Συγκινεί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μιλώντας στην ιστορικότερη εκπομπή του αμερικανικού CBS

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο εμφανίστηκε στην ιστορική εκπομπή 60 minutes. Μίλησε με σεβασμό για όσα πέρασε, μίλησε για την περίοδο που πουλούσε γυαλιά και CD, αποκάλυψε την ιστορία που κάποτε με τον αδελφό του μοιράστηκαν ένα ζευγάρι παπούτσια σε έναν αγώνα και παραδέχθηκε πως όταν επιλέχθηκε στο ντραφτ από τους Bucks το 2013 δεν ήξερε τίποτα για την ομάδα, την πόλη, αλλά και το ΝΒΑ γενικότερα! Αυτό βέβαια δεν τον εμπόδισε να γίνει αυτός που είναι τώρα.

“Yπάρχουν ο LeBron, o Curry, o Durant, o Westbrook, ο Harden. Υπάρχει όμως έναν όνομα που ίσως δεν έχετε ακούσει, κυρίως επειδή χρειάζεται κουράγιο και συγκέντρωση για να το πεις. Μιλάω για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο των Milwaukee Bucks. Είναι 23 χρονων, σχεδόν 2.13 μέτρα και 13 γράμματα στο επίθετό του, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι σύμφωνα, οπότε όλοι τον αποκαλούν Γιάννη ή “Greek Freak”. Τον αποκαλούν έτσι επειδή είναι Έλληνας και επειδή κάνει πράγματα που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί. Ακόμα όμως και αν δεν είσαι φαν του μπάσκετ δεν γίνεται να μην θαυμάσεις τα αθλητικά του προσόντα και την ιστορία του, η οποία είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες σε όλα τα αθλήματα. Και έχουμε την απόδειξη για αυτό”. Έτσι θέλησε να προλογίσει την ιστορία του Γιάννη ο παρουσιαστής της εκπομπής, Steve Kroft, πριν αναφερθεί στην συνέχεια στο περίφημο κάρφωμα του Γιάννη κόντρα στους Knicks τον περασμένο μήνα, όταν πέρασε πάνω από τον Tim Hardaway Jr. Και μετά ξεκίνησε η συνέντευξη.

Η πρώτη ερώτηση ήταν… μπασκετικού περιεχομένου: “Πόσα βήματα χρειάζεσαι για αν διανύσεις το γήπεδο;” ρώτησε ο Kroft, για να απαντήσει ο Γιάννης: “Ολόκληρο το γήπεδο σε πλήρη ταχύτητα; Έξι βήματα”. “Από τις βολές πόσα βήματα χρειάζεσαι για να φτάσεις στο καλάθι” συνέχισε ο Kroft για να απαντήσει ο Γιάννης: “Από την γραμμή των βολών χρειάζομαι ένα βήμα, εκτός αν πηδήξω από εκεί, οπότε δεν χρειάζομαι κανένα” πριν συμπληρώσει σε ερώτηση για το περίφημο κάρφωμα που πέρασε πάνω από τον Hardaway ότι “ήταν κάτι που δεν είχα ξανακάνει. Απλώς συνέβη”. Και, κάπου εκεί, η εκπομπή άρχισε σταδιακά να ασχολείται με τον Γιάννη ως άνθρωπο.

“Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1994 μέσα στην φτώχεια. Οι γονείς του ήρθαν από τη Νιγηρία και δεν είχαν χαρτιά, μένοντας σε ένα διαμέρισμα με δύο δωμάτια και κοιμόντουσαν τρία και τέσσερα άτομα στο ίδιο κρεβάτι. Δεν υπήρχε πάντα φαγητό” αναφέρεται χαρακτηριστικά, για να εμφανιστεί τότε ο Γιάννης και να πει πως “ήταν δύσκολα. Δεν είχαμε πολλά λεφτά, αλλά ήμασταν ευτυχισμένοι. Όταν είχαμε προβλήματα βρισκόμασταν όλοι στο ίδιο δωμάτιο και περνούσαμε καλά, Γελούσαμε, παρά τις δυσκολίες. Σίγουρα όλο αυτό μας έκανε πιο δυνατούς”.

Τότε ήταν που έγινε η αναφορά στην περίοδο που ο Γιάννης πουλούσε γυαλιά ηλίου και CD για να ζήσει και έβγαζε 25-30 ευρώ τη μέρα, με τον σταρ των Bucks να μην διστάζει να πει ότι ήταν ο καλύτερος πωλητής, επειδή – όπως και τώρα – ήταν επίμονος: “Πουλούσα γυαλιά, ρολόγια, CD και DVD. Ήμουν ο καλύτερος πωλητής. Το μυστικό μου ήταν ότι δεν τα παρατούσα. Θα συνέχιζαν να κάνω ερωτήσεις μέχρι να πουλήσω, ενώ ήμουν και χαριτωμένος επειδη ήμουν νεαρός”. Τότε ήρθε η ερώτηση από τον Kroft: “Είσαι ακόμα τόσο επίμονος;” με τον Γιάννη να απαντάει χωρίς δισταγμό: “Στην ζωή μου; Ναι, είμαι ακόμα τόσο επίμονος. Θα κάνω κάτι συνέχεια μέχρι να τα καταφέρω”.

