ΡΙΟ 2016: Ανίκητος Μπολτ με χατ-τρικ σε Ολυμπιακά χρυσά

Το ξημέρωμα της 15ης Αυγούστου 2016, σε ώρες Ελλάδας, ήταν μια κρίσιμη καμπή για το άλμα προς το μύθο που επιχείρησε ο Γιουσέιν Μπολτ. Και το πέτυχε, κάνοντας το χατ-τρικ σε χρυσά μετάλλια στα 100 μέτρα των Ολυμπιακών Αγώνων, όπου μετρά πια συνολικά επτά πρωτιές!

Ο Τζαμαϊκανός σπρίντερ, πρώτος στο Πεκίνο το 2008 και στο Λονδίνο το 2012 επανέλαβε τον άθλο του και στο Ρίο ντε Τζανέιρο, σταματώντας το χρονόμετρο στο 9΄΄81, αφήνοντας τον Τζάστιν Γκάτλιν να παραδοθεί στη συντριπτική δύναμη του Ολυμπιονίκη και Παγκόσμιου πρωταθλητή, αρκούμενος στη δεύτερη θέση με 9΄΄89.

Την τριάδα του βάθρου συμπλήρωσε το νέο αστέρι των σπριντ, ο Καναδός Αντρέ Ντε Γκράσε, που πέρασε τη γραμμή του τερματισμού σε 9΄΄91. Όσοι ήλπιζαν λοιπόν να γράψουν ιστορία έμειναν με την ελπίδα, παρότι ο Τζαμαϊκανός έκανε κάκιστη εκκίνηση και στα πρώτα 50 μέτρα ήταν πέμπτος!

Στα ημιτελικά ο Μπολτ προκρίθηκε πρώτος από τη σειρά του με 9΄΄86, χρόνο τον οποίο είχε να πετύχει εδώ και τέσσερα χρόνια, απέναντι στο 9΄΄95 του Γκάτλιν, ο οποίος στα 34 χρόνια του φιλοδοξούσε να γίνει μεγαλύτερος σε ηλικία Ολυμπιονίκης της ιστορίας στα 100 μέτρα.

Γι΄ αυτό τη νίκη επί του Γκάτλιν, που είχε αποκλειστεί για ντόπινγκ κατά το παρελθόν, είχε επίσης μια συμβολική χροιά. «Ο αθλητισμός έχει ανάγκη να είμαι ο καλύτερος και να νικήσω», είχε δηλώσει επανειλημμένα σε συνεντεύξεις του ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Επιπλέον, το Forbes τον κατατάσσει 91ο μεταξύ των πλουσιότερων προσωπικοτήτων στον κόσμο και ο κύκλος εργασιών που αναπτύσσεται γύρω από τις δραστηριότητες του Τζαμαϊκανού πρωταθλητή ανέρχεται σε 29.310.000 ευρώ, από τα οποία λιγότερα από 3 εκατομμύρια αφορούν χρηματικά έπαθλα αγώνων και χορηγίες.

Τώρα, το επόμενο ραντεβού είναι για το απόγευμα της Τρίτης 16 Αυγούστου, όταν και θα διεξαχθεί ο πρώτος γύρος στα 200 μέτρα, προκειμένου ο Μπολτ να κάνει το δεύτερο βήμα.