Πώς ο Μεντιλίμπαρ οδήγησε τον Ολυμπιακό στην κορυφή - Ελ Κααμπί, Τζολάκης, Ποντένσε, «στρατιώτες» της επιτυχίας

Η τεράστια επιτυχία του Ολυμπιακού με την κατάκτηση του Conference League έκανε ακόμα και τα διεθνή ΜΜΕ να παραμιλούν και να αποθεώνουν τον προπονητή και τους ποδοσφαιριστές για τον άθλο που πέτυχαν.

Μόνο τυχαίο δεν είναι που η ισπανική Marca «τοποθέτησε» τον προπονητή του Ολυμπιακού, Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, στον θρόνο του Δία στον Όλυμπο.

Ο Βάσκος προπονητής ανέλαβε την ομάδα του Ολυμπιακού στη μέση μιας χρονιάς που έμοιαζε ουσιαστικά χαμένη και την οδήγησε στη μεγαλύτερη επιτυχία της ιστορίας της, αλλά και στη μεγαλύτερη επιτυχία για ελληνικό σύλλογο.

Μάλιστα, ο ίδιος κατέκτησε και το ρεκόρ του μεγαλύτερου σε ηλικία προπονητή που κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο.

Η πορεία του πριν τον Ολυμπιακό

Όταν ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, άρχισε να προπονεί έναν μικρό σύλλογο, την Αράτια, και τα επόμενα 11 χρόνια εργάστηκε στις Μπασκόνια, Αθλέτικ Μπιλμπάο (Β’ ομάδα), Ορέρα, Λανθαρότε και Εϊμπάρ, ενώ το 2005 ανέλαβε την πρώτη ομάδα της Μπιλμπάο.

Έναν χρόνο αργότερα αποφάσισε να εργαστεί στη Βαγιαδολίδ, στη Β’ κατηγορία, όπου είχε την πρώτη του μεγάλη επιτυχία, καθώς κατέκτησε το πρωτάθλημα με ρεκόρ βαθμών (88), ενώ διατήρησε το αήττητο για 29 σερί αγώνες. Μάλιστα, κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του μέχρι τα προημιτελικά του Copa Del Rey.

Το 2010 απολύθηκε από τη Βαγιαδολίδ και ακολούθησαν θητείες σε Οσασούνα, Λεβάντε, Εϊμπάρ και Αλαβές. Στις 23 Μαρτίου 2023 «μετακόμισε» στη Σεβίλλη αντικαθιστώντας τον Χόρχε Σαμπαόλι. Οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του Europa League, αποκλείοντας τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στον τελικό, η Σεβίλλη επικράτησε με 4-1 στα πέναλτι της Ρόμα και ενώ η κανονική διάρκεια του αγώνα έληξε 1-1.

Στις 8 Οκτωβρίου του 2023 ο Μεντιλίμπαρ απολύθηκε από τη Σεβίλλη, αφού η ομάδα μετρούσε μόλις δύο νίκες στα πρώτα οκτώ παιχνίδια της σεζόν.

Η άφιξη στον Ολυμπιακό και η τρελή κούρσα των Πειραιωτών έως την κορυφή

Ο Μεντιλίμπαρ υπέγραψε στον Ολυμπιακό στις 12 Φεβρουαρίου 2024 και πραγματοποίησε το ντεμπούτο του τρεις ημέρες αργότερα, νικώντας τη Φερεντσβάρος με 1-0 στον γύρο των play-off του Conference League.

Ο Βάσκος τεχνικός οδήγησε την ομάδα του Πειραιά στον πρώτο ημιτελικό της ιστορίας της σε διοργάνωση της UEFA, όπου απέκλεισε την Άστον Βίλα, του συμπατριώτη του Ουνάι Έμερι με συνολικό σκορ 6-2 (4-2 στην Αγγλία και 2-0 στο «Γ. Καραϊσκάκης»). Ο Ολυμπιακός έγινε η πρώτη ελληνική ομάδα μετά τον Παναθηναϊκό το 1971 που προκρίθηκε σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης και με «αρχιτέκτονα» τον Μεντιλίμπαρ κατέκτησε τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο σε συλλογικό επίπεδο για το ελληνικό ποδόσφαιρο, νικώντας τη Φιορεντίνα με 1-0 στην αναμέτρηση της Αθήνας.

