Μετά σεισμών, παγετού, κινδύνου πυρκαγιάς και κυβερνοεπιθέσεων η διεξαγωγή των χειμερινών ολυμπιακών στη Ν. Κορέα!

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, στην Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας, γίνονται υπό σεισμούς, κυβερνοεπιθέσεις, θυελλώδεις ανέμους και πολικές θερμοκρασίες. Τόσο οι αθλητές όσο και οι θεατές πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτές τις δυσχέρειες προκειμένου, οι μεν να μπορούν διαγωνισθούν και οι δε να παρακολουθήσουν τα αθλήματα.

Οι δημοσιογράφοι από πολλά ξένα ΜΜΕ που βρίσκονται στο σημείο για να καλύψουν το γεγονός λένε πως η κατάσταση για τους σκιέρ που αγωνίζονται κατεβαίνοντας τις παγωμένες πλαγιές είναι αρκετά επικίνδυνη.

Χθες πολλοί αγώνες δεν πραγματοποιήθηκαν, λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Μετά το κρύο ο σεισμός

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 Βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ταρακούνησε την ανατολική χώρα με τις αρχές να στέλνουν προειδοποιητικά γραπτά μηνύματα στους πολίτες για πιθανούς μετασεισμούς. Ο σεισμός έπληξε το ανατολικό μέρος της χώρας και ήταν σε απόσταση 260 χιλιομέτρων από το χώρο που γίνονται οι αγώνες.

Οι διοργανωτές καθησύχασαν τους αθλητές και το κοινό λέγοντας πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, διότι τα κτήρια όπου γίνονται οι αγώνες είναι αντισεισμικά.

“Όλες οι εγκαταστάσεις στην περιοχή των Αγώνων είναι χτισμένες έτσι ώστε να μπορούν να αντέξουν σε ισχυρούς σεισμούς πάνω από 7 Ρίχτερ, για το λόγο αυτό σας διαβεβαιώνω ότι δεν υπήρχε πρόβλημα σχετικά με αυτές τις εγκαταστάσεις” δήλωσε ο Σουνγκ Μπαικ γιου, εκπρόσωπος των διοργανωτών των Αγώνων.

Κίνδυνος πυρκαγιάς

Οι πολίτες ενημερώθηκαν μέσω μηνύματος στα κινητά τους και για τον υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, λόγω του ξηρού αέρα και των θυελλωδών ανέμων.

Οι συνθήκες αυτές κάνουν πολύ δύσκολο το έργο των αθλητών, με αρκετούς από αυτούς να διαμαρτύρονται για την κατάσταση.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή σε ανακοίνωσή της διαβεβαίωσε ότι η ζωή των αθλητών δε διατρέχει κίνδυνο.

Σήμερα ο υδράργυρος αναμένεται να ολισθήσει στους μείον 14 βαθμούς Κελσίου.

“Η ασφάλεια των αθλητών είναι η πρώτη μας ανησυχία”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ, Μαρκ Άνταμς και συνέχισε: “Όλοι αυτοί οι χώροι οργανώνονται σε πολύ στενή επαφή με τις ομοσπονδίες… Είμαστε απολύτως σίγουροι ότι οι ομοσπονδίες και οι αθλητές ξέρουν τι μπορούν και τι δεν μπορούν να κάνουν”.

Κυβερνοεπίθεση εναντίον των Χειμερινών Ολυμπιακών στην Πιοντσάνγκ

Οι διοργανωτές των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων της Πιοντσάνγκ επιβεβαίωσαν την Κυριακή πως οι Αγώνες έγιναν στόχος κυβερνοεπίθεσης κατά την εναρκτήρια τελετή της Παρασκευής, αλλά αρνήθηκαν να αποκαλύψουν την προέλευσή της.

Όπως αναφέρει το Reuters, τα συστήματα των Αγώνων, περιλαμβανομένων των υπηρεσιών Ίντερνετ και τηλεόρασης επηρεάστηκαν από το χακάρισμα που έλαβε χώρα την Παρασκευή, αλλά οι διοργανωτές τόνισαν ότι δεν είχαν κινδυνέψει τομείς κρίσιμης σημασίας.

«Η διατήρηση ασφαλών επιχειρήσεων είναι ο σκοπός μας» είπε ο Μαρκ Άνταμς, εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. «Δεν θα προβούμε σε σχόλια πάνω στο θέμα. Είναι κάτι το οποίο αντιμετωπίζουμε. Διασφαλίζουμε πως τα συστήματά μας είναι ασφαλή, και είναι όντως ασφαλή».

Ερωτηθείς εάν οι διοργανωτές ήξεραν ποιος ήταν πίσω από την επίθεση, ο Άνταμς είπε «σίγουρα δεν γνωρίζω. Αλλά οι καλύτερες διεθνείς πρακτικές υπαγορεύουν ότι δεν μιλάς για μια επίθεση».

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί γίνονται μόλις 80 χλμ από τα σύνορα με τη Βόρεια Κορέα. Υπενθυμίζεται πως οι ομάδες της Βόρειας και της Νότιας Κορέας παρέλασαν μαζί στην τελετή έναρξης για πρώτη φορά από το 2006.