Επιστροφή από το -16 για τον Παναθηναϊκό

Μεγάλη νίκη στο ΟΑΚΑ και 6-3 ρεκόρ για τον Παναθηναϊκό Superfoods! Η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ επέστρεψε από το -14 του ημιχρόνου, έπαιξε φανταστική άμυνα, έβαλε δύσκολα σουτ, μάζεψε τα ριμπάουντ και μπόρεσε να ρίξει στο καναβάτσο την μαχητική Ρεάλ μπροστά στο «καυτό» ΟΑΚΑ.

Το σύνολο του Πάμπλο Λάσο παρά τις πολλές απουσίες (Σέρχιο Γιουλ, Άντονι Ράντολφ, Γκουστάβο Αγιόν, Όγκνιεν Κούζμιτς και Τζέφερι Τέιλορ) έκανε ένα «μαγικό» πρώτο ημίχρονο και έδειξε ικανό να… σπάσει το ΟΑΚΑ. Όμως, στο δεύτερο μέρος μίλησε ο «νόμος» του κλειστού των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων και οι Ισπανοί «υποχώρησαν» στο 5-4. Με πρωταγωνιστές τους Κέι Σι Ρίβερς, Τζέιμς Γκιστ, Νικ Καλάθη και Κρις Σίνγκλετον και παρά το «τριφύλλι» γύρισε το ματς και πήρε μια σπουδαία νίκη. Ευστόχησε σε ένα πολύ κρίσιμο τρίποντο ο Νίκος Παππάς στο 39:38.

Το πρώτο δίλεπτο ήταν… ονειρικό για τους «πράσινους» με 8π. του Λοτζέσκι και διαδοχικές επιτυχημένες παγίδες πάνω στον Λούκα Ντόντστις (8-2). Όμως, η αντίδραση της Ρεάλ ήρθε άμεσα. Η «Βασίλισσα» εκμεταλλεύτηκε την κακή άμυνα των γηπεδούχων και πέρασε μπροστά στο σκορ (13-20 στο 6′). Το 3ο (αυστηρό) φάουλ στον Θανάση Αντετοκούνμπο εκνεύρισε τους παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ, με τους γηπεδούχους να έχουν πολλά παράπονα από την διαιτησία μέχρι το 10′ (23-28). Στο φινάλε της πρώτης περιόδου ο Ντόντσιτς είχε 10π., με την Ρεάλ να μετράει 9/9 βολές.

Στη δεύτερη περίοδο τα πράγματα δεν άλλαξαν και οι Ισπανοί πήγαν για πρώτη φορά σε διψήφια διαφορά στο 11′ (23-33). Ο Παναθηναϊκός Superfoods είχε… παρασυρθεί στον ρυθμό του συνόλου του Πάμπλο Λάσο (33-41 στο 15′), με τον Νίκο Παππά να βγαίνει μπροστά στην επίθεση (6π.). Ωστόσο, και ο 27χρονος γκαρντ χρεώθηκε με 3ο φάουλ και πήγε στον πάγκο. Το 36-41 του 16′ έγινε 38-51 στο 18′ με ένα επιμέρους 2-10 και τρομερά ποσοστά ευστοχίας των Ισπανών. Στο ημίχρονο η διαφορά ήταν στην μεγαλύτερη τιμή της (14π., 40-54), με την Ρεάλ να έχει 13/17 δίποντα και 6/11 τρίποντα και το «τριφύλλι» να ψάχνει μια μεγάλη ανατροπή στην επανάληψη. Να σημειώσουμε πως τα ριμπάουντ στο 20′ ήταν 8-20.

Γυρνώντας από τα αποδυτήρια οι νταμπλούχοι ήταν… άλλη ομάδα! Ο Τζέιμς Γκιστ πήγαινε πρώτος στα ριμπάουντ, ο Κέι Σι Ρίβερς ευστοχούσε σε διαδοχικές προσπάθειες και η «πράσινη» άμυνα ήταν εκπληκτική. Έτσι, η Ρεάλ έκανε λάθη και πήρε τραβηγμένες επιλογές. Με ένα γρήγορο 13-0 σερί ο Παναθηναϊκός επέστρεψε για τα καλά στο παιχνίδι (53-56 στο 24′) και το ΟΑΚΑ πήρε… φωτιά! Η διαφορά των 14π. έκανε… φτερά και οι «πράσινοι» ισοφάρισαν στο 37′ (62-62), την ώρα που ο Ντόντσιτς έμοιαζε να είναι εκτός ρυθμού. Η τρίτη περίοδος ολοκληρώθηκε με ένα απίθανο buzzer beater του Φακούντο Καμπάτσο (64-69), με τους γηπεδούχους πάντως να έχουν κάνει το comeback τους.

