Τα «κλειδιά» για τον νικητή του ντέρμπι

Το ντέρμπι αιωνίων (19.30 – NS1) κλέβει την παράσταση και οι «μικροί» του Δώνη θέλουν να συνεχίσουν την εξαιρετική πορεία και στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Πως θα αντιδράσει ο Ολυμπιακός;

Τα σημεία – κλειδιά για την επικράτηση…

EUROPA LEAGUE / ÏÓÖÐ – ÍÔÏÕÍÔÅËÁÍÆ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: ÂÁÓÉËÇÓ ÌÁÑÏÕÊÁÓ / EUROKINISSI)

 

Τα πέντε ατού του Ολυμπιακού για το ντέρμπι

Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν πέντε ατού που θέλουν να εκμεταλλευτούν για να μπορέσουν να πάρουν τη νίκη στο κυριακάτικο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο γήπεδο Καραϊσκάκη.

Αρχικά είναι το πλάνο και το που θα καταλήξει ο Πέδρο Μαρτίνς για τα πρόσωπα της 11άδας. Υπάρχουν περιπτώσεις που ο Πορτογάλος τεχνικός χρειάστηκε να παρέμβει στην ροή των αγώνων για να κάνει αλλαγές ακόμα και στο σχήμα. Θα είναι το πολύ βασικό λοιπόν το βασικό… σχέδιο του τεχνικού των Πειραιωτών.

Σε επίπεδο θέσεων κομβικό ρόλο θα παίξει η θέση του γκολκίπερ. Ο Πορτογάλος Ζοσέ Σα δείχνει το φαβορί και εάν αποδώσει τόσο καλά όπως με τον Άρη αυτό θα είναι κλειδί για το ματς και ειδικά εάν χρειαστεί να βγάλει φάσεις.

Στο σκέλος των προσώπων σημασία θα έχουν και οι χαφ του Ολυμπιακού. Το πως θα είναι το κέντρο των Πειραιωτών με δεδομένο πως ο Φορτούνης θα είναι ο επιτελικός μέσος. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να ελέγξει τον ρυθμό και το κέντρο και να περιορίσει παίκτες σημαντικούς του άξονα του Παναθηναϊκού, όπως τον Κουρμπέλη.

Παράλληλα σε τέτοια παιχνίδια το ελληνικό στοιχείο μετράει πολύ. Οι Έλληνες παίκτες του Ολυμπιακού καταλαβαίνουν πολύ καλύτερα το τι σημαίνει ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Σε αυτό το πλαίσιο ο εξαιρετικός το τελευταίο διάστημα Φορτούνης καλείται να δείξει ξανά ηγετικά χαρακτηριστικά. Εάν βρεθεί πάλι σε καλή ημέρα θα συμπαρασύρει και τους υπόλοιπους. Με τη Ντουντελάνζ παντως έκανε ματσάρα με δύο γκολ και μία ασίστ και έδειξε σε πολύ καλή κατάσταση. Από κοντά του και ο Λάζαρος με τους άλλους Έλληνες της ομάδας.

Για το τέλος υπάρχει και η εκτελεστική δεινότητα των φορ. Στην προκειμένη περίπτωση του Χασάν που θα είναι βασικός. Ο διεθνής στράικερ έχει σκοράρει τρεις φορές φέτος και καλείται και τώρα να βγάλει αποτελεσματικότητα. Ένα φετινό… αγκάθι του Ολυμπιακού ήταν πως δεν είχε το εύκολο γκολ ακόμα και από τους φορ του. Οπότε η παρουσία του Χασάν επίσης θα έχει μεγάλη αξία.

Που ποντάρει ο Παναθηναϊκός για το ντέρμπι

Ο Παναθηναϊκός βασίζεται σε τουλάχιστον πέντε σημεία για να μπορέσει να διεκδικήσει ή ακόμα και να κερδίσει το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Σε πρώτο πλάνο είναι η μείωση των εύκολων λαθών. Αυτό που έδειξαν τα δύο προηγούμενα ντέρμπι τον Παναθηναϊκό είναι η αδυναμία του να βγάλει την μπάλα σωστά από την περιοχή του, όταν ο αντίπαλος πιέζει ψηλά. Οι παίκτες του Δώνη εάν δεν… πουλάνε τόσο εύκολα την μπάλα θα έχουν περισσότερες πιθανότητες.

Το δεύτερο σκέλος είναι το σκοράρισμα. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει καταφέρει να σκοράρει σε κανένα από τα δύο ντέρμπι με ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Ομάδα που δεν μπορεί να βρει δίχτυα βγάζει έτσι μία σχετική αδυναμία.

Ένα τρίτο κομμάτι για τους παίκτες του Δώνη είναι να περιορίσει τον Φορτούνη καθώς ο Έλληνας μεσοεπιθετικός είναι σε τρομερή φόρμα. Δεν πρέπει να του αφήσουν χώρους να δημιουργήσει ή να εκτελέσει.

Μία ακόμα παράμετρος έχει να κάνει με τα πρόσωπα. Ο ηγέτης αυτής της ομάδας και ο καθοριστικός κρίκος της μεσαίας γραμμής είναι ο Κουρμπέλης. Ο Παναθηναϊκός ποντάρει και περιμένει πολλά από Ο διεθνής μέσος είναι βαρόμετρο τόσο ανασταλτικά όσο και δημιουργικά και η παρουσία του θα κρίνει σε σημαντικό βαθμό την λειτουργία της ομάδας του στον άξονα.

Εκτός από τον Κουρμπέλη όμως υπάρχουν οι Γιάννης Μπουζούκης και Τάσος Χατζηγιοβάνης που αναμένεται να πλαισιώσουν τον Μακέντα που θα βρίσκεται στην κορυφή της επίθεσης. Δύο πιτσιρικάδες που με την… φρεσκάδα και τις αντοχές τους μπορεί να βοηθήσουν αισθητά. Πάντως, και επειδή ο Γιώργος Δώνης πάντα κρατάει κάτι… κρυφό πριν τα ντέρμπι, ας βάλουμε στην εξίσωση και τον Αντονί Μουνιέ που έχει πιθανότητες μ να ξεκινήσει. Ο Γάλλος σκόραρε πέρυσι και εάν χριστεί βασικός μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα.