Συγκλονισμένος ο πλανήτης για τον Έρικσεν: «Πέθανε και επανήλθε-Δύσκολο να ξαναπαίξει ποδόσφαιρο»

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η κατάρρευση του Κρίστιαν Έρικσεν κατά τη διάρκεια του αγώνα της Δανίας με τη Φινλανδία (0-1) το απόγευμα της Κυριακής.

Ο Δανός ποδοσφαιριστής ευτυχώς σώθηκε και η υγεία του βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση, μετά την έγκαιρη και σωτήρια επέμβαση του αρχηγού της Δανίας, Σίμον Κάιερ, και των γιατρών.

Αναπάντητο παραμένει ωστόσο το ερώτημα εάν ο ίδιος θα καταφέρει να αγωνιστεί και πάλι, ενώ παράλληλα στο επίκεντρο βρίσκεται η συζήτηση για τα πολλά και απανωτά ματς των ποδοσφαιριστών σε μικρό χρονικό διάστημα και υπό συνθήκες μεγάλης έντασης.

Ο καθηγητής καρδιολογίας Σαντζέι Σάρμα, ο οποίος συνυπήρξε με τον 29χρονο άσο στην Τότεναμ και πλέον είναι πρόεδρος της επιτροπής καρδιολόγων της αγγλικής ομοσπονδίας, όπως και καθηγητής στο πανεπιστήμιο St Georges’ του Λονδίνου, παρουσιάζεται παρουσιάζεται αισιόδοξος για την υγεία και τη μετέπειτα ζωή του Έρικσεν, αλλά εκφράζει πολύ σοβαρές αμφιβολίες για το αν θα να ξαναπαίξει ποδόσφαιρο.

Αναβάλλεται το Δανία - Φινλανδία μετά την κατάρρευση του Έρικσεν | Sportsking.gr

Aναφορικά δε με τη στιγμή της κατάρρευσής του και για τους λόγους που την προκάλεσαν, ο ίδιος σημείωσε τα εξής: «Προφανώς κάτι πήγε πολύ άσχημα. Οι γιατροί κατάφεραν να τον επαναφέρουν. Το ερώτημα όμως είναι τι συνέβη και γιατί συνέβη. Μιλάμε για έναν παίκτη που προφανώς κάνει συνεχώς εξετάσεις, άρα πώς προέκυψε αυτή η ανακοπή καρδιάς; Πάντως το γεγονός ότι έχει τις αισθήσεις του και είναι σταθερός είναι θετικό, τα πράγματα δείχνουν πολύ καλά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν ξέρω αν θα ξαναπαίξει ποδόσφαιρο. Χωρίς να θέλω να γίνω πολύ ωμός, ο Κρίστιαν πέθανε σήμερα, για λίγα λεπτά βέβαια, αλλά πέθανε και επανήλθε. Θα του επέτρεπε ένας γιατρός να ξαναπαίξει μπάλα; Η απάντηση είναι όχι. Τα καλά νέα είναι πως ο Κρίστιαν είναι ζωντανός, αλλά τα άσχημα πως μάλλον η καριέρα του φτάνει στο τέλος της.

Δεν ξέρω αν θα παίξει ξανά επαγγελματικά. Στην Αγγλία πάντως δεν θα έπαιζε. Είμαστε πολύ αυστηροί σε τέτοια θέματα», συμπλήρωσε.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/big_article_image/public/2021-06/dania-kristian-eriksen-euro-2021.jpg.webp?itok=9fl2TPZh

Η προειδοποίηση για την επιβάρυνση των ποδοσφαιριστών

Επισημαίνεται ότι η Παγκόσμια Ένωση Ποδοσφαιριστών (FIFPro) με επιστολή της, είχε προειδοποιήσει την UEFA για την κούραση των παικτών, λίγες ώρες πριν το περιστατικό με τον Κρίστιαν Έρικσεν.

Η FIFPro λοιπόν λίγες ώρες πριν το συμβάν με τον Δανό ποδοσφαιριστή, με επιστολή της προς την UEFA είχε προειδοποιήσει για την εξάντληση των παικτών, μετά τα συνεχόμενα παιχνίδια σε μικρό χρονικό διάστημα.

Στην επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρεται το εξής: «Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ποδοσφαιριστές ανά τον κόσμο μας έχουν πει πόσο βαρύ και εξαντλητικό έχει γίνει το πρόγραμμα, οι συνθήκες σωματικές και πνευματικές, γύρω από έναν αγώνα, οδηγούν σε εξάντληση.

Στους επόμενους μήνες θα συζητήσουμε με την FIFA ώστε να μπορέσουμε να εγγυηθούμε ένα πιο δίκαιο πρόγραμμα για τους ποδοσφαιριστές, καλύτερες συνθήκες εντός και εκτός του αγωνιστικού χώρου».