Δώνης: Κυριάρχησε το συναίσθημα και επέστρεψα στον Παναθηναϊκό

Γιώργος Δώνης και Νίκος Νταμπίζας παρουσιάστηκαν επίσημα από την ΠΑΕ Παναθηναϊκός σήμερα το μεσημέρι και έστειλαν ξεκάθαρο μήνυμα πως θέλουν να υπάρξει κανένα άλλοθι ενόψει της νέας σεζόν παρά τις δυσκολίες στην ομάδα!

Για την απόφασή τους να έρθουν στον Παναθηναϊκό σε μία τόσο δύσκολη περίοδο:

Γιώργος Δώνης: «Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε τρελοί. Εγώ πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου, το μεγαλύτερό μου όνειρο ήταν κάποια στιγμή να γίνω προπονητής στον Παναθηναϊκό. Δεν είναι πάντα οι ιδανικές συνθήκες να γίνει αυτό. Άλλες φορές είναι εύκολες οι συνθήκες, άλλες είναι δύσκολες. Εγώ θεωρώ ότι το ιδανικό ήταν να έρθω σε αυτές τις συνθήκες. Ήξερα πως θα με αντιμετώπιζε ο κόσμος. Το πρώτο που κυριάρχησε ήταν το συναισθηματικό κομμάτι. Το δεύτερο ήταν το αγωνιστικό γιατί προπονητικά θέλω πάντα να υπάρχει ένα πλάνο που θα λειτουργήσει. Οι ιδέες μου με τον Νίκο Νταμπίζα ταιριάζουν και το είχα στο μυαλό μου ως μία μεγάλη πρόκληση παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν».

Νίκος Νταμπίζας: «Θεωρώ ότι για να δημιουργηθεί μία κατάσταση και να την επιλέξεις πρέπει να μπεις σε μία διαδικασία πολύ απλή. Να είσαι προετοιμασμένος. Ο βαθμός δυσκολίας είναι απλός αλλά αυτό δίνει μεγαλύτερη αξία στην όποια επιτυχία. Είναι συλλογική προσπάθεια και μέσα σε αυτές τις συνθήκες υπάρχει μία πρόκληση. Εμείς είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε ένα πλάνο ξεκάθαρο. Υπάρχει απόλυτη συνειδητοποίηση της κατάστασης».

Για τον στόχο που έχουν στο μυαλό τους:

Γιώργος Δώνης: «Να επαναφέρουμε την ομάδα στην κανονικότητα. Η κανονικότητα σε όλα τα πράγματα είναι όσα έχουμε μάθει στο παρελθόν. Να παρουσιάσουμε μία ομάδα με ρεαλισμό. Όλοι μέσα στο ποδοσφαιρικό τμήμα προσπαθούμε να απομακρύνουμε όσο πιο σύντομα τη λέξη άλλοθι. Η περσινή σεζόν δημιούργησε άλλοθι και η λέξη που θα κυριαρχεί θα είναι η λέξη απαίτηση. Υπάρχουν απαιτήσεις από τους εαυτούς μας και τους ποδοσφαιριστές μας. Υπάρχουν επιμέρους στόχοι από εκεί και πέρα. Η θέση που θα τερματίσουμε θα φανεί στην εξέλιξη. Υπάρχει πλάνο ώστε να γίνουμε ανταγωνιστική ομάδα. Να φτάσουμε αυτή η ομάδα να βγάζει νικητές. Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να μάθει να κερδίσει».

ADVERTISING

Νίκος Νταμπίζας: «Να είμαστε ισορροπημένοι στα κομμάτια του οικονομικού πλάνου. Από εκεί και πέρα να δημιουργήσουμε μία κατάσταση με αγωνιστικές απαιτήσεις. Θα δημιουργήσουμε μία ομάδα ανταγωνιστική που θα επιστρέψει στην κανονικότητα. Χρειάζεται χρόνος και θα το σεβαστούμε αυτό».

Για τη σύγκριση με το 2013 και το θέμα του γηπέδου:

Νίκος Νταμπίζας: «Αισθάνομαι καλύτερα από το 2013 γιατί τότε ήταν η πρώτη μου δουλειά. Από τότε έχω βελτιωθεί σε αρκετά ζητήματα. Είναι πιο δύσκολη διαδικασία αλλά υπάρχει μεγαλύτερη συνειδητοποίηση. Να ξεκαθαρίσουμε πως δεν θα κρυφτούμε πίσω από τον βαθμό δυσκολίας».

