Τέλος στα μικροσκοπικά μπικίνι για τις αθλήτριες του μπιτς χάντμπολ μετά τον σάλο

Να καταργήσει τις σεξιστικές στολές των αθλητριών αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Χάντμπολ μετά το σάλο που προκλήθηκε κατόπιν της διαμαρτυρίας της εθνικής ομάδας γυναικών της Νορβηγίας.

Η γυναικεία εθνική ομάδα της Νορβηγίας τον περασμένο Ιούλιο είχε αρνηθεί να βάλει το μπικίνι και φόρεσε πιο μακριά σορτς σε πανευρωπαϊκό τουρνουά στη Βουλγαρία.

Τότε, η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χάντμπολ ήταν να επιβάλει πρόστιμο 1.500 ευρώ στην ομάδα, περιγράφοντας τις στολές των Νορβηγίδων ως «ακατάλληλο ρουχισμό».

Η υπόθεση πήρε μεγάλες διαστάσεις διεθνώς και πολλοί καταφέρθηκαν εναντίον των σεξιστικών διακρίσεων της ομοσπονδίας. Ομοσπονδίες και οργανώσεις γυναικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν προτρέψει τους προέδρους της ευρωπαϊκής και της διεθνούς ομοσπονδίας να παραιτηθούν.

Μέχρι και η διάσημη αμερικανίδα καλλιτέχνης, Pink, είχε επιτεθεί εναντίον της ομοσπονδίας και είχε προσφερθεί να πληρώσει αυτή το πρόστιμο για λογαριασμό των Νορβηγίδων, επικροτώντας την κίνησή τους.

Τρεις μήνες αργότερα, η διεθνής ομοσπονδία άλλαξε, χωρίς τυμπανοκρουσίες, τον κανονισμό, και έτσι από μπικίνι τώρα οι αθλήτριες πρέπει να φορούν κολλητά σορτς μέχρι τη μέση των μηρών και αμάνικες μπλούζες.

Βέβαια, όπως σημειώνει ο Guardian, και πάλι υπάρχει διαφοροποίηση σε σχέση με τους άνδρες αθλητές, καθώς αυτοί επιτρέπεται να φορούν φαρδιά και πιο μακριά σορτς, έως 10 εκατοστά πάνω από το γόνατο.