Εκδικάστηκε η υπόθεση διακοπής της αναμέτρησης ΠΑΟΚ - ΑΕΚ

Ρεπορτάζ από τo Sport24:

 

Ο πρόεδρος του πειθαρχικού οργάνου, Σπυρίδων Καποδίστριας, ανέλαβε την εκδίκαση της υπόθεσης. Η Ελευθερία Ρίζου εκπροσώπησε νομικά την ΑΕΚ και ο Λάμπρος Μπίρδας τον ΠΑΟΚ, ενώ παρών στην αίθουσα ήταν και ο νομικός εκπρόσωπος του Ολυμπιακού, Αργύρης Λίβας.

Και αυτό διότι αρχικά εκδικάστηκε η υπόθεση του ΠΑΣ Γιάννινα – ΠΑΟΚ, αφού ο Ολυμπιακός είχε κάνει παράσταση, αλλά με βάση το άρθρο που κλήθηκε ο “Δικέφαλος” κινδύνευε μονάχα με βαρύ πρόστιμο.

“Η άσκηση της πειθαρχικής δίωξης πρέπει να απορριφθεί ως απαράδεκτη”, τόνισε αρχικά ο Λάμπρος Μπίρδας και συνέχισε: “Για την πρόσθετη παρέμβαση της ΠΑΕ Ολυμπιακός, πρέπει να πούμε ότι όλες έχουν απορριφθεί κατά το παρελθόν αν δεν είναι υπέρ του εγκαλουμένου. Επικαλούμαστε όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν την μη ευθύνη της ομάδας μας”.

Από την πλευρά του ο Αργύρης Λίβας υποστήριξε πως “με μισή σειρά μπήκε η παρέμβασή μας στο αρχείο σας και αυτό είναι το μεγάλο μας παράπονο. Γνωρίζαμε ποια θα είναι η υπερασπιστική γραμμή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Και σε άλλες καταγγελίες που έχουμε κάνει δεν μας απαντάει ο κ. εισαγγελέας. Ακόμα και το έγγραφο που στέλνει σε εσάς, αναφέρει ότι πάει στο αρχείο. Έχουμε καταθέσει και φωτογραφικό υλικό, αλλά δεν έχει μπει στον κόπο να μας απαντήσει”.

Κάπου εκεί ολοκληρώθηκε η συγκεκριμένη υπόθεση και εν αναμονή της απόφασης ακολούθησε η εκδίκαση για τα συμβάντα μετά το τέλος της αναμέτρησης Αστέρας Τρίπολης – ΠΑΟΚ.

“Από τη συμπλήρωση του αξιωματούχου του αγώνα, του διαιτητή της αναμέτρησης, η εξύβριση θα πρέπει να απευθύνεται σε κάποιον. Ο κ. Μελετλίδης είχε απομακρυνθεί από τον αγωνιστικό χώρο και ανέφερε την κουβέντα που γράφει ο διαιτητής. Εξέφρασε δυσαρέσκεια για τις συνθήκες και όχι προς τον διαιτητή, άρα δεν υπάρχει εξύβριση και ζητάμε την απαλλαγή”, τόνισε ο νομικός εκπρόσωπος του ΠΑΟΚ και είχε φτάσει η ώρα για τη μεγάλη δικαστική… μάχη.

ΖΗΤΗΣΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΑΝΑΒΟΛΗ Ο ΠΑΟΚ

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Μάκης Γκαγκάτσης, διόρισε τους κκ. Μπίρδα, Σημαιοφορίδη και Μαυρομάτη ως εκπροσώπους του. Το ίδιο και οι Ιβάν Σαββίδης και Λούμπος Μίχελ.

Ο κ. Καποδίστριας διάβασε την επιστολή του διαιτητή Κομίνη, ο οποίος δεν έδωσε το παρών στη διαδικασία για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους, επικαλούμενος όσα ανέφερε στο φύλλο αγώνα. Ο ΠΑΟΚ εξέφρασε τις ενστάσεις του για τη μη παρουσία του διαιτητή Κομίνη, υποστηρίζοντας πως ήταν άκρως απαραίτητο να βρίσκεται στη διαδικασία και ζήτησε αναβολή.