Γιώργος Δώνης: «Νομίζω ότι μέσα στα αποδυτήρια της ομάδας σε λιγότερο από έναν μήνα έχουμε σταματήσει να ασχολούμαστε με όσα υπήρχαν πέρσι. Έχουμε κερδίσει ένα σημαντικό κομμάτι, υπάρχει ασφάλεια. Υπάρχει ένας άνθρωπος κοντά στους παίκτες που επικοινωνεί με την διοίκηση. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να υπάρχει οικονομική σταθερότητα. Το μπάτζετ είναι μικρότερο και άρα είναι πιο εύκολο να συμβεί αυτό. Να μείνουμε απερίσπαστοι στο αγωνιστικό κομμάτι. Εμείς θα προετοιμάσουμε την ομάδα για να αγωνιστεί σε οποιοδήποτε γήπεδο».

Για το θέμα του ρόστερ και την ενδεχόμενη ενίσχυση:

Γιώργος Δώνης: «Το ρόστερ μας είναι σχεδόν ολοκληρωμένο. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να δώσουμε περιθώριο για να βρούμε τον παίκτη που ταιριάζει στο στυλ που παίζουμε. Υπήρξαν κάποια προβλήματα τραυματισμών στην προετοιμασία αλλά νομίζω ότι το παζλ είναι σχεδόν ολοκληρωμένο. Όσον αφορά νέους παίκτες θα τους δίνουμε χρονικά περιθώρια αλλά θα τους προετοιμάσουμε».

Νίκος Νταμπίζας: «Έχουμε συμφωνήσει για τα χαρακτηριστικά, γνωρίζοντας την μεταγραφική αγορά ξέρουμε ότι ίσως ο χρόνος βοηθήσει. Το ρόστερ είναι κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ολοκληρωμένο. Κάποιες μικρές αλλαγές μπορεί να γίνουν αλλά δεν θα κρυφτούμε πίσω από κάποια ενδεχόμενη καθυστέρηση».

Για τον κόσμο και την στάση του:

Νίκος Νταμπίζας: «Είναι μία πραγματικότητα αυτή. Το ξέραμε πριν κάνουμε την επιλογή μας. Ο καθένας ορίζει τον τρόπο που θέλει να συμπεριφερθεί απέναντι στην ομάδα του. Αν υπάρχει δυσαρέσκεια είναι δικαίωμά του να την εκφράζει. Το συναίσθημα ταύτισης με την ομάδα είναι υπεράνω διοίκησης. Το κριτήριο για μένα πρέπει να είναι το συναίσθημα για την ομάδα. Δεν περισσεύει κανένας και το αν θα βάλει ο καθένας πλάτη είναι επιλογή του. Αυτό είναι κάτι που πρέπει ο καθένας να ακούσει τι θα πει ο προπονητής και ο τεχνικός διευθυντής και να πάρει μία απόφαση. Είναι θέμα του πως βλέπει ο καθένας την σχέση του με τον σύλλογο. Ένα μεγάλο κομμάτι της επιτυχίας το 2013 τότε ήταν και η συσπείρωση που υπήρχε. Ο Παναθηναϊκός είναι εκεί, ήταν και θα είναι».

Γιώργος Δώνης: «Είναι σημαντική η λέξη ενότητα και αυτό δεν αφορά μόνο το ποδόσφαιρο. Θα αναφέρω το παράδειγμα της Φέγενορντ. Εμείς αυτό που πρέπει να δείξουμε προς τα έξω είναι να δείξουμε ότι υπάρχει υγεία. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού έχει το επίπεδο να κρίνει αυτό που λέω αυτή την στιγμή».

Για το τι θέλει να δει τακτικά:

Γιώργος Δώνης: «Πάντα μελετώ και ιστορικά την ομάδα, εδώ δεν χρειάστηκε γιατί ήμουν μέλος της. Είναι δουλειά μας να επηρεάσουμε τους παίκτες. Να καταλάβουν την φανέλα που φοράνε. Θα πάμε να προσπαθήσουμε να παίξουμε ποδόσφαιρο κυριαρχίας. Να είμαστε ποιοτική ομάδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα είμαστε καλοί στην ανασταλτική λειτουργία. Ανεξάρτητα με τον σχηματισμό οι νέοι και οι έμπειροι έχουν μπει στην διαδικασία που θέλουμε».

