Η "ολική επαναφορά" της Λέστερ: Πώς μέσα σε 20 μέρες πέτυχε την ιστορική ανατροπή

Η πρόκριση της Λέστερ στους 8 του Champions League έκανε όλο τον κόσμο να μιλάει για την “περίεργη” αυτή βρετανική ομάδα που είναι πάντα ικανή για όλα: για το καλύτερο και το χειρότερο. Ο Κώστας Ζάλιαρης στο άρθρο του για το gazzetta.gr αποτυπώνει την εικόνα της Λέστερ έπειτα από το total makeover των τελευταίων 20 ημερών και τα στοιχεία που… επέστρεψαν στο παιχνίδι των «αλεπούδων».

Το ημερολόγιο έγραφε 22 Φλεβάρη. Η Λέστερ είχε ταξιδέψει στην Ανδαλουσία για το πρώτο της παιχνίδι με τη Σεβίλλη στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ. Μια ημέρα νωρίτερα, ο Τζέιμι Βάρντι είχε δεχθεί ερώτηση από δημοσιογράφο στη συνέντευξη Τύπου ενόψει της αναμέτρησης και δήλωνε ξεκάθαρα πως «ειλικρινά, όλοι οι ποδοσφαιριστές είμαστε στο πλευρό του Ρανιέρι και τον στηρίζουμε».

Στο πρώτο ματς με τους Ισπανούς, εμφανίζεται η γνωστή φετινή – μέχρι εκείνο το σημείο – ομάδα, που δεν μπορεί να κρατήσει τη μπάλα, δεν έχει τη δυνατότητα να φανεί ανταγωνιστική, που «τρέμει» για την ήττα, που δείχνει να έχει συνηθίσει τα αρνητικά αποτελέσματα και να μην της κάνει έκπληξη ακόμα ένα…

Το γκολ του Τζέιμι Βάρντι και το τελικό 2-1 αναπτερώνει το ηθικό, επαναφέρει την ελπίδα, διατηρεί τις πιθανότητες, όμως για να μετουσιωθούν όλα αυτά, έπρεπε να υπάρξει μια αλλαγή. Έπρεπε. Ο Κλαούντιο Ρανιέρι απολύθηκε. Ο άνθρωπος με τον οποίο ο σύλλογος είχε βιώσει τη μεγαλύτερη επιτυχία της ιστορίας του με την κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ, τον Μάιο του 2016, απομακρύνθηκε από την τεχνική ηγεσία. Εκ του αποτελέσματος, έπρεπε να γίνει. Ήταν ορθό. Αυτό, τουλάχιστον, δείχνει το 20ήμερο που έχει μεσολαβήσει και έχει κάνει τη Λέστερ να παρουσιάζεται ξανά ως ομάδα στο γήπεδο. Να θυμίζει εκείνο το σύνολο που πίστεψε και κατάφερε να κρατηθεί στην Πρέμιερ Λιγκ το 2015 και την ομάδα που κόντρα σε όλους και σε όλα, έφτασε στην κορυφή.

Η πρόκριση στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ με το τελικό 2-0 επί της Σεβίλλης, το βράδυ της Τρίτης στο «King Power Stadium», έδειξε πως οι «αλεπούδες»… είναι ξανά εδώ! Επέστρεψαν! Αλλά για να γίνει αυτό το come-back, έπρεπε να επιστρέψουν πολλά στοιχεία τα οποία χαρακτηρίζουν πλέον το παιχνίδι των Πρωταθλητών Αγγλίας.

