Euro 2016: Mπάλα υψηλών προδιαγραφών

Η επίσημη μπάλα για το Euro 2016 ονομάζεται «Beau Jeu» και φέρει την υπογραφή της Adidas, η οποία επένδυσε στην έρευνα ώστε να προσφέρει ένα άρτιο αποτέλεσμα.

Η συγκεκριμένη μπάλα  είναι από συνθετικό υλικό και όχι από δέρμα που συνήθιζαν να χρησιμοποιούν παλαιότερα.

Το εσωτερικό της παραμένει το ίδιο: μια σαμπρέλα από ένα είδος καουτσούκ που χρησιμοποιείται και σε λάστιχα ποδηλάτων και διακρίνεται για την ανθεκτικότητα και την ελαστικότητά της.

Το ιδιαίτερο όμως στη μπάλα του Euro 2016 είναι η επιφάνειά της. Οι κλασικές μπάλες ποδοσφαίρου αποτελούνται συνήθως από δώδεκα πεντάγωνα και 20 εξάγωνα, που ονομάζονται πάνελ. Η Αdidas που έχει αναλάβει την παραγωγή της μπάλας της φετινής διοργάνωσης, επέλεξε να χρησιμοποιήσει μόνο πέντε ίδια πάνελ, τα οποία δεν ράβονται μεταξύ τους αλλά συγκολλούνται με την ειδική μέθοδο thermal bonding. Έτσι η μπάλα αποκτά όχι μόνο ανθεκτικότητα αλλά και συμμετρία.

Ο μικρότερος αριθμός των πάνελ συνεπάγεται και λιγότερα σημεία συγκόλλησης που σημαίνει μεγαλύτερη ακρίβεια στη γεωμετρία και καλύτερη αεροδυναμική.

Εξαιρετικής σημασίας για παράδειγμα είναι η μπάλα να είναι αδιάβροχη.

Σύμφωνα με τη FIFA η μπάλα δεν πρέπει να απορροφά περισσότερο νερό απ’ ό,τι το 10% του βάρους της. Μια βαριά μπάλα εγκυμονεί κίνδυνο τραυματισμού των παικτών. Μπορεί για παράδειγμα να προκαλέσει διάσειση όταν οι ποδοσφαιριστές κάνουν κεφαλιές. Αυτός είναι και ένας επιπλέον λόγος που προτιμάται πλέον το συνθετικό υλικό από το δέρμα. Η μέθοδος συγκόλλησης πάντως που χρησιμοποιείται στην κατασκευή δεν επιτρέπει να εισέλθει σχεδόν καθόλου νερό στο εσωτερικό.

Όσο για τα τεστ στα οποία προχώρησε η Adidas για τις τελικές διορθώσεις; 3.500 σουτ με ταχύτητα 50 χλμ την ώρα πάνω σε μια ατσάλινη επιφάνεια.