ΠΑΟΚ: Είναι πρώτος γιατί τη στέλνει στο πλεκτό

Κάθε φορά που παίζει αγώνα ο ΠΑΟΚ ψάχνουμε να βρούμε τα στοιχεία εκείνα που εξηγούν την επιτυχία ή αποτυχία του (ανάλογα με το αποτέλεσμα) και να επισημάνουμε τι πρέπει να βελτιώσει για να παραμείνει κοντά στην υλοποίηση των στόχων του.

Έχω, όμως, την αίσθηση ότι αν επιχειρήσουμε να κάνουμε το ίδιο μετά το χθεσινό, αγχωτικό για τους φίλους του, 2-1 επί της Κέρκυρας μάλλον θα κουράσουμε.

Κι αυτό γιατί θα πρέπει να επαναλάβουμε τα ίδια πράγματα που λέμε εδώ και αρκετές αγωνιστικές. Ότι ο «Δικέφαλος» έχει σοβαρό αμυντικό πρόβλημα και εκτίθεται απέναντι σε οποιαδήποτε ομάδα έχει την ικανότητα να κυνηγήσει την κόντρα επίθεση. Πολύ περισσότερο αν έχει και έναν αξιόλογο φορ όπως η Κέρκυρα από την ώρα που μπήκε στο παιχνίδι ο Μαρκόφσκι.

Η αμυντική αδυναμία δεν μακιγιάρεται

Τα κενά δεν καλύπτονται είτε η άμυνα είναι παρατεταγμένη σε διάταξη τεσσάρων, είτε με δύο στόπερ και ένα λίμπερο όπως συνέβη χθες. Σαφώς και το πρόβλημα μεγεθύνει το συχνό πούλημα της μπάλας στα τελευταία ματς από τους χαφ, αλλά όταν διαπιστώνεις-στη φάση του γκολ του Ναγιάρ για παράδειγμα-ότι κανείς από τους παίκτες του ΠΑΟΚ δεν έχει την τοποθέτηση που ταιριάζει σε στόπερ, τότε η κουβέντα πάει εκεί απ’ όπου αρχίζει. Ότι το ρόστερ του ΠΑΟΚ γυμνό από ποιοτικούς κεντρικούς αμυντικούς.

Με δεδομένο όμως ότι πλέον μετράμε αντίστροφα για την μεταγραφική περίοδο του Γενάρη, δεν έχει νόημα να το συζητάμε άλλο. Κοντός ψαλμός αλληλούια. Βρύζας και Αναστασιάδης έχουν το λόγο, μαζί βέβαια και με τον Σαββίδη που πρέπει να κάνει πράξη τις υποσχέσεις ότι θα ενισχύσει την πορεία της ομάδας.

Έχει σκόρερ και παίκτες για να τους αξιοποιούν

Για την ώρα εκτιμώ ότι είναι πιο χρήσιμο να εξηγήσουμε πώς ο ΠΑΟΚ, παρόλα τα αμυντικά του προβλήματα καταφέρνει να είναι πρώτος στη βαθμολογία και μάλιστα με τέσσερις βαθμούς διαφορά από τον Ολυμπιακό. Η απάντηση είναι απλή και εμπεριέχεται στην πιο σημαντική λέξη στο ποδόσφαιρο: το γκολ.

Ο «Δικέφαλος» έχει καταφέρει φέτος να διαθέτει ικανούς σκόρερ και μαζί παίκτες που τους αξιοποιούν.

Ας μιλήσουν τα στατιστικά:

-Διαθέτει τον πρώτο σκόρε του πρωταθλήματος, τον Αθανασιάδη με οκτώ γκολ και έχει άλλους δύο, τον Περέιρα και τον Μακ με έξι στο γκρουπ παικτών ακριβώς από πίσω του.

-Ο Κλάους είναι ο πιο εύστοχος παίκτης του πρωταθλήματος με ένα γκολ ανά 2,1 τελικές προσπάθειες και ακριβώς πίσω του είναι ο Περέιρα με 1/3. Συνολικά ο ΠΑΟΚ είναι η πιο εύστοχη ομάδα της Superleague με ένα ένα γκολ ανά 5,5 προσπάθειες και έχει πίσω του την Ξάνθη με ένα ανά 6,5.