Στον τελικό του Conference League κόντρα στη Φιορεντίνα ο Μεντιλίμπαρ προτίμησε να παρατάξει ένα 4-2-3-1 προκειμένου να περιορίσει τα «ατού» της ιταλικής ομάδας και να έχει έναν επιπλέον παίκτη στο κέντρο.

Η τακτική ευελιξία του Μεντιλίμπαρ αποτελεί ένα από τα δυνατά του σημεία ως προπονητή, καθώς προσαρμόζει τους σχηματισμούς και τις στρατηγικές του έτσι ώστε να αξιοποιήσει καλύτερα τις δυνατότητες των παικτών του και να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες του αντιπάλου. Η εστίασή του στην αμυντική οργάνωση, το πρέσινγκ υψηλής έντασης και το άμεσο παιχνίδι παραμένουν σταθεροί άξονες, ανεξάρτητα από τον σχηματισμό που χρησιμοποιείται.

Ο «βομβιστής» Αγιούμπ Ελ Κααμπί μπήκε στο πάνθεον των θρύλων του Ολυμπιακού

Μπορεί όλοι οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού που αγωνίστηκαν στον τελικό με τη Φιορεντίνα να έδωσαν όλο τους τον εαυτό για να κατακτήσει η ομάδα το Conference League, ωστόσο το άστρο του Αγιούμπ Ελ Κααμπί ήταν αυτό που έλαμψε για ένα ακόμα ευρωπαϊκό παιχνίδι, όταν όλα έδειχναν πως το ματς θα λήξει ισόπαλο και ο νικητής θα κριθεί στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι.

Ο Μαροκινός στράικερ τοποθέτησε το σώμα του στη σέντρα του Έσε με μαεστρικό τρόπο και βρήκε την μπάλα όσο χρειάστηκε με το κεφάλι για να τη στείλει στα δίχτυα των «βιόλα» και παράλληλα όλους τους φίλους -και όχι μόνο- του Ολυμπιακού στον έβδομο ουρανό.

Όμως, δεν ήταν μόνο το γκολ στο χθεσινό παιχνίδι, καθώς ο Ελ Κααμπί έσπασε τα κοντέρ στην ευρωπαϊκή πορεία του Ολυμπιακού και αποδείχθηκε, αν όχι ο κορυφαίος, ένας από τους καλύτερους στρατιώτες του στρατηγού Μεντιλίμπαρ. Ο ψυχρός «εκτελεστής» του Ολυμπιακού σκόραρε κατά ριπάς με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Φτάνοντας τα 11 γκολ στο Conference League, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Ο Ελ Κααμπί έκλεισε, έτσι, τη φετινή ευρωπαϊκή του παρουσία με συνολικά 16 γκολ.

Ελ Κααμπί: Όταν σκόραρα με τη Μακάμπι γύρισα και είπα στην ομάδα ότι θα κατακτήσουμε το τρόπαιο

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί, αυτός ο απόλυτος killer του Ολυμπιακού, μίλησε εκπροσωπώντας τους παίκτες των Πειραιωτών στη συνέντευξη Τύπου.

Για το πώς νιώθει μετά το γκολ: Νιώθω πολύ χαρούμενος. Σήμερα πραγματικά είχαμε υποσχεθεί σε εμάς και στον κόσμο μας ότι θα κάναμε τα πάντα. Είμαστε πολύ ευτυχισμένοι για τη νίκη και το τρόπαιο. Το γιορτάζουμε όλοι μαζί ως οικογένεια.

Για τον ίδιο και την πορεία του: Είμαι πολύ χαρούμενος που κατακτήσαμε το Conference. Θέλω να ευχαριστήσω τον προπονητή, τους συμπαίκτες μου και όλο το σταφ. Είμαι πολύ χαρούμενος, συγκινημένος και ευτυχισμένος και σημαίνει πολλά για εμάς.

Για το γκολ του με ψαλιδάκι με τη Μακάμπι: Συνηθίζω να προσπαθώ να βάλω γκολ με ανάποδο ψαλίδι. Όταν το έκανα με τη Μακάμπι, γύρισα και είπα στην ομάδα ότι θα κατακτήσουμε το τρόπαιο.

Τζολάκης: Ήρωας στην Τουρκία, κέρβερος με την Άστον Βίλα

Στο οπλοστάσιο του Ολυμπιακού ο Μεντιλίμπαρ βρήκε έναν ακόμα στρατιώτη, έναν τερματοφύλακα, ο οποίος ενέπνευσε σταθερότητα και σιγουριά σε μία από τις πιο σημαντικές θέσεις στην ομάδα.

