Σοκαριστικές αποκαλύψεις για ντόπινγκ στη Ρωσία

Συγκλονίζουν το παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα, και ιδιαιτέρως τον στίβο, οι αποκαλύψεις μέσων ενημέρωσης σε Γερμανία και Γαλλία σχετικά με το «συστηματικό ντοπάρισμα του 99% των επιφανών Ρώσων αθλητών», σύμφωνα με τη Ρωσίδα αθλήτρια Ευγενία Πετσέρινα, στη συγκάλυψη του οποίου ενέχονται παράγοντες της ρωσικής ομοσπονδίας, του ρωσικού οργανισμού κατά του ντόπινγκ, ακόμη και υψηλά ιστάμενοι παράγοντες της Διεθνούς Ομοσπονδίας (IAAF). Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA) όσο και η IAAF ξεκίνησαν επείγουσες έρευνες.

Το πρώτο κρατικό γερμανικό κανάλι ARD μετέδωσε προχθές μεγάλη έρευνα κατά την οποία στη Ρωσία εφαρμόζεται εδώ και καιρό πρόγραμμα ντοπαρίσματος «τύπου Ανατολικής Γερμανίας» όπως καταθέτουν Ρώσοι αθλητές και παράγοντες στην κάμερα, ενώ υπήρχε και μαγνητοσκόπηση διακίνησης από προπονητή σε αθλήτρια της απαγορευμένης ουσίας οξανδρολόνη σε μορφή χαπιού.

Η δρομέας των 800 μέτρων Γιούλιγια Στεπάνοβα αποκάλυψε ότι οι προπονητές της τής ζητούσαν να φυλάσσει «καθαρά» δείγματα ούρων για περίπτωση ελέγχου, ενώ ο σύζυγός της, Βιτάλι Στιεπάνοφ, πρώην αξιωματούχος στον ρωσικό οργανισμό κατά του ντόπινγκ, είπε ότι το αρμόδιο υπουργείο στη Μόσχα κανόνιζε αν θα ανακοινωθεί το θετικό δείγμα αθλητή, αποκρύπτοντας τις… παρασπονδίες όσων είχαν ελπίδες διεθνούς διάκρισης.

Επίσης η μαραθωνοδρόμος Λίλιγια Σομπούχοβα κατήγγειλε ότι υποχρεώθηκε να πληρώσει 450.000 δολάρια για να συγκαλυφθεί από τις ρωσικές αρχές ανωμαλία στα επίπεδα του αίματός της που κατέδειξε έλεγχος, ώστε να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 2012. Αργότερα, το ένα τρίτο τής επεστράφη.

«Ο WADA έχει παρακολουθήσει το γερμανικό τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ και διαβεβαιώνει ότι όλα τα θέματα αυτά θα διερευνηθούν πλήρως», ανέφερε η ανακοίνωση του οργανισμού, προσθέτοντας πως αναμένει και το αποτέλεσμα της σχετικής έρευνας της IAAF.

Η γαλλική εφημερίδα Equipe αποκάλυψε ότι για την υπόθεση της Σομπούχοβα υπάρχει έγγραφη αναφορά από Ρώσο ατζέντη (με έδρα στις ΗΠΑ) προς την IAAF, που αποκαλύπτει δωροδοκία για τη συγκάλυψη της υπόθεσης ντοπαρίσματος της μαραθωνοδρόμου. Επιπλέον, η εφημερίδα εγείρει ερωτήματα για τις συναντήσεις που είχαν σε ρωσικά ξενοδοχεία ο πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου και μέλος του συμβουλίου της IAAF Βαλεντίν Μπαλαχνίτσεφ, ο νομικός σύμβουλος της IAAF Χαμπίμπ Σισέ και ο γιος του προέδρου της IAAF, ο Μασάτα Πάπα Ντιάκ.

Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

http://www.kathimerini.gr/794632/article/epikairothta/a8lhtismos/sokaristikes-apokalyyeis-gia-ntopingk-sth-rwsia