Βραζιλία και Νεϊμάρ είπαν αντίο στο Μουντιάλ-Καλπάζει το Βέλγιο

Το Βέλγιο του Αζάρ στα ημιτελικά (2-1) και η Βραζιλία του Νεϊμάρ στο καναβάτσο. Η… κατάρα συνεχίστηκε για τη Σελεσάο, αφού έμεινε 4η σερί φορά εκτός από ευρωπαϊκή ομάδα!

Το Μουντιάλ έγινε… Euro μιας και το Βέλγιο (2-1) πέταξε στο καναβάτσο τη Σελεσάο. Ετσι, η ομάδα του Μαρτίνεθ στα ημιτελικά του Μουντιάλ θα αντιμετωπίσει την Γαλλία. Ενας απίθανος Αζάρ κι ένας εντυπωσιακός Ντε Μπρόινε έγειραν την πλάστιγγα υπέρ του Βελγίου, με τους Βραζιλιάνους να χάνουν την ουσία μπροστά από την εστία του Κουρτουά. Η κατάρα συνεχίστηκε για τη Σελεσάο, αφού τέταρτη σερί φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο έμεινε εκτός από ομάδα της Ευρώπης. Oι Βραζιλιάνοι είχαν 24 προσπάθειες για γκολ, έσπασαν ρεκόρ, αλλά δεν πήραν αυτό πουτ ήθελαν.

Ο Μαρτίνεθ έκανε την έκπληξη, περνώντας στην ενδεκάδα τους δυο κορυφαίους με την Ιαπωνία, Τσαντλί και Φελαϊνί. Στον αντίποδα, ο Τιτέ προσπάθησε να καλύψει το κενό του τιμωρημένου, Καζεμίρο με τον Φερναντίνιο. Η Σελεσάο μπήκε δυνατά, πίεσε αρκετά και προκάλεσε αναστάτωση στους Βέλγους. Μάλιστα, στο 8ο λεπτό είχε τη μεγάλη ευκαιρία, αλλά ο Τιάγκο Σίλβα από κοντά έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι. Το πρώτο δεκάλεπτο ήταν δύσκολο για τους «Κόκκινους», αλλά ο Παουλίνιο σε δυο περιπτώσεις δεν μπόρεσε να εκμεταλλευθεί τα κενά στην αντίπαλη άμυνα.

Οι Βέλγοι στο 13ο λεπτό σόκαραν τους Βραζιλιάνους! Από εκτέλεση κόρνερ, ο Φερναντίνιο με τον ώμο έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του και οι «Διάβολοι» από το… πουθενά πήραν προβάδισμα. Από το σημείο εκείνο κι έπειτα, Αζάρ και Ντε Μπρόινε ήταν… φωτιά, ενώ ο Λουκάκου έτρεχε παντού και βοηθούσε ακόμα και στο ανασταλτικό κομμάτι! Οι Βέλγοι βρήκαν πολλά κενά στον άξονα και στη δεξιά πτέρυγα της Βραζιλίας, έκαναν το παιχνίδι τους και στο 31ο λεπτό ήρθε το γκολ! Ο Λουκάκου που είχε γυρίσει στην… άμυνα με έναν απίθανο καλπασμό μοίρασε στον Ντε Μπρόινε, ο οποίος με σουτάρα πέτυχε το 2-0. Η Βραζιλία προσπάθησε να αντιδράσει, αλλά ο Κουρτουά φρόντισε να της κόψει την όρεξη. Εξάλλου, στο 37ο λεπτό με εντυπωσιακή επέμβαση νίκησε τον Κουτίνιο!

Εκτός των άλλων, η Βραζιλία καλούνταν να σπάσει και την… κατάρα που την ήθελε να μένει εκτός τις έξι προηγούμενες φορές που δέχθηκε δυο γκολ στο ημίωρο (σε αγώνα Μουντιάλ).

Στην επανάληψη, ο Φιρμίνο πήρε τη θέση του Γουίλιαν και κατάφερε να δώσει ώθηση στην ομάδα του. Η Βραζιλία είχε τον έλεγχο και στο 55ο βρέθηκε κοντά στο γκολ, αλλά ο Κουρτουά νίκησε τον Παουλίνιο. Ο Τιτέ πέρασε στο παιχνίδι τον Ντάγκλας Κόστα και η Σελεσάο βγήκε όλη μπροστά για να μπει στο κόλπο της πρόκρισης. Βέβαια, στο 62′ θα μπορούσαν να είχαν όλα τελειώσει, αλλά το διαγώνιο σουτ του εντυπωσιακού Αζάρ πέρασε άουτ.

Ο Ντάγκλας Κόστα πίεζε από τα πλάγια, όμως ο Κουρτουά κρατούσε την εστία του ανέπαφη. Ο Τιτέ έπαιξε το τελευταίο του χαρτί, πέρασε στο 74′ τον Αουγκούστο και δυο λεπτά αργότερα δικαιώθηκε, αφού σκόραρε με κεφαλιά από ωραία σέντρα του Κουτίνιο. Η Βραζιλία πίεσε ασφυκτικά, ο Νεϊμάρ αποφάσισε να… μπει στο παιχνίδι και οι μεγάλες ευκαιρίες ήταν διαδοχικές. Στο 78′ ο Φιρμίνο δεν μπόρεσε να πλασάρει ιδανικά, ενώ στο 81′ το υπέροχο σουτ του Αουγκούστο πέρασε μόλις άουτ. Στο 84′ ο Νεϊμάρ έσπασε ιδανικά στον Κουτίνιο, αλλά το τελείωμα του τελευταίου ήταν κάκιστο! Κερασάκι στην τούρτα η απίθανη επέμβαση του Κουρτουά στη σουτάρα του σταρ της Παρί! Το Βέλγιο είχε σε τεράστια μέρα Αζάρ, Ντε Μπρόινε, Κουρτουά, η Σελεσάο δεν είχε ουσία και… Νεϊμάρ.

Βραζιλία (Τιτέ): Άλισον, Μαρσέλο, Φάγκνερ, Μιράντα, Τιάγκο Σίλβα, Παουλίνιο (73’ Ρενάτο Αουγκούστο), Φερναντίνιο, Γουίλιαν (46’ Φιρμίνο), Κουτίνιο, Νεϊμάρ, Γκάμπριελ Ζέσους (58’ Ντάγκλας Κόστα)

Βέλγιο (Μαρτίνεθ): Κουρτουά, Βερτόνγκεν, Αλντερβάιρελντ, Κομπανί, Μενιέ, Τσαντλί (82’ Βερμάελεν), Βίτσελ, Φελαϊνί, Ντε Μπρόινε, Αζάρ, Λουκάκου (86’ Τίλεμανς)

Πηγή: gazzetta.gr