“Θεωρούμε ως ΠΑΕ ΠΑΟΚ η παρουσία του κ. Κομίνη είναι άκρως απαραίτητη στην διαδικασία. Ζητούμε την αναβολή της υπόθεσης και ζητούμε να υποχρεωθεί να παραστεί”, τόνισε ο κ. Σημαιοφορίδης με τον πρόεδρο του πειθαρχικού οργάνου να ρωτάει τους εκπροσώπους του ΠΑΟΚ για ποιο λόγο είναι απαραίτητη η παρουσία του διαιτητή.

“Μας στερεί ένα πρωτάθλημα ο κ. Κομίνης και πρέπει να είναι εδώ να δώσει απαντήσεις σε όλους. Δεν θα είναι δίκαιη η κρίση χωρίς την παρουσία του διαιτητή”, ήταν η απάντηση.

“Υποπίπτει σε απρέπεια αν δεν έρθει ο διαιτητής”, συνέχισε ο κ. Μπίρδας με τον κ. Καποδίστρια να ξεκαθαρίζει πως δεν μπορεί να γίνει βίαιη προσαγωγή του κ. Κομίνη, αν και κατανοεί τις ενστάσεις των νομικών εκπροσώπων του ΠΑΟΚ.

“Πρέπει να διευκρινιστεί αν και κατά πόσο διαπίστωσε ότι υπάρχουν ασφαλείς τρόποι για να γίνει ο αγώνα. Κάλεσε τις ομάδες και αν τις κάλεσε πως το έκανε. Για να μπουν στον αγωνιστικό χώρο μετά τη διακοπή. Κάποιος καταστρέφει μία ομάδα και της στερεί ένα πρωτάθλημα. Πρέπει να έρθει εδώ για να καταθέσει ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι είναι μία δίκαιη δίκη και μία δίκαιη απόφαση”, ανέφερε ο Λάκης Σημαιοφορίδης.

“Πρέπει να μάθουμε αν η ΑΕΚ επέμενε και ρωτούσε να μάθει πρώτα αν θα κατακυρωθεί πρώτα το γκολ”, είπε ο Αχιλλέας Μαυρομμάτης. Ο ΠΑΟΚ επέμενε στη θέση του και μέσω του Μάκη Γκαγκάτση τόνισε πως υφίσταται το κατ’ επείγον, επικαλούμενος τη διακοπή του πρωταθλήματος. “Άλλωστε κύριε πρόεδρε, το πρωτάθλημα έχει διακοπεί. Αναφέρει ότι σήμερα δεν μπορεί να έρθει. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, όποτε μπορείτε και μπορεί…”.

“Αν δεν έρθει, να διευκρινίσει γραπτώς ορισμένα πράγματα”, συνέχισε ο Λάκης Σημαιοφορίδης με την ΑΕΚ να ζητά άμεση εκδίκαση της υπόθεσης, τασσόμενη κατά της αναβολής και επικαλούμενη με τη σειρά της την έγγραφη κατάθεση του κ. Αρετόπουλου για το ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, χωρίς να αντιδράσει ο ΠΑΟΚ.

“Θα υπενθυμίσουμε στο δικαστήριο σας ότι το πρωτάθλημα διεκόπη εξαιτίας αυτών των γεγονότων και γι’ αυτό τώρα δεν παίζουν οι ομάδες. Υπάρχει μία έκρυθμη κατάσταση που έχει προκαλέσει παγκόσμιο σάλο. Οποιαδήποτε αναβολή δεν θα είναι καλή για το πρωτάθλημα. Πρέπει να γίνει άμεση εκδίκαση. Αναβολή έστω και ωρών θα είναι κατά της υπόθεσης και κατά του ελληνικού ποδοσφαίρου”, υποστήριξε η Ελευθερία Ρίζου, τονίζοντας πως ο διαιτητής Κομίνης έχει αναλύσει στο φύλλο αγώνα όσα συνέβησαν στο ντέρμπι, επομένως δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία του.

