Το δεύτερο ήταν χρυσό: Στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου η Άννα Κορακάκη μετά από αγώνα - θρίλερ

Το δεύτερο μετάλλιο ήταν χρυσό για την Άννα Κορακάκη, η οποία μας κράτησε σε αγωνία μέχρι την τελευταία βολή, αλλά δικαιώθηκε, καθώς πλέον είναι η πρώτη ελληνίδα με δύο μετάλλια στους ίδιους Ολυμπιακούς Αγώνες!

Σε έναν τελικό- θρίλερ που ήταν ισόπαλος 6-6, οι Έλληνες θεατές κράτησαν την ανάσα τους και η “χρυσή Άννα” την ψυχραιμία της.

Η Κορακάκη κατάφερε να στεφθεί χρυσή Ολυμπιονίκης στο πιστόλι 25 μέτρων νικώντας στον τελικό 8-6 τη Γερμανίδα Μόνικα Καρς.

Είναι το δεύτερο μετάλλιο που κατακτά η νεαρή πρωταθλήτρια από τη Δράμα, στην πιο απρόσμενη επιτυχία της Ελλάδας τα τελευταία 20 χρόνια. Από τότε που ο Πύρρος Δήμας και η Βούλα Πατουλίδου «ξεπετάχτηκαν» και χάρισαν στην χώρα μας δύο χρυσά μετάλλια το 1992 στη Βαρκελόνη.

Η 20χρονη Κορακάκη έγραψε ιστορία καθώς έγινε η πρώτη μετά από 100 χρόνια που κατακτά δύο μετάλλια στην ίδια διοργάνωση. Τελευταίος ήταν ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας το 1912 στη Στοκχόλμη. Παράλληλα, είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο της Ελλάδας μετά από δώδεκα χρόνια, αφού τόσο στο Πεκίνο (2008) όσο και στο Λονδίνο (2012) η χώρα μας είχε περιοριστεί σε ασημένια και χάλκινα.

Το ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε η Ελβετή Χάιντι Γκέρμπερ που νίκησε 8-4 την Κινέζα Ζανγκ στην αναμέτρηση για την 3η θέση.

Η τελική κατάταξη:

1. Αννα Κορακάκη (ΕΛΛΑΔΑ)

2. Μόνικα Καρς (Γερμανία)

3. Χάιντι Γκέρμπερ (Ελβετία)

4. Τζινγτζινγκ Ζανγκ (Κίνα)

5. Εκατερίνα Κορσούνοβα (Ρωσία)

6. Νίνο Σαλουκβάτζε (Γεωργία)

7. Σουκ Γιονγκ Τζο (Βόρεια Κορέα)

8. Αντοανέτα Μπονέβα (Βουλγαρία)

Κορακάκη: Δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμα

Λίγα λεπτά μετά την απονομή στο πιστόλι 25μ., η χρυσή Ολυμπιονίκης, Αννα Κορακάκη, δήλωσε: «Δεν μπορώ να το περιγράψω, δεν βρίσκω λόγια. Για να είμαι ειλικρινής, δεν το έχω συνειδητοποιήσει ακόμα. Ελπίζω τα δύο μετάλλια να είναι το έναυσμα για τα νέα παιδιά να έλθουν στο σκοπευτήριο.

Δεν γνώριζα ότι είμαι η μοναδική Ελληνίδα που έχει δύο μετάλλια στους ίδιους αγώνες. Τώρα που το μαθαίνω είμαι ακόμα πιο χαρούμενη. Ο πατέρας μου ήταν κι αυτός πρωταθλητής κι ήταν εκείνος που με μύησε στα μυστικά της σκοποβολής. Τα προκριματικά ήταν ρώσικη ρουλέτα και ο ημιτελικός δύσκολος. Όταν ήλθε το μετάλλιο απελευθερώθηκα και ήλθε το χρυσό.

Έκλαψα παρότι ήμουν αποφασισμένη να συγκρατηθώ. Στο μυαλό μου ήλθαν πολλά πράγματα, όπως τις δυσκολίες που αντιμετώπιζα με τον πατέρα μου μέχρι να φτάσουμε ως εδώ. Ακούω πάντα τον πατέρα μου, αφού έχει αποδειχθεί ότι όποτε δεν το κάνω τα πράγματα δεν πάνε καλά. Η παρότρυνσή μου στα νέα παιδιά είναι να ασχοληθούν με τον αθλητισμό».

Συγχαρητήρια από την πολιτική ηγεσία της χώρας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Η χρυσή ολυμπιακή επιτυχία σου, πραγματικά κορυφαίο αθλητικό επίτευγμα, κάνει υπερήφανη την Πατρίδα μας» αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στην Άννα Κορακάκη για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στα 25μ. στο αεροβόλο πιστόλι στο άθλημα της σκοποβολής .