Η πίστη και η ενέργεια: Στη συγκεκριμένη ομάδα, είναι τρομερά σημαντικό κομμάτι. Προηγείται η πνευματική προετοιμασία και ετοιμότητα των παικτών κι έπειτα έρχεται η ικανότητα που θα ξεδιπλωθεί στο χορτάρι. Γιατί, ακόμα και τώρα, δεν μπορεί να γίνει λόγος για παίκτες – αστέρες που με τη μια τους κίνηση θα ξεπετάγονται από το πουθενά και θα κάνουν τη διαφορά. Όταν το πίστεψαν πριν από δύο χρόνια κρατήθηκαν στην πρώτη κατηγορία. Λίγο αργότερα, ο Κλαούντιο Ρανιέρι τους έκανε να πιστέψουν σ’ ένα όνειρο και το έφτασαν. Φέτος, είχε κλονιστεί τρομερά η πίστη τους και συνεπώς η ενέργεια που έβγαζαν στο γήπεδο. Ο Σέξπιρ ενδεχομένως να μην είναι τόσο επιβλητική παρουσία ή να εμπνέει με τη φυσιογνωμία του, αλλά οι παίκτες του εξανάγκασαν αυτό το «κλικ» που έπρεπε να γίνει.

Θέμα αντίδρασης: Μέχρι και τα τέλη Φεβρουαρίου, στις όποιες συζητήσεις περί των φαβορί για τον υποβιβασμό από την Πρέμιερ Λιγκ, η Λέστερ πρωταγωνιστούσε διότι αδυνατούσε παντελώς να σηκώσει κεφάλι. Η κατηφόρα δεν είχε τελειωμό. Τα πάντα στράβωναν, οι παίκτες επηρεάζονταν, το κλίμα δεν άλλαζε και όσο το σοκ δεν ερχόταν, τα πράγματα θα γίνονταν χειρότερα. Από τη στιγμή της απόλυσης του Ρανιέρι και μετά, όπως κι αν ήρθε αυτή η εξέλιξη κι όποιο μερίδιο ευθύνης κι αν έχουν οι ποδοσφαιριστές, θίχτηκε θέμα αντίδρασης. Αντρίκειας αντιμετώπισης των πραγμάτων και των δεδομένων.

Και σε αυτό η Λέστερ πέτυχε άμεσα. Από το πρώτο, κιόλας, ματς, δίχως τον Ιταλό στον πάγκο, η ενότητα, τα τρεξίματα, η πίεση, η δίψα και το πάθος για διαψεύσεις ξεχείλιζε στη νίκη επί της Λίβερπουλ. Ήρθε και δεύτερο θετικό αποτέλεσμα στο «καπάκι» σε ματς απέναντι στη Χαλ που επίσης παλεύει για τη σωτηρία της. Και μάλιστα οι «αλεπούδες» βρέθηκαν πίσω στο σκορ. Πριν λίγο καιρό θα είχε μπει ήδη… τέλος στο ματς. Κι όμως βγήκε νέα αντίδραση. Μέχρι και ο Μαχρέζ… πέτυχε απανωτές ντρίμπλες για να σκοράρει όπως το συνήθιζε την περσινή χρονιά. Στη ρεβάνς με τη Σεβίλλη, πάλι η Λέστερ ήθελε αποτέλεσμα – αντίδραση. Το πήρε…

 

Ναι, θυμίζει Λέστερ: Αυτό που σε κάθε αντεπίθεση θα ήταν τόσο επικίνδυνη και συνάμα τόσο αδύνατο να βρεθεί λύση από τον αντίπαλο για να σταματήσει τους παίκτες της. Αυτό που στην άμυνα θα ήταν τόσο συμπαγής και δυνατή που θα έκανε κάθε προσπάθεια για να παραβιαστεί η εστία του Σμάιχελ, μάταια. Αυτό που θα προκαλούσε φόβο στην ομάδα που θα είχε απέναντί της. Όλα αυτά τα έχει ξανά η Λέστερ στο παιχνίδι της. Περίτρανη απόδειξη ο επαναληπτικός με τους Σεβιγιάνους. Αδιάσπαστη άμυνα, αντοχή στις ζόρικες καταστάσεις του δευτέρου ημιχρόνου, ψυχραιμία με τη μπάλα στα πόδια, σωστές επιλογές, αντεπιθέσεις που θα μπορούσαν να τελειώσουν το ματς και να «σκοτώσουν» την ομάδα του Σαμπάολι, το άστρο του Σμάιχελ να λάμπει και ν’ αποκρούει δύο τρομερά σημαντικά πέναλτι στα δύο ματς, η τύχη να βοηθάει με το δοκάρι του Εσκουδέρο κι ένα άστρο που φαντάζει ξανά λαμπερό.