“Κύριε πρόεδρε, εσείς ζητήσατε την κατάθεση του κυρίου Κομίνη, όχι εμείς”, είπε ο Λάκης Σημαιοφορίδης παίρνοντας τον λόγο και ο πρόεδρος του πειθαρχικού οργάνου ανακοίνωσε μικρή διακοπή για να εξεταστεί το αίτημα της αναβολής.

“Ως μάρτυρας είναι υποχρεωμένος από την ΚΕΔ. Θα στείλουμε δικαστικό επιμελητή για να αναλάβει και τις αστικές του ευθύνες”, επεσήμανε ο Λάμπρος Μπίρδας.

“Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που υποχρεώνει τον κ. Κομίνη να είναι εδώ”, απάντησε η Ελευθερία Ρίζου.

“Το δικαστήριο θα διακόψει για να εξετάσει το αίτημα της αναβολής. Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί ο κ. Κομίνης θέλετε ένορκη κατάθεσή του ή συμπληρωματικές εξηγήσεις επί της ενστάσεώς σας;” ρώτησε ο κ. Καποδίστριας πριν ανακοινώσει την πεντάλεπτη διακοπή.

Το αίτημα αναβολής δεν έγινε δεκτό, με τη διαδικασία να συνεχίζεται και το δικαστήριο να μην απορρίπτει αλλά να επιφυλάσσεται του δικαιώματος του ΠΑΟΚ.

Στη συνέχεια κλήθηκε ο Βασίλης Δημητριάδης που ξεκαθάρισε πως “εκπροσωπώ την ΑΕΚ σε οτιδήποτε έχει σχέση με το αγωνιστικό κομμάτι και την ασφάλεια της ομάδας”.

ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ: “ΓΙΑΤΙ ΕΒΓΑΛΕ ΤΟ ΜΠΟΥΦΑΝ Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ;”

Μεταξύ άλλων ο γενικός αρχηγός της ΑΕΚ τόνισε: “Ο Μαουρίσιο είπε του κ. Σαββίδη και εκείνη την στιγμή μπήκε στο γήπεδο με συνοδεία 6-8 ατόμων και κάνει μια κίνηση, ζητώντας από τους παίκτες της ομάδας του να φύγουν.

Ήταν άτομα της προσωπικής του ασφάλειας αυτά που μπήκαν. Δεν ήταν διαπιστευμένος στο φύλλο αγώνα ο κ. Σαββίδης. Έκανε χειρονομία έντονα να σηκωθεί η ομάδα του και να φύγει. Μετά έφτασε στα 2-3 μέτρα από τον διαιτητή. Κάτι του είπε, αλλά δεν κατάλαβα τι. Ήταν εκνευρισμένος και δεν έγινε κίνηση από κάποιον να τον σταματήσει.

Ο κ. Βιεϊρίνια μόνο, του έκανε κίνηση με το χέρι να μην ζητήσει από την ομάδα να φύγει. Έφυγε από τον διαιτητή μετά, γύρισε προς τα πίσω για να φύγει και μετά κατευθύνθηκε στον πάγκο της ομάδας μας. Εγώ ήμουν στο ενδιάμεσο. Ήταν μαινόμενος και είχε επιθετικές διαθέσεις. Ήταν σε μια έκρυθμη κατάσταση. Προσέγγισε τον πάγκο μας μια φορά, έφυγε και επέστρεψε πάλι στον πάγκο μας. Μετά πήγε να βγει από τον αγωνιστικό χώρο. Την πρώτη φορά φορούσε το μπουφάν και την δεύτερη δεν το φορούσε. Ήρθε σε μένα και με απώθησε βίαια. Εγώ το μόνο που του είπα. ‘Γιατί σε μένα; Είναι οφσάιντ…’. Μου είπε κάτι, αλλά δεν κατάλαβα.

