Εκτός Australian Open ο Νόβακ Τζόκοβιτς - Απορρίφθηκε η έφεσή του, απελαύνεται από τη χώρα

Να απορρίψει την έφεση του Νόβακ Τζόκοβιτς κατά της απόφασης της αυστραλιανής κυβέρνησης για την απέλασή του αποφάσισε το απόγευμα της Κυριακής (τοπική ώρα) το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο στη Μελβούρνη . Έτσι, ο Σέρβος τενίστας υποχρεώνεται να αποχωρήσει από την Αυστραλία, χάνοντας το δικαίωμα συμμετοχής στο Australian Open, που ξεκινά τη Δευτέρα.

Η απόφαση των τριών δικαστών ήταν ομόφωνη κι ως εκ τούτου ο κορυφαίος τενίστας του κόσμου δεν θα έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει τον 21ο τίτλο Grand Slam στην καριέρα του,ενώ πιθανότατα θα του επιβληθεί απαγόρευση εισόδου στην Αυστραλία για τα επόμενα τρία χρόνια.

Ο επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Αυστραλίας, Τζέιμς Άλσοπ, ανακοίνωσε την απόφαση να καταργήσει τη βίζα του Σέρβου τενίστα Νόκβακ Τζόκοβιτς περίπου 10 λεπτά πριν τις έξι το απόγευμα.

Όπως τόνισε, ο ρόλος του δικαστηρίου δεν ήταν να κρίνει την αξία της απόφασης της κυβέρνησης να ακυρώσει τη βίζα του Τζόκοβιτς. Αντιθέτως, του ανατέθηκε να ελέγξει τη νομιμότητα της απόφασης για τους τρεις λόγους που προέβαλαν οι δικηγόροι του Τζόκοβιτς.

«Δεδομένου… του ενδιαφέροντος και της κάλυψης σε διάφορα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της χώρας καταγωγής του κ. Τζόκοβιτς, της Σερβίας, το δικαστήριο θεωρεί σκόπιμο να καταστήσει σαφές ορισμένα ζητήματα σχετικά με τη διαδικασία που έχει λάβει χώρα», είπε. «Δεν είναι μέρος της λειτουργίας του δικαστηρίου να αποφασίζει για την ουσία ή τη σοφία της απόφασης».

Η διοργάνωση του τουρνουά ήδη τον αντικατέστησε με τον Σαλβατόρ Καρούσο. Επομένως, είναι θέμα χρόνου να φύγει από τη χώρα.

Μετά την απόφαση του δικαστηρίου να ακυρώσει τη βίζα του, ο Νόβακ Τζόκοβιτς εξέδωσε μια σύντομη δήλωση. Ο ίδιος δήλωσε «εξαιρετικά απογοητευμένος», ενώ είπε ότι θα αφιερώσει λίγο χρόνο να ξεκουραστεί.

Αναλυτικά η δήλωση του Τζόκοβιτς:

«Θα ήθελα να κάνω μια σύντομη δήλωση για να αναφερθώ στα αποτελέσματα της σημερινής ακρόασης του Δικαστηρίου.

Τώρα θα αφιερώσω λίγο χρόνο για να ξεκουραστώ και να αναρρώσω, προτού κάνω περαιτέρω σχόλια πέρα ​​από αυτό.

Είμαι εξαιρετικά απογοητευμένος με την απόφαση του Δικαστηρίου να απορρίψει την αίτησή μου για δικαστικό έλεγχο της απόφασης του Υπουργού να ακυρώσει τη βίζα μου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορώ να μείνω στην Αυστραλία και να συμμετάσχω στο Australian Open.

Σέβομαι την απόφαση του Δικαστηρίου και θα συνεργαστώ με τις αρμόδιες αρχές σε σχέση με την αναχώρησή μου από τη χώρα.

Νιώθω άβολα που ήμουν το επίκεντρο τις τελευταίες εβδομάδες και ελπίζω ότι όλοι τώρα μπορούμε να επικεντρωθούμε στο παιχνίδι και το τουρνουά που αγαπώ.

Θα ήθελα να ευχηθώ στους παίκτες, τους υπεύθυνους του τουρνουά, το προσωπικό, τους εθελοντές και τους φιλάθλους ό,τι καλύτερο για το τουρνουά.

Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, τους φίλους, την ομάδα, τους υποστηρικτές, τους φιλάθλους και τους Σέρβους συμπολίτες μου για τη συνεχή υποστήριξή σας. Ήσασταν όλοι μια μεγάλη πηγή δύναμης για μένα».