«Μαζί με τα συγχαρητήριά μου σου εύχομαι με την ίδια δύναμη και την ίδια ακρίβεια να επιτυγχάνεις όλους τους στόχους της ζωής σου. Θερμούς χαιρετισμούς και ανάλογα συγχαρητήρια στον άξιο Πατέρα σου» αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο Πρωθυπουργός

«Οι σπουδαίες ικανότητες και η επιμονή σου, σε οδήγησαν στην κορυφή! Θερμά συγχαρητήρια, ‘Αννα!», αναφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτηση του στο twitter για το χρυσό μετάλλιο της ‘Αννας Κορακάκη.

Ο Υφ. Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής

Ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής παρακολούθησε σήμερα από κοντά τις προσπάθειες, τόσο των Ελλήνων αθλητών της κωπηλασίας, όσο και της Ολυμπιονίκη Άννας Κορακάκη στον ημιτελικό και τον τελικό της σκοποβολής. Αμέσως μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο πιστόλι 25μ. από την Ελληνίδα πρωταθλήτρια, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η Άννα Κορακάκη με το σημερινό χρυσό μετάλλιο συνεχίζει να γράφει ιστορία. Και μάλιστα την πιο λαμπρή σελίδα του ελληνικού αθλητισμού. Το να πετύχει ένας αθλητής να κατακτήσει σε μία διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων δύο μετάλλια μέσα σε 48 ώρες, στην ηλικία των 20 ετών, είναι κάτι μοναδικό και συγκλονιστικό. Οι καρδιές όλων των Ελλήνων χτυπούσαν για την Άννα, για την επιτυχία της και για τη μεγάλη διάκριση που πέτυχε. Συγχαρητήρια στην ίδια και στην οικογένειά της και ιδιαίτερα στον πατέρα της, που με τη βοήθειά τους έδωσαν όλα εκείνα τα περιθώρια στην Άννα να αναδειχθεί Ολυμπιονίκης και να σηκώσει έναν ολόκληρο λαό, τον ελληνικό, στα ουράνια. Θέλω επίσης να συγχαρώ τους αθλητές και τις αθλήτριες της κωπηλασίας, που σήμερα πέτυχαν με την εξαιρετική απόδοσή τους, την συμμετοχή τους στον τελικό των αγωνισμάτων τους. Οι ευχές όλων μας είναι μαζί τους».

Ο Κ. Μητσοτάκης

Τα συγχαρητήριά του για τη μεγάλη επιτυχία της Άννας Κορακάκη έστειλε με ανάρτησή του στο facebook ο Κυριάκος Μητσοτάκης. “Για μια ακόμη φορά η Άννα Κορακάκη πέτυχε διάνα! Μας έκανες υπερήφανους! Συγχαρητήρια! ” ήταν το μήνυμα του προέδρου της ΝΔ.

Ο Π. Καμμένος

«Μπράβο Άννα Κορακάκη, μας έκανες όλους τους Έλληνες υπερήφανους».

Ο  Β. Λεβέντης

“Θερμά συγχαρητήρια κ. Κορακάκη για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. Κάνατε την Δράμα , την Μακεδονία και ολόκληρη την Ελλάδα υπερήφανη. Για άλλη μία φορά καταφέρατε να ανατριχιάσουν οι απανταχού Έλληνες, και πόσο μάλλον αυτή τη φορά που ακούστηκε ο Εθνικός μας Ύμνος από την Βραζιλία σε όλον τον κόσμο. Σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας.”

Φωταγωγήθηκε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για τη χρυσή Ολυμπιονίκη, φοιτήτριά του

Kατάφωτο το κτιριακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας χαιρέτισε τη νίκη της ‘Αννας Κορακάκη, κατόπιν εντολής του πρύτανη, καθηγητή Αχιλλέα Ζαπράνη, ο οποίος ζήτησε να φωταγωγηθούν οι εγκαταστάσεις του Ιδρύματος.

«Η έπαρση της ελληνικής σημαίας στον υψηλότερο ιστό και η ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου μπροστά σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, χάρις στον θρίαμβο της φοιτήτριάς μας», τόνισε ο κ. Ζαπράνης, «αποτελεί δικαίωση που αφορά όλους μας: Την ίδια την Άννα Κορακάκη και την οικογένειά της, τον ελληνικό λαό που στηρίζει τις προσδοκίες του για μια καινούργια πορεία ανάπτυξης στην νεολαία μας, τα σχολεία και τους δασκάλους της Ελληνίδας πρωταθλήτριας και ιδιαίτερα το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο οποίο δραστηριοποιήθηκε με επιτυχία, τόσο στο πεδίο της επιστημονικής μάθησης, όσο και σ’αυτό του ευ αγωνίζεσθαι».