Όταν γύρισε να φύγει, φάνηκε το όπλο. Δεν έκανε κίνηση να το βγάλει. Ήταν σε θήκη. Δεν το έβγαλε. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έβγαλε το μπουφάν την δεύτερη φορά; Προφανώς ήθελε να φανεί το όπλο; Προσπαθώ να σκεφτώ για ποιο λόγο βγήκε χωρίς μπουφάν την δεύτερη φορά;

Η εικόνα του όπλου ήταν σοκαριστική για όλους μας και ειδικά για τους ποδοσφαιριστές. Μου προξένησε σοκ, φόβο και ανησυχία. Φοβήθηκα, βεβαίως. Όταν ήρθε σε μένα, με απώθησε βίαια, μου είπε κάτι, αλλά δεν το κατάλαβα…”. Διαβάστε ΕΔΩ όλη την κατάθεση του Βασίλη Δημητριάδη και την ένταση που προκλήθηκε από τις ερωτήσεις των νομικών του ΠΑΟΚ.

ΓΕΡΟΝΤΙΔΗΣ: “ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΕ Ο ΣΑΒΒΙΔΗΣ”

Η διαδικασία διακόπηκε για δέκα λεπτά και στην επανέναρξη κλήθηκε να καταθέσει ο κ. Γεροντίδης, υπεύθυνος ασφαλείας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και μέλος του Δ.Σ, που υποστήριξε πως ο Ιβάν Σαββίδης προκλήθηκε απ’ τον πάγκο της ΑΕΚ και γι’ αυτό το λόγο κινήθηκε προς το μέρος τους, δίχως, ωστόσο, να τους πει κάτι.

“Μπήκε από αγανάκτηση για όλα όσα έγιναν. Επειδή το γκολ έκρινε τα πάντα. Ο διαιτητής άλλαζε τις αποφάσεις του. Η πρόθεση του Ιβάν Σαββίδη ήταν να απομακρυνθούν από το γήπεδο, σε ένδειξη αγανάκτησης και διαμαρτυρίας. Με την κίνησή του, ο παίκτης ήθελε να αποτρέψει από το να πάρει ο κ. Σαββίδης την ομάδα και να φύγει. Εκείνος επέμενε.

Ο κ. Σαββίδης μπήκε με διάθεση να διαμαρτυρηθεί. Πήγε να απομακρύνει τους παίκτες του ΠΑΟΚ. Δεν προσέγγισε τον διαιτητή. Η απόστασή τους ήταν 15 με 20 μέτρα. Ο κ. Σαββίδης πρέπει να προκλήθηκε από τον πάγκο της ΑΕΚ. Άκουσα κάποιες φωνές από τον πάγκο της ΑΕΚ”, ανέφερε χαρακτηριστικά. Διαβάστε ΕΔΩ όλη την κατάθεση του κ. Γεροντίδη.

ΓΚΑΓΚΑΤΣΗΣ: “ΕΒΓΑΛΕ ΤΟ ΣΑΚΑΚΙ ΑΠΟ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ”

Εν συνέχεια εξετάστηκε ως διάδικος ο Μάκης Γκαγκάτσης, που υποστήριξε πως ο Ιβάν Σαββίδης έβγαλε από αγανάκτηση το σακάκι του και όχι για να κάνει επίδειξη του όπλου. Μάλιστα ισχυρίστηκε πως αυτή την κίνηση έκανε συχνά ο Γιάννης Ιωαννίδης…

“Από αγανάκτηση και έξαψη έβγαλε το σακάκι του, όχι για να κάνει επίδειξη του όπλου. Το έχουμε δει και άλλες φορές στον αθλητισμό. Ο κ. Ιωαννίδης στο μπάσκετ έχει βγάλει το σακάκι του από αγανάκτηση για διαιτητική απόφαση”, τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ υποστήριξε πως ο Μίχελ δεν απειλητική διάθεση όταν είπε στον Κομίνη “σήμερα τελείωσες”.