Για τον ρόλο τους και ως παιδαγωγοί:

Νίκος Νταμπίζας: «Είναι μία πραγματικότητα την οποία έχουμε αποδεχθεί. Είναι μέλος της απόφασης που έχουμε αποδεχθεί. Θέλουμε να μην μας ενδιαφέρει τίποτα έξω από τις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Να μπούμε σε μία γυάλα που δεν θα μας απασχολεί τι θα γίνεται έξω από αυτήν. Θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες που πρέπει. Αυτό που θέλουμε να ξέρει ο κόσμος είναι ότι είμαστε ένα τμήμα που έχουμε σχέση με τον σύλλογο που λέγεται Παναθηναϊκός. Από την ίδια πλευρά όμως θα πρέπει να τους παρέχουμε τις συνθήκες. Εξωτερικά όσα συμβαίνουν δεν θα είναι άλλοθι».

Γιώργος Δώνης: «Η διαχείριση των χαρακτήρων σε μία ομάδα είναι δουλειά του προπονητή. Πρέπει να βρω τον τρόπο να αναδείξω τον κάθε ποδοσφαιριστή. Είναι σημαντικό κομμάτι για τους νέους ποδοσφαιριστές το πως θα τους εμπνεύσεις. Στην δική μας εποχή δεν είχαμε τόσες παραστάσεις όσες τα παιδιά σήμερα. Δεν μπορείς να τα κοροϊδέψεις»

Για το αν η έλλειψη μεγάλων απαιτήσεων από τον κόσμο μπορεί να αποτελέσει «εφόδιο»:

Γιώργος Δώνης: «Θεωρώ πως το πιο αρνητικό από όλα είναι το -6. Ταλέντο υπάρχει και αυτό θα βγει. Όλες αυτές οι καταστάσεις δημιουργούν άλλοθι. Ανεξάρτητα από το ποιον θα έχουμε αντίπαλο εμείς θέλουμε να μπαίνουμε στο γήπεδο ως Παναθηναϊκός».

Νίκος Νταμπίζας: «Παρουσιάζεται συνεχώς μία αρνητική εικόνα προς τα έξω. Υπάρχει η δυνατότητα σε αυτή την κατάσταση να δοθούν ευκαιρίες έμπρακτα στα νέα παιδιά. Να μην φτάνουμε σε αυτό το σημείο από ανάγκη αλλά από επιλογή. Να φέρνεις παίκτες που θα έχουν σχέσεις με την ομάδα. Δημιουργούνται δεσμοί συναισθηματικοί. Είναι επιλογή συγκεκριμένη να δώσουμε ένα κομμάτι του μπάτζετ για μία στέρεα βάση από την Ακαδημία. Αυτό δεν γίνεται από την μία ημέρα στην άλλη. Το 2013/14 υπήρχαν οκτώ άτομα στην αποστολή από την Ακαδημία στο 0-3 στο Φάληρο. Ήταν από επιλογή. Τώρα είναι ευκαιρία να δώσουμε δυνατότητα σε αυτά τα παιδιά. Φέτος είναι οι απαιτήσεις τέτοιες και εμείς πρέπει να τους προετοιμάσουμε».

Για το αν το πλάνο είναι μακροχρόνιο με βάση τις εξελίξεις στο ιδιοκτησιακό:

Νίκος Νταμπίζας: «Εμείς εκπονήσαμε ένα συγκεκριμένο πλάνο με έναν χρονικό ορίζοντα. Το πλάνο πάντα έχει να κάνει με τις συνθήκες που επικρατούν εκείνη την στιγμή. Το πλάνο έγινε με ξεκάθαρη οριοθέτηση. Στην πορεία μπορεί να αλλάξουν κάποια πράγματα όμως εμείς λειτουργούμε με βάση το τώρα. Αν υπάρχει αλλαγή προς το καλύτερο ή το χειρότερο θα το δούμε στην πορεία. Το πλάνο έχει θεσμοθετηθεί με συγκεκριμένες παραμέτρους».

Γιώργος Δώνης: «Μακάρι οι εξελίξεις να είναι οι καλύτερες αλλά δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε από τώρα».

Για τον Καμπετσή:

Νίκος Νταμπίζας: «Όλα είναι συνάρτηση με αγωνιστικά κριτήρια. Εμείς πρέπει να βρούμε τους κατάλληλους ποδοσφαιριστές. Υπάρχουν και άλλα παιδιά που έχουν γραφτεί παρελθοντικά. Είμαστε σε φάση διαρκούς αξιολόγησης για να πάρουμε την καλύτερη απόφαση».