Με τον Ρίβερς να φτάνει τους 17π. η διαφορά πήγε ξανά στο καλάθι (69-71 στο 33′). Παρά τα πολλά χαμένα σουτ ο Παναθηναϊκός μπόρεσε να πάει στον πόντο (72-73 στο 35′) με «όπλο» την άμυνά του. Μάλιστα, το τρίποντο του Ρίβερς έβαλε τους γηπεδούχους σε θέση οδηγού (75-73 στο 36′). Ένα απίστευτο τρίποντο του Ντόντσιτς «έγραψε» το 77-77 στο 38′ και το «θρίλερ» δεν είχε τέλος.

Ο Σίνγκλετον σάστισε και αστόχησε και ο ίδιος έδωσε φάουλ στον Τόμπκινς στη συνέχεια. Με 1/2β. η Ρεάλ πέρασε μπροστά (77-78 στο 39′) και ο Καλάθης αστόχησε σε ένα floater. Ο Ντόντσιτς δεν βρήκε στόχο πάνω σε μια τρομερή άμυνα του Καλάθη και ο Παππάς έβαλε ένα τεράστιο τρίποντο (80-78, 22” πριν από το φινάλε). Ο Γκιστ έκανε φάουλ στον Ντόντσιτς, που έβαλε 2/2β. για το 80-80. Στα 15” ο Ρούντι έκανε φάουλ στον Γκιστ, που ήταν ψύχραιμος και έβαλε 2/2β. (82-80). Ο Τόμπκινς αστόχησε σε σουτ για τρεις και οι «πράσινοι» πήραν την μεγάλη νίκη.

Τα Δεκάλεπτα: 23-28, 40-54, 64-69, 82-80.

O MVP: Ο Κέι Σι Ρίβερς. Μεγάλη εμφάνιση από τον Αμερικανό φόργουορντ με 20 πόντους και διαδοχικές εύστοχες προσπάθειες στο σημείο που ο Παναθηναϊκός Superfoods έκανε την ανατροπή του. Από… κοντά και ο Τζέιμς Γκιστ, που στο δεύτερο ημίχρονο ήταν πολύ δυναμικός και τελείωσε το ματς με 15 πόντους και 7 ριμπάουντ, παίζοντας παράλληλα καλές άμυνες.

Ο Σκληρός: Ο Νικ Καλάθης ήταν ξανά… παντού (12π., 4ρ., 8ασ.), ενώ ο Νίκος Παππάς παρά το γεγονός πως ήταν για ώρα στον πάγκο λόγω των φάουλ του, μπήκε στο φινάλε και όταν η μπάλα «έκαιγε» ευστόχησε σε ένα σημαντικό τρίποντο.

Ο Πεσμένος: Ο Έντι Ταβάρες. Ο σέντερ της Ρεάλ Μαδρίτης ξεκίνησε πολύ καλά το παιχνίδι, αλλά ήταν ο… μοιραίος όταν οι «πράσινοι» επέστρεψαν, αφού έκανε πολλά λάθη και έδωσε κατοχές στους γηπεδούχους.

Η Στιγμή: Δίχως αμφιβολία το 13-0 σερί του Παναθηναϊκού Superfoods με το «καλημέρα» στην επανάληψη. Οι νταμπλούχοι Ελλάδας έφεραν… τούμπα το παιχνίδι και έδειξαν πως μπορούν να το πάρουν. Σπουδαία στιγμή και το τρίποντο του Παππά, 22” πριν από το φινάλε.

Η Γκέλα: Τα πολλά λάθη του Λούκα Ντόντσιτς. Ο 18χρονος «μάγος» της Ρεάλ Μαδρίτης είχε 19 πόντους, αλλά ήταν αρκετά άστοχος για τα δεδομένα του (2/5 2π., 3/9 3π., 6/8β.). Παράλληλα, έκανε 8 λάθη και στο δεύτερο μέρος τα βρήκε… σκούρα με την «πράσινη» άμυνα.

Η Διαιτησία: Λούτζι Λαμόνικα (Ιταλία), Όλεγκς Λάτισεβς (Λετονία) και Μίλαν Νέντοβιτς (Σερβία) έδωσαν μαζεμένα αυστηρά σφυρίγματα στους «πράσινους» στο πρώτο μέρος και εκνεύρισαν παίκτες και κοινό. Στο δεύτερο ημίχρονο αποφάσισαν να επιτρέψουν το σκληρό παιχνίδι των δύο ομάδων και να ισορροπήσουν κάπψς την κατάσταση.

Η Εξέδρα: Κατάμεστο και… καυτό το ΟΑΚΑ! Η μοναδική αήττητη έδρα της Euroleague είχε παλμό και αποτέλεσε τον 6ο παίκτη του Τσάβι Πασκουάλ.

Πηγή: sdna.gr