“Είπε ‘you are finished’ και του έκανε κίνηση ότι είναι καθαρό το γκολ. Του είπε τελείωσες επαγγελματικά γιατί είναι ένα ματς το οποίο κρίνει τίτλο και έκανε ένα πολύ σοβαρό λάθος. Ο κ. Μίχελ του το είπε διαιτητικά, γιατί ήταν γνωστός διαιτητής”. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά την κατάθεση του Μάκη Γκαγκάτση.

ΛΥΣΣΑΝΔΡΟΥ: “ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΗ Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑ;”

Ακολούθησε μια πεντάλεπτη διακοπή, οι δύο πλευρές προσκόμισαν κάποια έγγραφα, ο ΠΑΟΚ ζήτησε προθεσμία προκειμένου να καταθέσει υπόμνημα, ενώ η ΑΕΚ είχε έτοιμο το δικό της αλλά δεν το κατέθεσε προκειμένου να το συμπληρώσει. Ακολούθησε η κατάθεση του κ. Λυσσάνδρου.

“Ο κ. Κομίνης ουδέποτε ζήτησε από τις δυο ομάδες να βγουν στον αγωνιστικό χώρο. Εγώ πληροφορήθηκα σφύριγμα, δεν το άκουσα. Στα αποδυτήρια της Τούμπας υπάρχει ένα δαιδαλώδες πέρασμα. Ο κύριος Κομίνης δεν είπε ‘βγαίνουμε’, μου είπε ‘σε έψαχνα, σε φώναζα και δεν ερχόσουν’. Δεν υπήρξε σφύριγμα. Ο κύριος Κομίνης έχει τοποθετηθεί τρεις φορές.

Επειδή δεν πρέπει να μένουν ασάφειες, ο κ. Κομίνης ουδέποτε κάλεσε τις δυο ομάδες να βγουν στον αγωνιστικό χώρο. Είναι ένας διαιτητής διεθνής και έχει υπάρξει σε κρίσιμα παιχνίδια τα οποία έχουν φτάσει σε αυτή την πειθαρχική επιτροπή και ήταν και στον περσινό τελικό του Βόλου…

Ειπώθηκε ότι ο Ιβάν Σαββίδης δεν φέρει πάντα όπλο μαζί του, άρα επέλεξε τη συγκεκριμένη στιγμή για να έχει όπλο. Συγκεντρώσαμε τους παίκτες στον πάγκο, αρνούμαι το ειρωνικό χειροκρότημα που μας καταλογίζουν. Το θεωρώ και προσβλητικό από την άλλη πλευρά. Με το που έφυγε ο κ. Κομίνης και πήγε προς τα αποδυτήρια έκανα νόημα στους ποδοσφαιριστές να μπουν και οι παίκτες. Εκτελούσαμε την εντολή του διαιτητή.

Στα αποδυτήρια υπήρχε μεγάλη αναστάτωση. Κάποιος φοβήθηκε περισσότερο, κάποιος ενδεχομένως καθόλου. Η πλειοψηφία όμως είχε τρομοκρατηθεί, ένιωθε ανασφάλεια. Μιλάμε για την εκτέλεση μια αθλητικής δραστηριότητας, χρειάζεται μια ψυχολογική ετοιμότητα. Εμείς εξαντλήσαμε κάθε πιθανότητα μαζί με τον διαιτητή και τον κ. Γκαγκάτση.