Ο Κωνσταντίνος Τζολάκης, αν και είχε δείξει σημάδια του ταλέντου που διαθέτει, αλλά και της δουλειάς που έχει κάνει, έλαμψε στην Τουρκία και στο ιστορικό παιχνίδι με τη Φενέρμπαχτσε για τα ημιτελικά του Conference League, αποκλείοντας τη Φενέρ μέσα στην Πόλη.

Στη διαδικασία των πέναλτι κατάφερε να αποκρούσει τρεις φορές σε εκτελέσεις των αντιπάλων και να στείλει τον Ολυμπιακό στα ημιτελικά με την Άστον Βίλα.

Και μπορεί στα δύο παιχνίδια με τους Βρετανούς ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί να πέτυχε συνολικά 5 γκολ και όλοι να μιλούν γι’ αυτόν, ωστόσο ο κίπερ του Ολυμπιακού ήταν κέρβερος κάτω από τα «ερυθρόλευκα» γκολπόστ και όπου και όποτε χρειάστηκε να επέμβει ήταν καθοριστικός, φρενάροντας τους αντίπαλους επιθετικούς.

Ανίκητος και στον τελικό ο Τζολάκης

Χθες στον τελικό ήταν για άλλη μία φορά ανίκητος. Στο βλέμμα του συμπαίκτες και αντίπαλοι διέκριναν μια αποφασιστικότητα που έχουν οι κορυφαίοι στον κόσμο τερματοφύλακες. Όσες φορές και αν προσπάθησαν οι ποδοσφαιριστές της Φιορεντίνα να τον νικήσουν, εκείνος ήταν εκεί, βράχος στην εστία. Μάλιστα, όσο το παιχνίδι φαινόταν να πηγαίνει προς τα πέναλτι, όλοι εστίαζαν στον Τζολάκη και περίμεναν αποκρούσεις όπως στο παιχνίδι με τη Φενέρ.

Τελικά, οι επεμβάσεις του στην κανονική διάρκεια του αγώνα αλλά και στην παράταση ήταν καθοριστικές, κράτησε πίσω το μηδέν και έδωσε τη δυνατότητα στην εμπροσθοφυλακή του Ολυμπιακού να πετύχει το νικητήριο γκολ και η ομάδα του Πειραιά να κατακτήσει την κορυφή.

Ποντένσε, ο «μάγος» που «ξύπνησε» με Μεντιλίμπαρ

Πολύ σημαντικό μερίδιο στην επιτυχία του Ολυμπιακού έχει, φυσικά, και ο Πορτογάλος «μάγος» Ντάνιελ Ποντένσε.

Ο Ποντένσε ήρθε στην αρχή της σεζόν 2023-2024 στον Ολυμπιακό ως δανεικός από τη Γουλβς, με οψιόν αγοράς. Ειδικά μετά τη μέση της αγωνιστικής περιόδου ήταν, με τα πάνω του και τα κάτω του, από τους βασικούς πρωταγωνιστές των «ερυθρολεύκων» στην πορεία τους προς την κορυφή της Ευρώπης.

Και παρότι ακόμα δεν είναι βέβαιο εάν ο «κοντός» θα συνεχίσει στο λιμάνι, τόσο ο ίδιος όσο και ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ θέλουν να συνεχιστεί αυτή η… σχέση.

Ο Ποντένσε πέρασε δύσκολα όταν ήταν στον πάγκο της ομάδας ο Καρβαλιάλ, κάτι που αποτυπωνόταν αγώνα με αγώνα. Φήμες λένε ότι οι σχέσεις τους κάθε άλλο παρά αγαστές ήταν, με αποτέλεσμα ο Πορτογάλος άσος να παρουσιάζεται σε κακή κατάσταση στα περισσότερα παιχνίδια των Πειραιωτών.

Το… τσιπάκι άλλαξε όταν την ομάδα ανέλαβε ο Μεντιλίμπαρ. Ο Βάσκος προπονητής έδειξε σχεδόν από την πρώτη στιγμή τεράστια εμπιστοσύνη στον Ποντένσε, ο Πορτογάλος μεταμορφώθηκε άρδην προς το καλύτερο και το απέδειξε σε σχεδόν όλα τα παιχνίδια από τότε.

Κορυφαίος σε πολλά και κρίσιμα ματς, με γκολ και ασίστ, ο Ποντένσε έγινε ένα από τα βασικά «εργαλεία» του Μεντιλίμπαρ στον δρόμο προς την επιτυχία και την κατάκτηση της κορυφής.