-Στη λίστα με τους πέντε πρώτους παίκτες σε ασίστ στο πρωτάθλημα οι τρεις είναι δικοί του. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Σαλπιγγίδης με 4 και τον ακολουθούν ο Ραζβάν Ρατς και ο Ρόμπερτ Μακ που έχουν από 3. Συνολικά ο ΠΑΟΚ έχει 19 ασίστ την ώρα που Ολυμπιακός και Ξάνθη μετρούν από 14.

-Ο Ρουμάνος είχε και δεύτερος σε γεμίσματα με 38 πετυχημένα σε 110 προσπάθειες.

Προσέξτε τώρα και κάτι άλλο. Από τα 31 τέρματα που έχει σημειώσει ο ΠΑΟΚ τα 20 έχουν επιτευχθεί από  τρεις παίκτες, τον Κλάους, τον Περέιρα και τον Μακ. Επιπλέον, ο «Δικέφαλος» έχει πάρει και έξι γκολ (τρία ο καθένας από τους Ρατς και Κάτσε).

Εύστοχος στις μεταγραφές του καλοκαιριού

Όπως παρατηρείτε στη λίστα υπάρχουν οι τρεις από τις τέσσερις καλοκαιρινές μεταγραφές. Λείπει μόνο ο Γκολάσα που τελευταία έχει αρχίσει να ανεβαίνει και να γίνεται πολύτιμη μονάδα χωρίς, όπως οι υπόλοιποι πάντως,  να έχει συνεισφέρει σε γκολ.

ΠΑΟΚ – Κέρκυρα 2-1  

Κατά συνέπεια, για τον φετινό ΠΑΟΚ ήταν καταλυτική η επιτυχία του στις μεταγραφικές κινήσεις του καλοκαιριού. Μπορεί να ήταν λίγες αλλά έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στην ομάδα και ακριβώς αυτός είναι ο μπούσουλας για τον Γενάρη.

Το χειμώνα τι θα γίνει;

Θα κριθούν πολλά για τον ΠΑΟΚ αν αυτοί που θα έρθουν θα κουμπώσουν αμέσως με το σύνολο. Αν αυτό συμβεί και οι παίκτες του «Δικεφάλου» συνεχίζουν να βλέπουν τεράστιες τις αντίπαλες εστίες, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να πάρουν στο φινάλε τον τίτλο. Βέβαια, παίζει ρόλο τι θα κάνουν στα… ψώνια του Γενάρη οι διώκτες του Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ο ΠΑΟΚ είναι αυτός που οδηγεί την κούρσα και έχει και τον αέρα των τεσσάρων βαθμών.

Αν οι άνθρωποι που τον διοικούν αντιμετωπίσουν την κατάσταση ρεαλιστικά και δεν κλείσουν τα μάτια τους μπροστά στις αδυναμίες του επειδή η μπάλα πάει στο πλεκτό και το πρόβλημα μπαίνει κάτω από το χαλάκι , τότε είναι βέβαιο ότι θα γίνουν «ηχηρές» και στοχευμένες  κινήσεις.

Διαφορετικά κάθε ματς που έρχεται ο ΠΑΟΚ θα παίζει με τη φωτιά και με τα νεύρα του κόσμου του που βιώνει πολύ έντονα τη φετινή περίοδο.

Υ.Γ. Η αλήθεια είναι ότι την πορεία της ομάδας  του ο κόσμος του ΠΑΟΚ την βιώνει έντονα από μακριά, αφού η εικόνα στις κερκίδες της Τούμπας είναι αποκαρδιωτική αρκετές φορές. Χθες είχε κάτι λιγότερα από 8000 εισιτήρια κομμένα κι αυτό δεν αρμόζει σίγουρα σε ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό. Το γιατί δεν πάει στο γήπεδο μία μεγάλη μάζα ΠΑΟΚτσήδων είναι θέμα ενός άλλου, ίσως και παραπάνω άρθρων και δεν χρειάζεται να επιδοθούμε τώρα σε μία επιδερμική ανάλυση.

Πηγή: http://www.sport24.gr/