Η τελευταία αντίδραση του διαιτητή ήταν να ακυρώσει το γκολ. Είναι απόλυτα λογικό να μπουν οι εκπρόσωποι του ΠΑΟΚ στα αποδυτήρια, διαμαρτυρόμενοι. Εγώ συμμετείχα σε μια περίπτωση, όταν ρώτησα τον κ. Κομίνη, ‘Σε τι κατάσταση είσαι εσύ ύστερα από τόσες διαμαρτυρίες;’

Ρώτησα τον διαιτητή με ποιο σκορ θα βγαίναμε και έθεσα θέμα ασφαλείας… Εμείς αυτό που είπαμε στον Κομίνη, ότι αδυνατούμε λόγω ανασφάλειας, του το είπαμε για να το αξιολογήσει. Δεν του το είπαμε ως αντίρρηση. Έγιναν συζητήσεις για το αν υπήρχαν οι ασφαλείς συνθήκες για να γίνει το ματς.

Η ψυχολογική κατάσταση της ΑΕΚ δεν ήταν καλή. Εμείς το θέσαμε στον κύριο Κομίνη προς αξιολόγηση, δεν ήταν άρνηση. Το να τραβάμε από τα μαλλιά πράγματα για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις, δεν είναι καλό.

Έχουμε ένα παγκόσμιο φαινόμενο, μπήκε ο ιδιοκτήτης συνοδευόμενος και με όπλο. Το παιχνίδι ήταν σε εξέλιξη. Αυτό ήταν σοκαριστικό, αν δεν ήταν δεν θα ήταν πρωτοσέλιδο στην Ευρώπη. Σας προσκομίζουμε 17 πρωτοσέλιδα. Από το BΒC και το CNN μέχρι τη Μάλτα και τον Παναμά. Πριν άκουσα τόση συζήτηση για το αν έχει η όχι άδεια οπλοφορίας ο κ. Σαββίδης.

Εδώ έχουμε κάτι πρωτοφανές, μπήκε πρόεδρος ομάδας μέχρι τη σέντρα μαζί με την ασφάλειά του. Αν δεν ήταν κόντρα στα αθλητικά ιδεώδη δεν θα υπήρχε απόφαση της ΕCA για την αποβολή του ΠΑΟΚ. Υπήρξε συνάντηση με τον πρωθυπουργό και από εκεί αποφασίστηκε διακοπή του πρωταθλήματος. Είναι δυνατόν να διακόπτεται ένα ολόκληρο πρωτάθλημα και δεν είναι λογική η διακοπή ενός αγώνα;

Ο Πρωθυπουργός δεν περίμενε ούτε τον αγώνα του ΠΑΣ με τον Απόλλωνα το ίδιο βράδυ και τον ανέβαλε και αυτόν. Ήταν τόσο ακαριαία η απόφαση κι εμείς συζητάμε αν έχει άδεια οπλοφορίας ο Σαββίδης”, τόνισε μεταξύ άλλων.

ΚΟΜΙΝΗΣ, ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 21/3

Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις της κα. Ρίζου αλλά και των κκ. Γκαγκάτση, Μαυρομάτη, Μπίρδα και Σημαιοφορίδη (τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά μέσω από το Live blog του Sport24.gr που ήταν παρών στην εκδίκαση), ενώ σε μια από τις διακοπές ο διαιτητής Κομίνης προσπάθησε να επικοινωνήσει μέσω mail με το δικαστήριο.

“Δυστυχώς, ως τις 28 Μαρτίου δεν είναι εφικτή η αυτοπροσώπως παρουσία μου για λόγους που αφορούν οικογενειακά προβλήματα. Σε συνέχεια του παραπάνω μηνύματός μου, δεν ξέρω αν θα είναι εφικτή η φυσική μου παρουσία και μετά την 28η Μαρτίου.

Πάντως, δέχομαι να καταθέσω μέσω υπομνήματος αν κρίνεται αναγκαίο”, έκανε γνωστό ο διαιτητής που εντός 48 ωρών καλείται να απαντήσει στις ερωτήσεις που θα του τεθούν. Οι ομάδες ζήτησαν 48 ώρες από την στιγμή που θα απαντήσει ο Κομίνης, προκειμένου να υποβάλλουν υπομνήματα. Από την επόμενη Τετάρτη (21/3) και μετά αναμένεται να βγει η απόφαση.