Διεθνές Γυάλινο Δίκαιο

Δεν υπαναχωρώ ως προς το καυστικό τίτλο. Προκαταβολικά όμως απολογούμαι για τον πικρό αυθορμητισμό της συνέχειας.

Πίσω από τις φραστικές καταδίκες της Δύσης εναντίον της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, κάθεται σκυθρωπή και περίλυπή η διεθνής νομιμότητα χαζεύοντας τον ανομολόγητο διασυρμό της.

Οι δραματικές οδομαχίες του Κιέβου απλώς καρφώνουν ένα ακόμη λεπιδωτό στιλέτο στο ματωμένο σώμα του διεθνούς δικαίου. Στο παρελθόν μερίμνησαν μη εξαιρουμένων των ωρυόμενων σήμερα εμπνευστών του, ώστε να κοπεί πολύπλευρα.  

Ασφαλώς, οι διάκονοι του δικαίου εμμένουν στην ανατομία, ακαδημαϊκή κυρίως, ενός πτώματος αλλά το διδάσκουν εξίσου ως έμψυχο. Προς θεού, δεν κατηγορώ τους επιμελητές των νομικών κειμένων. Χρονογράφημα προσπαθώ να στήσω.

Χαριτολογώντας λοιπόν μέμφομαι τις νομικές σχολές εν Ελλάδι, ότι έχουν έλλειμα στο πρόγραμμα σπουδών, το οποίο είναι προσβλητικάσχεδόν ανεπίκαιρο.

Συστήνω να προστεθεί πανηγυρικά στο τελευταίο εξάμηνο των ξακουστών συνθέσεων ένας παιδευτικός κλάδος του Δικαίου, ένας τομέας ωρίμανσης και προσγείωσης. Ας ονομάζεται Διεθνές Γυάλινο Δίκαιο(!). Θα ξεναγεί κάπως αλλιώτικα τους τελειόφοιτους στους κανόνες εκπολιτισμού των διακρατικών σχέσεων, συγκρότησης και απονομής της διεθνούς δικαιοσύνης.

Μέσω πρόσφατων παραδειγμάτων, οι σπουδαστές θα μελετήσουν τη διακοσμητική υαλουργία των άτεγκτων και αμείλικτων δοχείων με τα φανταχτερά λεκτικά σχήματα. Επίσης θα εστιάσουν στα πολύφυλλα άνθη των διακηρύξεων, που φιλοξενούνται ένδοθεν στα κομψά δοχεία. Εξαίσιο και εύθραυστο αντικείμενο. Απογοητεύει τους επαΐοντες, ενώ αφυπνίζει τους ιδεαλιστές. Επίδοξοι καθηγητές απειράριθμοι και απείρως δεξιοτέχνες εκ Δυσμάς και Ανατολάς.

Το Δίκαιο ανεξαρτήτως πεδίου εδράζεται στη συστημική εμπιστοσύνη. Τροφή για σκέψη.


Χρήστος Γκιάτας: Πολιτικός Επιστήμονας ΕΚΠΑ και μεταπτυχιακός φοιτητής Γεωπολιτικής ΕΚΠΑ.