Η Ουγγαρία αποχωρεί από την διεκδίκηση των Ολυμπιακών

Την απόφασή να μην διεκδικήσει τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2024 έλαβε η Βουδαπέστη, αποσύροντας την υποψηφιότητα της από την διαδικασία διεκδίκησης.

Η κυβέρνηση της χώρας επικαλούμενη έλλειψη ενότητας και ρίχνοντας την ευθύνη στην αντιπολίτευση, δεν θα συμμετάσχει τελικά στον ανταγωνισμό της διοργάνωσης των ΟΑ, αν και θεωρούνταν outsider, αφού είχε απέναντι της το Λος Άντζελες και το Παρίσι.

Ο δήμαρχος της πόλης, Ιστβαν Τάρλος, είχε αφήσει να εννοηθεί την προηγούμενη εβδομάδα ότι μπορεί η Βουδαπέστη να αποσυρθεί, μετά από την αίτηση να γίνει δημοψήφισμα για το θέμα, που είχε συγκεντρώσει 1 εκατ. υπογραφές.

«Για την Βουδαπέστη και την Ουγγαρία, οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι ένα εθνικό ζήτημα. Τους τελευταίους μήνες, η ενότητα ”θρυμματίστηκε” και η διεκδίκηση μετατράπηκε από εθνικό σε κομματικό ζήτημα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ευθύνονται για αυτό, καθώς υπαναχώρησαν από την αρχική τους απόφαση να στηρίξουν τη διεκδίκηση», ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση της Ουγγαρίας.

Η απόφαση ν’ αποσυρθεί η υποψηφιότητα της χώρας, ελήφθη μετά από συνάντηση του Τάρλος με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν και τον πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας.

Εντωμεταξύ, σε έρευνα που είχε πρόσφατα δημοσιευτεί στην Ουγγαρία καταγράφηκε πως το 1/3 σε όλη τη χώρα δεν ήθελαν την συμμετοχή του κράτους τους στην διεκδίκηση των Ολυμπιακών. Στη Βουδαπέστη ενάντια ήταν το 56%.