Ποιος θα περίμενε από αυτή τη Λέστερ να περάσει… αέρα από τη φάση των ομίλων; Ποιος θα περίμενε έπειτα και από το πρώτο ματς με τους Ισπανούς να καταφέρει να ξεπεράσει το εμπόδιό τους; Ποιος θα περίμενε από τον μεγάλο Τζιανλουίτζι Μπουφόν να δηλώσει ότι δεν θέλει ν’ αντιμετωπίσει τις «αλεπούδες» στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ; Ποιος θα περίμενε από τον Τζέιμι Βάρντι να δείξει τέτοια εξυπνάδα και ωριμότητα τη στιγμή που ο Νασρί χάνει την ψυχραιμία του και τον χτυπάει με το κεφάλι με αποτέλεσμα ν’ αποβληθεί ο Ισπανός και να τα βάλει με τον τρόπο που τον «ψάρωσε» ο Άγγλος φορ; Ερωτήσεις που λαμβάνουν όλες απάντηση παρακολουθώντας ένα 90λεπτο τη συμπεριφορά της ομάδας του Κρεγκ Σέξπιρ…

Όλα επιστρέφουν… : Την είπαν ομάδα – θαύμα της μιας σεζόν. Από αυτά τα… πυροτεχνήματα που πραγματοποιούν μια κούρσα άνευ προηγουμένου κι έπειτα «βυθίζονται» και χάνονται. Και μια τέτοια βύθιση έκανε η Λέστερ με την κατακόρυφη πτώσης της στη βαθμολογία, που την έφερε αντιμέτωπη με τον κίνδυνο υποβιβασμού και την έχει εξαναγκάσει σε προσπάθεια επιβίωσης στην Πρέμιερ Λιγκ τη φετινή σεζόν. Το βάρος που προστέθηκε στους ώμους των παικτών από την περσινή επιτυχία, έφτασε να γίνει μη διαχειρίσιμο. Όταν άρχισαν να σκέφτονται πως πλέον είναι προβλέψιμοι, τότε κάπου χάθηκε και η ταυτότητα που έβγαζε στον αγωνιστικό χώρο μόλις πριν από λίγους μήνες για να φτάσει μέχρι και το έπος του πρωταθλήματος που σφραγίστηκε εκείνη την εκπληκτική 2α Μαΐου του 2016 έπειτα από το ντέρμπι της Τσέλσι με την Τότεναμ.

Οι «αλεπούδες» έφτασαν σε σημείο ν’ ακούσουν από τον κόσμο τους στο «King Power Stadium» ν’ αποδοκιμάζει από το ημίχρονο για τα όσα (δεν) έβλεπε και τα όσα (δεν) έκαναν οι παίκτες του Ρανιέρι. Τώρα, όλα επέστρεψαν. Οι Μόργκαν και Χουτ θυμήθηκαν πως είναι ν’ αποτελούν ένα από τα πιο δυναμικά στόπερ. Οι Ντρινκγουότερ και Ολμπράιτον πως να στέλνουν τη μπάλα στην επίθεση. Ο Μαχρέζ πως να έχει τέτοια εμπιστοσύνη στον εαυτό του με τη μπάλα στα πόδια ώστε να πάρει προσπάθειες. Ο Βάρντι θυμήθηκε πως να… σκοράρει, έχοντας αγνοήσει το γκολ μέσα στο 2017 μέχρι και το πρώτο ματς με τη Σεβίλλη. Οι οπαδοί της Λέστερ ήταν τρομεροί το βράδυ της Τρίτης γεμίζοντας το γήπεδο για τη νέα ιστορική στιγμή και την πρόκριση στους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ. Η περηφάνια τους, επέστρεψε. Και μαζί επέστρεψε και η Λέστερ που ξέρουν όλοι…

Πηγή: gazetta.gr