Έρευνα της FIFA για την είσοδο του «Salt Bae» στον αγωνιστικό χώρο μετά τον τελικό του Μουντιάλ

Η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αναγκάστηκε μετά τον σάλο που ξέσπασε για την αδικαιολόγητη παρουσία του Τούρκου σεφ Νουσρέτ στον αγωνιστικό χώρο μετά τη νίκη της Αργεντινής επί της Γαλλίας στα πέναλτι την Κυριακή.

Ο Νουσρέτ εθεάθη να κρατά το τρόπαιο του Μουντιάλ και να επιδιώκει να φωτογραφηθεί με αρκετούς παίκτες, κυρίως με τον Λιονέλ Μέσι. Οι εικόνες, που κοινοποιήθηκαν ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκάλεσαν χλευασμό και κριτική λόγω των παικτών που έδειχναν μπερδεμένοι, ακόμη και θυμωμένοι, με τις προσπάθειές του να επιβληθεί στους πανηγυρισμούς.

Ωστόσο, η FIFA είχε αρνηθεί να σχολιάσει το περιστατικό μέχρι την Πέμπτη. Σπάζοντας τη σιωπή της, ένας εκπρόσωπός της δήλωσε: «Μετά από εξέταση, η FIFA διαπίστωσε πως άτομα απέκτησαν αδικαιολόγητη πρόσβαση στον αγωνιστικό χώρο μετά την τελετή λήξης στο στάδιο Lusail στις 18 Δεκεμβρίου. Θα ληφθούν τα κατάλληλα εσωτερικά μέτρα».

Βέβαια από τις εικόνες που έχουν γίνει viral, ο «Salt Bae» εθεάθη να φοράει επίσημη διαπίστευση της FIFA στον αγωνιστικό χώρο, πλησίασε τον Μέσι δύο φορές, προσπαθώντας να βγάλει μια φωτογραφία, μόνο που ο παίκτης τον απώθησε. Ωστόσο, φαίνεται ότι πέτυχε τελικώς τον στόχο του, καθώς αργότερα στον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημοσίευσε μια κοινή τους φωτογραφία.

Οι κανονισμοί της FIFA περιορίζουν την πρόσβαση στο γήπεδο σε περίπτωση πανηγυρισμών και επιτρέπουν μόνο στους νικητές και τους αρχηγούς κρατών να αγγίξουν το τρόπαιο. Ο οργανισμός επιβεβαίωσε ότι η παρουσία του Νουσρέτ ήταν μη εξουσιοδοτημένη!

Σε σχετική δήλωση στην ιστοσελίδα της FIFA καθίσταται σαφές πως: «Ο σημερινός σχεδιασμός του χρονολογείται από το 1974. Ως ένα από τα πιο αναγνωρισμένα αθλητικά σύμβολα στον κόσμο και ένα ανεκτίμητο είδωλο, το αυθεντικό τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA μπορεί να το αγγίξει και να το κρατήσει μόνο μια πολύ επιλεγμένη ομάδα ανθρώπων, στην οποία περιλαμβάνονται πρώην νικητές και αρχηγοί κρατών».

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο, ο πρόεδρος της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας επισκέφθηκε το εστιατόριο του σεφ στο Κατάρ κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ και ανέφερε πως: «Το ποδόσφαιρο ενώνει τον κόσμο και ο Nusrat ενώνει επίσης τον κόσμο».