Μπαρτζώκας: Αν τα δώσουμε όλα θα είμαστε χαρούμενοι

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, ο μόνος προπονητής που έχει κατακτήσει τον τίτλο (Λονδίνο 2013) από τους τέσσερις τεχνικούς του Φάιναλ-4 της Ευρωλίγκας, δήλωσε έτοιμος για την πρόκληση και ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι δεν θα αφήσει κανέναν να αισθανθεί αποτυχημένος αν δεν κατακτηθεί ο τίτλος.

 

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου των τεσσάρων φιναλίστ ο Έλληνας τεχνικός απάντησε για:

Το αν είναι φαβορί η ομάδα του: «Δεν νομίζω ότι έχουμε την περισσότερη πίεση. Είμαστε χαρούμενοι που είμαστε εδώ. Ο στόχος μας ήταν να είμαστε εδώ και το αποδείξαμε αυτό. Δεν μπορώ να αφήσω κανέναν στην ομάδα να αισθανθεί άβολα ή ότι αποτύχαμε αν δεν πάρουμε το τρόπαιο. Εκτιμώ αυτόν τον θεσμό. Ξέρω ότι οι καλύτεροι παίκτες και προπονητές είναι εδώ».

Το Φάιναλ-4: «Μιλώντας με πολλούς προπονητές, μετά το τέλος της σεζόν αισθανόμαστε εξαντλημένοι γιατί παίζουμε τελικούς από τον Οκτώβριο. Κατά την άποψή μου υπάρχουν τρεις διαφορετικές διοργανώσεις: Η κανονική περίοδος, τα πλέι οφ και το φάιναλ φορ. Πρέπει να το απολαύσουμε. Αυτό προσπαθώ να πείσω τους παίκτες. Πρέπει να τα δώσουμε όλα και αν το κάνουμε, θα είμαστε χαρούμενοι. Σε αυτή την διοργάνωση δεν μπορείς να πεις ότι πέτυχε μόνο η ομάδα που πήρε τον τίτλο. Ακόμα και ομάδες που δεν μπήκαν στα playoffs είναι καλές. Έκαναν καλή δουλειά. Δεν μπορώ να δω καμία ομάδα ως αποτυχημένη στο φάιναλ φορ. Σίγουρα θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πάρουμε τον τίτλο».

Το μπάσκετ του Ολυμπιακού και την ανάδειξη του Βεζένκοφ σε MVP: «Δεν είναι νίκη για εμένα. Είμαι χαρούμενος που το μπάσκετ που παίζουμε μας έφερε την πρώτη θέση στις ασίστ. Ο Βεζένκοβ βρήκε τρόπο να είναι τόσο σημαντικός και να έχει αυτά τα νούμερα παίζοντας για την ομάδα και όχι τον εαυτό του. Ήταν μέρος μίας ομάδας που ήξερε πώς να παίζει. Είμαι χαρούμενος για αυτόν και τον Ολυμπιακό, που μπόρεσε να φέρει ξανά έναν MVP στην EuroLeague. Είμαι χαρούμενος για τον Σάσα γιατί δουλεύει σκληρά και είναι καλό παιδί, αλλά και για τον σύλλογο που δίνει τέτοιες ευκαιρίες στους παίκτες».

Τον τίτλο του 2013 και τις ομοιότητες με την φετινή ομάδα: «Ήταν διαφορετική κατάσταση τότε. Το 2012 ο Ολυμπιακός είχε κατακτήσει τον τίτλο με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς. Με εμένα κερδίσαμε το “back to back”. Ήταν δύσκολο, ειδικά για εμένα που ήμουν ρούκι σε φάιναλ φορ. Είχαμε δυνατή ομάδα από την προηγούμενη σεζόν με μερικά νέα κομμάτια. Η ομάδα είχε αυτοπεποίθηση και πίστευε στον εαυτό της. Ο Ολυμπιακός είχε πάντα σπουδαίους παίκτες παίκτες όπως ο Χάινς, ο Παπανικολάου, ο Σπανούλης και ο Πρίντεζης. Το “κλειδί” ήταν η ομαδικη προσπάθεια. Αυτό προσπαθούμε να εφαρμόζουμε κάθε χρόνο, αλλά και φέτος. Το να μην είμαστε εγωιστές. Αυτό πρέπει να κάνουμε και σε αυτό το φάιναλ φορ».

Παπανικολάου: «Να παίξουμε το δικό μας μπάσκετ»

Ο αρχηγός της ομάδας, Κώστας Παπανικολάου, μετέχοντας στο 7ο φάιναλ φορ της καριέρας του (6 με Ολυμπιακό και 1 με Μπαρτσελόνα) είναι πιο ώριμος από ποτέ. Ο «Παπ» δήλωσε ότι το μόνο που έχουν να κάνουν για να πετύχουν τους στόχους τους είναι οι συμπαίκτες του να είναι οι… εαυτοί τους.

Αναλυτικά, ο Παπανικολάου μίλησε για:

Το φάιναλ φορ: «Ελπίζω να απολαύσουμε αυτό το Σαββατοκύριακο. Ας έχουμε σπουδαία παιχνίδια και να νικήσει η καλύτερη ομάδα».

Το πόσο ανταγωνιστική ήταν η κανονική περίοδος και πότε πίστεψε ότι ο Ολυμπιακός θα προκριθεί στα τελικά: «Νομίζω ότι την φετινή σεζόν σε κανένα σημείο δεν ήξερες αν θα έχεις καλή χρονιά. Ήταν ανταγωνιστική σεζόν και αυτό το βλέπεις από τον τρόπο που άλλαζε η κατάταξη συνεχώς μέσα στην χρονιά. Μέχρι και τους τελευταίους γύρους δεν ξέραμε ποια ομάδα θα είναι 1η, 2η ή 8η. Δεν νομίζω ότι καμία ομάδα είχε την αυτοπεποίθηση ότι θα έχει καλή πορεία. Απλώς προσπαθείς να βελτιώνεσαι, περιμένοντας να δεις τι θα γίνει».

Το πρώτο φάιναλ φορ ως αρχηγός: «Νόμιζα ότι το πιο δύσκολο πράγμα που θα έκανα ήταν η συνέντευξη Τύπου. Αλλά ήταν εύκολο. Ευχαριστώ για αυτό και επειδή δεν μου κάνατε πολλές ερωτήσεις».

Το «μυστικό» της επιτυχίας: «Στο φάιναλ φορ πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος και να κάνεις ό,τι έκανες όλη την σεζόν. Πρέπει να χρησιμοποιήσεις την ίδια συνταγή. Δεν θέλουμε κάποιον να γίνει ήρωας ή να κάνει κάτι ξεχωριστό. Πρέπει να δουλέψουμε με τον ίδιο τρόπο και να φέρουμε το δικό μας στυλ παιχνιδιού στο παρκέ και ανταγωνιστικότητα, να παίξουμε το δικό μας μπάσκετ και θα δούμε τι θα γίνει. Εδώ βρίσκονται τέσσερις ομάδες όπου μπορείς να πεις ότι είχαν ήδη μία καλή σεζόν. Όλοι είχαμε σπουδαία σεζόν και είναι καθαρά θέμα ημέρας και ποιος θα εκμεταλλευτεί τα πλεονεκτήματά του σε δύο παιχνίδια για να πάρει το τρόπαιο. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν ξέρεις πότε θα έχεις ξανά αυτή την ευκαιρία να είσαι σε ένα φάιναλ φορ».