαϊκός ουρανός σκοτεινιάζει άραχλα. Όσο χρονίζει ο πόλεμος στην Ουκρανία και πολώνεται η ρήξη Ουάσιγκτον-Μόσχας, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναγκάζονται να συντηρούν τις εξοντωτικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Διεξάγεται μια οικονομική ξιφομαχία με ιδιαίτερα αμφίρροπη έκβαση, καθώς υψώνονται ισχυρά σπαθιά, διαφορετικής λεπίδας, εκατέρωθεν.

Παρά τα λεκτικά ευχολόγια στις ευρωπαϊκές συνόδους και τους πολιτικούς λεονταρισμούς, οι συνθήκες προσγειώνουν απότομα. Η Δύση μπορεί να επιβάλλει σύσσωμή αποκλεισμό στη Ρωσία, αλλά αιμορραγεί δραματικά ετεροβαρώς. Στις συνέπειες το σώμα του ευρωαντλαντισμού ακρωτηριάζεται. Εφόσον η μη αγγλοσαξονική Δύση ήδη δοκιμάζεται άγρια ταλανιζόμενη στην προοπτική μιας πλήρους διακοπής των εμπορικών σχέσεων με τη Μόσχα. Μια ανατομία των ευρωπαικών εισαγωγών σε πρώτες ύλες πείθει και τον πιο δύσπιστο.

Οι κλυδωνισμοί στις ευρωπαϊκές οικονομίες βροντοφωνάζουν του λόγου το αληθές. Πληθωριστικός ίλιγγος, ενεργειακή λειψυδρία(το υγροποιημένο αέριο, αμερικανικής προέλευσης, κοστίζει τέσσερις φορές ακριβότερα) και σταδιακή επισιτιστική ανεπάρκεια, μαρτυρούν ότι αν η σύρραξη στην ακριτική γη λιμνάσει επ’ αόριστόν μαζί με το νεο-ψυχροπολεμικό κλίμα, η υπόλοιπη ευρωπαϊκή Δύση θα κοιτάξει κατάματά το ερεβώδες πηγάδι των εσωτερικών αναταραχών. Κάθεται άνωθεν μιας χύτρας ταχύτητας, με έντονα σφιγμένη βαλβίδα.

Το φάντασμα ενός λιμού και των κοινωνικών εντάσεων θα πυροδοτήσει κύκλο προστατευτισμού και αποθήκευσης κεφαλαιουχικών αγαθών. Ολοκληρώνω τούτο το μικρό σημείωμα, προεξοφλώντας ότι η ανυπεράσπιστη Ευρώπη είναι παντελώς ανέτοιμη να απορροφήσει τον δυσθεώρητο αντίκτυπο ενός τέτοιου οικονομικού πολέμου. Εκείνος θα σφυροκοπήσει τόσο βάρβαρα τη κοινωνική συνοχή που οι ευρωπαικές ηγεσίες θα στέκουν σαστισμένες. Η αιτία μοιάζει σχεδόν αυτονόητη, παιδική θα τολμούσα να ισχυριστώ. Οι λαοί δεν τρέφονται με πιστώσεις, ούτε τα εργοστάσια λειτουργούν με ομόλογα.

Χρήστος Γκιάτας: Πολιτικός Επιστήμων ΕΚΠΑ, Μεταπτυχιακός Φοιτητής Γεωπολιτικής ΕΚΠΑ