Μουντιάλ χωρίς αλκοόλ: Tέλος και η μπίρα στο Κατάρ

Σε πολλά μέτωπα επικρατεί αναστάτωση στη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, που αρχίζει αύριο στην Ντόχα, σχετικά με τον αγώνα των Καταριανών με το Εκουαδόρ.

Στον ισχυρισμό του συνεργάτη της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, Αμτζάντ Ταχά, περί δωροδοκίας οκτώ ποδοσφαιριστών του Ισημερινού ώστε να νικήσει το Κατάρ 1-0 στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, μια καταγγελία που δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλη πηγή, και μέχρι χθες τηρείτο στάση αναμονής (ο πρόεδρος του Ισημερινού, Γκιγέρμο Λάσο, φρόντισε πάντως να ανακοινώσει εγκαίρως την περασμένη εβδομάδα ότι δεν θα παρακολουθήσει τελικά τον αγώνα, επικαλούμενος εσωτερικές υποχρεώσεις…), προστέθηκε και η απαγόρευση της χρήσης αλκοόλ στα γήπεδα πριν, κατά και λίγο μετά τους αγώνες.

Η αναστάτωση οφείλεται στο ότι βασικός χορηγός (ύψους 75 εκατ. δολ.) της FIFA για τη διοργάνωση είναι η αμερικανική μπίρα Budweiser και όλοι θεωρούσαν ότι κατ’ εξαίρεση θα επιτραπεί το αλκοόλ. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε η οργανωτική επιτροπή χθες, θα απαγορευτεί το αλκοόλ στην περίμετρο και εντός κάθε γηπέδου όπου γίνεται αγώνας, από τρεις ώρες πριν από την έναρξη έως και μία ώρα μετά τη λήξη κάθε αναμέτρησης. Πρόκειται για στροφή 180 μοιρών από τους διοργανωτές, οι οποίοι αρχικά είχαν δείξει ότι θα ανέχονταν το αλκοόλ στα γήπεδα.

Αναστάτωση είχαμε και από τις νέες δηλώσεις του Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος ανέφερε στην αγγλική τηλεόραση (Talk TV) πως εάν η Πορτογαλία σηκώσει το τρόπαιο στο Κατάρ, εκείνος θα σταματήσει άμεσα το ποδόσφαιρο – και όχι μόνο με την εθνική ομάδα. Την ίδια ώρα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανακοίνωνε ότι κάνει πλέον τις κατάλληλες ενέργειες για να αντιδράσει στις δηλώσεις του, κάτι που σημαίνει την άμεση αποπομπή του από τον σύλλογο.

Πέρα από αυτή την αναμέτρηση, το πρόγραμμα της Δευτέρας περιλαμβάνει την πρώτη μάχη της Αγγλίας, κόντρα στο Ιράν, καθώς και τον αγώνα των ΗΠΑ με την Ουαλλία.