Εκείνη την στιγμή ήταν που η κουβέντα πήγε στις εποχές του Φιλαθλητικού, όταν μαζί με τον Θανάση Αντετοκούνμπο κυνηγούσαν το όνειρό τους για λιγότερα από 500 ευρώ το μήνα, φτάνοντας στο σημείο να μοιράζονται ένα ζευγάρι παπούτσια επειδή δεν είχαν λεφτά για δεύτερο! “Σε ένα παιχνίδι παίξαμε με το ίδιο ζευγάρι παπούτσια. Έβγαινε ο ένας, έμπαινε ο άλλος και αλλάζαμε παπούτσια στο μεσοδιάστημα” θυμήθηκε ο Θανάσης, πριν η ιστορία στραφεί πάλι στον Γιάννη και την “ανακάλυψή” του όταν ένας άνθρωπος δημοσίευσε ένα VIDEO με τις καλύτερες στιγμές του νυν σταρ των Bucks. Ήταν αυτό το VIDEO που ενθουσίασε τους scouts των ομάδων, που άρχισαν να συρρέουν κατά δεκάδες στο γήπεδο του Φιλαθλητικού για να τον παρακολουθήσουν. Ο Άλεξ Σαράτσης, μάνατζερ του Γιάννη εκείνη την περίοδο, ήταν που εμφανίστηκε τότε και δήλωσε “έβλεπες στις εξέδρες 40 άτομα και τα 20 ήταν από το ΝΒΑ” για να συμπληρώσει σχετικά με το τι έγινε όταν ο Γιάννης πήγε στις ΗΠΑ για το ντραφτ: “Στο αεροπλάνο τον ρώτησα τι χρώμα ήταν το κουστούμι του και μου απάντησε ότι δεν ήξερε ότι χρειαζόταν να πάρει κουστούμι, οπότε πήγαμε να αγοράσουμε ένα”.

Η μέρα του ντραφτ λοιπόν έφτασε και ο Γιάννης επιλέχθηκε στο Νο15. Τι ήξερε όμως για τους Bucks; “Εκείνη την στιγμή δεν ήξερα τίποτα. Ούτε που βρίσκεται το Milwaukee, ούτε πώς είναι ο καιρός, ούτε το πόσο μεγάλο ήταν το γήπεδο και πόσο καλή ομάδα ήταν. Δεν ήξερα κανέναν παίκτη, δεν ήξερα τίποτα για το Milwaukee. Δεν ήξερα τίποτα για το ΝΒΑ γενκά” τόνισε ο Γιάννης, ο οποίος τους πρώτους 5 μήνες έμενε σε ξενοδοχείο μέχρι να εξασφαλίσουν βίζα οι γονείς του και πάνε στις ΗΠΑ. Από τότε όμως πέρασε πολύς καιρός. Ο άγουρο παιδάκι με το μπόλικο ταλέντο εξελίχθηκε και έγινε ένας από τους σταρ του ΝΒΑ. Μέσα του όμως παραμένει ο ίδιος, κάτι που φάνηκε και σε αυτά που είπε όταν ολοκληρώθηκε το αφιέρωμα σε αυτόν, με τον διάλογό του με τον Steve Kroft να τα λέει όλα:

Steve Kroft: Πώς είναι τα πράγματα τώρα στην Ελλάδα για σένα;

Γιάννης: Ο κόσμος τρελαίνεται πλέον. Είναι πραγματικά απίστευτο.

Steve Kroft: Σημαινεις πολλά, είσαι μεγάλη υπόθεση.

Γιάννης: Νομίζουν ότι είμαι μεγάλη υπόθεση.

Steve Kroft: Νομίζεις ότι κρατάς χαμηλό προφίλ?

Γιάννης: Ναι.

Steve Kroft: Θες να κρατάς χαμηλό προφίλ;

Γιάννης: Πάντα.

Steve Kroft: Πόσο καλός νομίζεις ότι μπορεις να γίνεις Πιστεύεις ότι μπορείς να συνεχίσεις να βελτιώνεσαι;

Γιάννης: Ναι σίγορυα. Πρέπει, δεν έχω άλλη επιλογή.

Steve Kroft: Τι εννοείς;

Γιάννης: Φοβάμαι πολύ την αποτυχία. Οπότε πρέπει να γίνω καλύτερος…

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ.