Υπόθεση Τζόκοβιτς: Όλα τα δεδομένα πριν την εκδίκαση

Καμία φορά η πραγματικότητα ξεπερνά την φαντασία και τα όσα συμβαίνουν με τον Νόβακ Τζόκοβιτς στην Αυστραλία θα μπορούσαν να αποτελούν το σενάριο μίας ευφάνταστης ταινίας. Το νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης του τένις και κατά πολλούς κορυφαίος παίκτης του αθλήματος όλων των εποχών, παραμένει σε ξενοδοχείο για πρόσφυγες, καθώς η κυβέρνηση της χώρας του αρνείται την είσοδο και του ακύρωσε την βίζα, λόγω της σχετικής γραφειοκρατίας με την πανδημία και τον μη εμβολιασμό του.

Η Αυστραλία αποφάσισε την απέλασή του, οι δικηγόροι του κατέθεσαν έφεση και κέρδισαν χρόνο. Μέχρι το πρωί της Δευτέρας, όπου θα εκδικαστεί η υπόθεση και θα ξεκαθαρίσει το αν ο Τζόκοβιτς θα μπορέσει να αγωνιστεί στο Australian Open για να διεκδικήσει τον δέκατο τίτλο της καριέρας του στο grand slam της Ωκεανίας.

Ποια είναι τα δεδομένα της υπόθεσης; Πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο; Πόσες πιθανότητες δικαίωσης έχει ο Σέρβος αθλητής;

Η ομοσπονδία, η βίζα και οι αποδείξεις

Η άμεση επέμβαση του νομικού επιτελείου του Τζόκοβιτς δημιούργησε κάποιες ελπίδες από το πουθενά, καθώς η άμεση επέλαση έμοιαζε ως δεδομένη αλλά δεν ήταν. Που μπορούν να ᾽᾽πατήσουν᾽᾽ οι δικηγόροι; Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στα διεθνή ΜΜΕ η ομοσπονδία τέννις της Αυστραλίας είχε διαβεβαιώσει τον αθλητή και το επιτελείο του, πως με βάση τα όσα έγγραφα έχουν παρουσιάσει, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με το πρωτόκολλο για την πανδημία που ισχύει στην χώρα.

Η ομοσπονδία από την πλευρά της διαβεβαιώνει πως τα όσα ζητούσε ήταν οι κατευθύνσεις από το υπουργείο υγείας.

Ο καθηγητής νομικής, Ντάνιελ Ρόκγουελ, έδωσε και μια άλλη διάσταση επί του θέματος μιλώντας στο BBC. ”Η νομική ομάδα του Τζόκοβιτς πιθανότατα θα πατήσει στο εξής: Η βίζα εκδόθηκε, άρα τα έγγραφα εγκρίθηκαν για είσοδο στη χώρα. Άρα οποιαδήποτε απόφαση για ακύρωση θα χρειαστεί να επικυρωθεί νομικά και να εξηγηθούν ξεκάθαρα οι λόγοι της ακύρωσης. Δεν είναι τόσο εύκολο᾽᾽.

Κάθε ξένος που θέλει να μπει στην χώρα μπορεί να εκδόσει βίζα online αλλά στο αεροδρόμιο η Αυστραλία έχει το δικαίωμα να επανεξετάσει τα στοιχεία. Ο Τζόκοβιτς στην δήλωσή του είχε κάνει γνωστό πως διαθέτει ιατρική εξαίρεση για το γεγονός πως είναι ανεμβολίαστος αλλά οι αρχές δήλωσαν πως δεν κατάφερε να το αποδείξει στον έλεγχο που έγινε. Η βίζα θα μπορούσε να ακυρωθεί και για άλλους λόγους αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κάτι πέρα από αυτό.

Τα σενάρια σε δικαίωση και σε αρνητική απόφαση

Ενόψει της εκδίκασης της έφεσης τα σενάρια είναι τρία:

1) Να δικαιωθεί ο αθλητής. Αυτό θα σημάνει την άμεση απεμπλοκή του από την υπόθεση και την έναρξη της προετοιμασίας του για το Australian Open. Στην Αυστραλία θεωρούν πως είναι δύσκολο να συμβεί αυτό, όμως, όλα είναι ανοιχτά, καθώς μιλάμε για μια υπόθεση που έχει τραβήξει το έντονο ενδιαφέρον όλου του αθλητικού πλανήτη.

2) Να απορριφθεί η έφεση και να διαταχθεί η άμεση απέλασή του από την Αυστραλία, χωρίς οι δικηγόροι του να ασκήσουν νέα έφεση. Ο Τζόκοβιτς θα επιστρέψει στο Βελιγράδι και θα χάσει το σπουδαίο τουρνουά.

3) Να απορριφθεί η έφεση και οι δικηγόροι του ᾽᾽Νόλε᾽᾽να απευθυνθούν σε υψηλότερης βαθμίδας δικαστήριο για να ανατρέψουν την απόφαση. Αυτό, όμως, μπορεί να διαρκέσει μέχρι και μία εβδομάδα, κάτι που θα οδηγήσει στην παραμονή του στο ξενοδοχείο για πρόσφυγες, χωρίς να έχει προπονηθεί καθόλου για ένα δεκαήμερο.