Νόβακ Τζόκοβιτς: Κέρδισε την έφεση για την ανάκληση της βίζας του

Ο Σέρβος τενίστας Νόβακ Τζόκοβιτς, νούμερο 1 στην παγκόσμια κατάταξη, κέρδισε την έφεση κατά της ανάκλησης της βίζας του. Δικαστήριο της Αυστραλίας διέταξε να αφεθεί ελεύθερος ο Σέρβος αθλητής και να του επιστραφούν το διαβατήριό του και άλλα ταξιδιωτικά του έγγραφα.

Ο δικαστής Άντονι Κέλι υιοθέτησε την άποψη της πλευράς του Τζόκοβιτς, η οποία χαρακτήρισε παράλογη την ακύρωση της βίζας του αθλητή. Ωστόσο, η υπόθεση -η οποία έχει μαγνητίσει παγκόσμιο ενδιαφέρον- δεν έχει κλείσει ακόμη, καθώς οι δικηγόροι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δήλωσαν στο δικαστήριο ότι ο υπουργός Μετανάστευσης της χώρας επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να ανακαλέσει ξανά τη βίζα του Τζόκοβιτς.

Ο Τζόκοβιτς, 34 ετών, παραμένει από την Πέμπτη σε ξενοδοχείο κράτησης μεταναστών μαζί με αιτούντες άσυλο. Δεν έχει κάνει δημόσια εμφάνιση από τότε που έφτασε στην Αυστραλία.

Oι δικηγόροι του Τζόκοβιτς, οι οποίοι κατέθεσαν το Σάββατο τον φάκελο με τα στοιχεία και επιχειρήματά τους, υποστήριξαν ότι ο κορυφαίος τενίστας έλαβε εξαίρεση εμβολιασμού για να εισέλθει στην Αυστραλία, επειδή «είχε πρόσφατα μολυνθεί από κορωνοϊό».

«H ημερομηνία του θετικού τεστ PCR στο οποίο υπεβλήθη, ήταν 16 Δεκεμβρίου 2021», δήλωσαν, σύμφωνα με το BBC, στις αρχές. Η νομική ομάδα του Σέρβου άσου αναφέρει ότι 14 ημέρες μετά το θετικό τεστ, ο Τζόκοβιτς «δεν είχε πυρετό, ούτε εμφάνιζε συμπτώματα COVID-19, για τις τελευταίες 72 ώρες».

Το χρονικό του σίριαλ

Η δήλωση των δικηγόρων του Τζόκοβιτς πρόσθεσε ακόμη ένα κομμάτι στο αλαλούμ που έχει προκληθεί σχετικά με την πολύκροτη αυτή υπόθεση. Ο φορέας που είναι υπεύθυνος για το τένις στην Αυστραλία, με έγγραφο που διέρρευσε, φέρεται να είχε ενημερώσει λανθασμένα τους τενίστες ότι μπορούσαν να εισέλθουν στη χώρα εάν τους τελευταίους έξι μήνες είχαν νοσήσει από COVID-19. Σε αυτό το έγγραφο βασίστηκε η ομάδα του Τζόκοβιτς για να συμπληρώσει τα δικαιολογητικά του τενίστα ώστε να ζητήσει βίζα.

Ομως η «Tennis Australia» είχε ενημερωθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση από τον περασμένο Νοέμβριο ότι δεν θα επιτρεπόταν η είσοδος σε μη εμβολιασμένους παίκτες ακόμη κι αν είχαν νοσήσει. Από την άλλη πλευρά, η πολιτεία της Βικτώριας δίνει ιατρική εξαίρεση, αλλά τον τελευταίο λόγο έχει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Για να εισέλθει κάποιος στην Αυστραλία θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος με κάποιο από τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή της χώρας ή να έχει ιατρική εξαίρεση. Η συνοριακή αρχή όμως δεν δέχεται απαραίτητα ότι η νόσηση τους τελευταίους έξι μήνες με COVID-19 αποτελεί εξαίρεση.

Η κυβέρνηση μπορεί να επιχειρήσει να ακυρώσει ξανά τη βίζα

Αν και το δικαστήριο δικαίωσε τον Τζόκοβιτς, οι δικηγόροι της κυβέρνησης δήλωσαν ότι ο υπουργός Μετανάστευσης της Αυστραλίας μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να ακυρώσει ξανά τη βίζα του Τζόκοβιτς. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Αυστραλίας για τη μετανάστευση, ο υπουργός έχει την εξουσία και τη διακριτική ευχέρεια να ακυρώσει θεωρήσεις εισόδου για οποιονδήποτε λόγο.

Τυχόν απόφαση του ομοσπονδιακού υπουργού Μετανάστευσης να απελάσει τον Τζόκοβιτς, όπως είναι πιθανό να συμβεί, θα σημάνει ότι ο Σέρβος αθλητής δεν θα μπορεί καν να ξαναμπεί στη χώρα για τα επόμενα τρία χρόνια, κάτι που καθιστά μάλλον δύσκολο να ξαναεπικρατήσει στο Όπεν της Μελβούρνης, έχοντας φτάσει ήδη τα 34 του χρόνια.

Σημειώνεται ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν ήθελε να εκδικαστεί η υπόθεση σήμερα, Δευτέρα, καθώς -όπως κατέστη σαφές- δεν είχε καταφέρει να συγκεντρώσει επαρκές αποδεικτικό υλικό ώστε να υποστηρίξει την απόρριψη της βίζας του Τζόκοβιτς. Ωστόσο, το αίτημά της για αναβολή της διαδικασίας έως την Τετάρτη απορρίφθηκε από το ομοσπονδιακό περιφερειακό δικαστήριο.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC