Βουγιούκας: «Στο ΝΒΑ η επίθεση φέρνει τη νίκη»

Μία αγωνιστική πριν το κλείσιμο της «αυλαίας» της κανονικής περιόδου της Euroleague, ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, Ίαν Βουγιούκας, ξεδιπλώνει τις σκέψεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ενόψει της συνέχειας του ταξιδιού των «πράσινων» προς το Βελιγράδι.

Ο έμπειρος σέντερ μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μετά την… αναμενόμενη νίκη επί της Βαλένθια, η οποία ήρθε μέσα από την άμυνα, αλλά και την προσφορά των νέων παικτών, όπως ο Έιντριαν Πέιν, ο οποίος εξελίχθηκε σε κομβικό παίκτη μέσα στη ρακέτα στη δεύτερη περίοδο.

Παράλληλα, ο Βουγιούκας αναφέρθηκε στη χημεία που δείχνει να έχει βρει η ομάδα το τελευταίο διάστημα, τους ρόλους, αλλά και την -εκτός απροόπτου- προσεχή αντίπαλο του Παναθηναϊκού στα πλέι οφ, Ρεάλ Μαδρίτης, υπογραμμίζοντας ότι οι «πράσινοι» ετοιμάζονται να ανέβουν ένα… βουνό για να φτάσουν στο στόχο τους.

Επειδή, όμως, και ο ίδιος πιστεύει στα… θαύματα, η πιθανότητα -μέσα από συνδυασμό αποτελεσμάτων- ο Παναθηναϊκός να καταφέρει να «αναρριχηθεί» πάνω από την 5η θέση της κατάταξης και να μπει με το πλεονέκτημα της έδρας στα πλέι οφ είναι καλοδεχούμενη!

Τελος, ο σέντερ του «τριφυλλιού» φανέρωσε την προτίμησή του στο… δίλλημα «άμυνα ή επίθεση», ενώ απάντησε στο ερώτημα αν το περσινό… πάθημα από τη Φενερμπαχτσέ έγινε μάθημα στους «πράσινους».

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο Ίαν Βουγιούκας:

Μέσα από την άμυνα καταφέρατε να φτάσετε σε μία εύκολη νίκη απέναντι στη Βαλένθια.

«Έχουμε δείξει τον τελευταίο καιρό πως είμαστε σε καλή φόρμα. Απόψε, πάντως, ήταν πολύ σημαντικό πως παίκτες που δεν είναι βασικοί προσέφεραν. Για παράδειγμα, στο παιχνίδι με τη Βαλένθια πήραμε μεγάλη βοήθεια, κυρίως στο δεύτερο δεκάλεπτο, από τον Έιντριαν Πέιν, ο οποίος φρόντισε να μας “ξεκολλήσει” στο σκοράρισμα με 6 διαδοχικούς πόντους του και απόλυτη κυριαρχία μέσα στη ρακέτα».

H ομάδα δείχνει ότι βρίσκει γρήγορα τη χημεία της, παρά τις δύο τελευταίες προσθήκες.

«Ήρθαν δύο καινούριοι παίκτες (Πέιν, Τζέιμς). Δουλέψαμε παραπάνω κάποιους αυτοματισμούς και μπήκαν γρήγορα στο κλίμα. Άλλωστε, ο Τζέιμς ήταν και πέρυσι στην ομάδα, οπότε του ήταν πιο εύκολη η προσαρμογή. Η ομάδα είναι ένας ζωντανός οργανισμός, υπήρξαν κάποιοι τραυματισμοί. Ο Ντένμον, για παράδειγμα, δεν έπαιξε σήμερα, μπορεί όμως στο άλλο ματς να πάρει πολύ χρόνο».

Αυτό σημαίνει ότι άπαντες στο ρόστερ του Παναθηναϊκού έχουν βρει το ρόλο τους;

«Θα έλεγα ότι ισχύει αυτό σε μεγάλο βαθμό. Σχεδόν οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι παίκτες έχουν βρει σε έναν σημαντικό βαθμό τους ρόλους τους στην ομάδα, αυτό όμως αλλάζει παιχνίδι με παιχνίδι. Είμαστε σε μία μεγάλη ομάδα, μπορεί κάποιος παίκτης σ’ ένα ματς να παίξει λιγότερο, σε άλλο περισσότερο».

Λογικά ο Παναθηναϊκός θα βρει στα πλέι οφ τη Ρεάλ Μαδρίτης, την οποία και θα αντιμετωπίσει με μειονέκτημα έδρας.

«Έχουν μεγάλη ποιότητα στο ρόστερ τους, δεν ξέρουμε σε τι κατάσταση θα γυρίσει ο Γιουλ, είναι ένας κομβικός παίκτης για αυτούς. Θα είναι μία δύσκολη πρόκληση για εμάς. Η Ρεάλ είναι μία ομάδα με μεγάλη ιστορία και θα πρέπει να ανέβουμε ένα… βουνό. Ωστόσο, έχουμε την ομάδα και το ρόστερ να αντεπεξέλθουμε σε αυτή την πρόκληση».

Εσύ πως αισθάνεσαι αγωνιστικά;

«Προσπαθώ να είμαι σωστός στις υποχρεώσεις μου και να είμαι σε καλή κατάσταση όταν ο κόουτς αποφασίζει να με βάλει στο ματς και να μπορέσω να αντεπεξέλθω όσο καλύτερα μπορώ».

Ίαν, πιστεύεις στα θαύματα; Άλλωστε, ο Παναθηναϊκός περιμένει ένα… θαύμα την τελευταία αγωνιστική και συγκεκριμένα ένα συδυασμό αποτελεσμάτων, που μπορούν να τον ανεβάσουν ακόμη και στην τρίτη θέση της κανονικής περιόδου.

«Σίγουρα πρέπει να έχεις και λίγο τύχη στην ζωή και μακάρι να μπορέσουμε να βγούμε τρίτοι ή τέταρτοι, είναι κάτι που δεν είχαμε σκεφτεί μέχρι στιγμής. Εγώ πηγαίνω με την ιδέα πως θα πάμε με μειονέκτημα έδρας. Αν καταφέρουμε και κερδίσουμε στην Αρμάνι και μας βοηθήσουν τα αποτελέσματα, μπορούμε να κάνουμε ένα καλό δώρο σ’ εμάς».

Τελικά τι επιλέγεις, άμυνα ή επίθεση;

«Ξέρω ότι υπήρχε ένα ντιμπέιτ μεταξύ των παικτών. Η ιστορία δείχνει άμυνα, αλλά τελευταία π.χ. στο NBA η επίθεση σου δίνει την νίκη, οπότε είναι αμφίρροπο».

Το περσινό πάθημα από τη Φενερμπαχτσέ έχει γίνει μάθημα;

«Όταν έχεις το αβαντάζ της έδρας και χάνεις δύο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ ήταν βαρύ. Αυτοί που το έζησαν σίγουρα πήραν ένα καλό μάθημα. Όσο για εμάς που ήρθαμε φέτος; Θα προσπαθήσουμε να προσφέρουμε στα καινούργια δεδομένα».