Το "θαύμα" Αντετοκούνμπο: Το ESPN αναλύει γιατί έχει το καλύτερο σώμα στο NBA

“Δεν είναι ένας φυσιολογικός άνθρωπος”… ξεκαθαρίζει για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο το ESPN και απευθύνεται στον Μάρκους Έλιοτ, ιδρυτή του P3 Applied Sports Science, ενός κέντρου που εξειδικεύεται στην επιστημονική ανάλυση του σώματος ενός αθλητή, ο οποίος και ανέλυσε γιατί ο πόιντ φόργουορντ των Μιλγουόκι Μπακς έχει το ιδανικότερο σώμα στο ΝΒΑ.

Τα συμπεράσματα του Έλιοτ:

Άνοιγμα χεριών:

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει ένα από τα πιο εντυπωσιακά ανοίγματα χεριών στο πρωτάθλημα. Είναι 10,1 εκατοστά μεγαλύτερο από το ύψος του και σύμφωνα με τον Έλιοτ, όποιος έχει πιο μεγάλο άνοιγμα χεριών, μπορεί να μετακινηθεί πιο γρήγορα χωρίς να χρησιμοποιήσει τα πόδια και τον κορμό του. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Αντετοκούνμπο βρίσκεται στο Top10 των σμολ φόργουορντ όσον αφορά στα ριμπάουντ.

Πλάγια κίνηση:

Για να έχει κανείς καλή πλάγια κίνηση στο ΝΒΑ θα πρέπει να έχει εξαιρετικούς γοφούς. “Αυτό σημαίνει μεγάλη δύναμη, μεγάλη σταθερότητα και ευλυγισία. Όμως, ο Αντετοκούνμπο δεν ήταν ένας τυπικός άνθρωπος. Εμφανίζει μεγάλη επέκταση του ισχύου και είναι ταχύτερος απ’ ότι οι υπόλοιποι αθλητές στο μέγεθός του”, αναφέρει ο Έλιοτ.

Ύψος:

Όταν ο Γιάννης πήγε στις ΗΠΑ και το ΝΒΑ ήταν 2,05μ, ωστόσο έκτοτε έχει πάρει περίπου 6,3 εκατοστά. Παρόλα αυτά, και στο τωρινό του ύψος, είναι το ίδιο σταθερός σε σχέση με όταν μπήκε στη λίγκα. “Αν μείνει στη θέση του σμολ φόργουορντ, θα είναι ο πιο γρήγορος περιφερειακός στη λίγκα”.

Μυϊκό σύστημα:

Τους τελευταίους 18 μήνες -από τη στιγμή που έγινε ντραφτ – πήρε 12 κιλά σε μυϊκή μάζα. Από 88,9 κιλά που ήταν το 2013, σήμερα ζυγίζει 100,6 κιλά. Ωστόσο αυτό το έκανε χωρίς να βάλει περιττό λίπος στο σώμα του, και χωρίς να χάσει την ταχύτητα και την ευλυγισία του.

Κορμός:

Έχει καλά δομημένο και γυμνασμένο κορμό, σε αντίθεση με άλλους παίκτες στο ύψος του, που παρουσιάζουν διάφορες αστάθειες στον κορμό τους.

Χέρια:

“Το μήκος του χεριού (από την άκρη του αντίχειρα ως την άκρη του μικρού δαχτύλου) είναι 30,4 εκατοστά, ενώ του μέσου ανθρώπου είναι 18,7 εκατοστά. Πολύ μεγαλύτερη παλάμη από τον Λεμπρόν Τζέιμς, ακόμη και από τον Κάουι Λέοναρντ. Μπορεί να πιάνει τη μπάλα, να έχει τον απόλυτο έλεγχό της”.

Άλμα…απογείωσης:

Επιστήμονες που ειδικεύονται στον αθλητισμό δίνουν πολύ μεγάλη βάση στην ικανότητα ενός αθλητή να μεταφέρει την ενέργεια από την προσγείωσή του στο επόμενο άλμα του. Ο Γιάννης όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα στον συγκεκριμένο τομέα,αλλά μπορεί να προσγειωθεί με πολύ μεγάλη δύναμη και στη συνέχεια να τη μετατρέψει σε ώθηση για το επόμενο άλμα του.

Αχίλλειος τένοντας:

Οι Μπακς μέτρησαν τον αχίλλειο τένοντα του Γιάννη Αντετοκούνμπο και βρήκαν πως το μέγεθός του (34,2 εκ.) είναι διπλάσιο από αυτό του μέσου άνδρα. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να έχει μεγαλύτερη έκρηξη και επιτάχυνση. “Οι επιστήμονες πιστεύουν πως ένας μακρύς αχίλλειος, βοηθά στην ελαστική ενέργεια, στην ταχύτητα και την εκρηκτικότητα. Δεν έχω ξαναδεί τέτοιον αχίλλειο κατά το παρελθόν”, σχολιάζει ο Φλάναγκαν.