Ενας ποδοσφαιρικός αγώνας γεμάτος συμβολισμούς

Στο αποψινό φιλικό ανάμεσα στη Γερμανία και στην Ολλανδία δεν ενδιαφέρουν τα γκολ, αλλά να σταλεί μήνυμα αλληλεγγύης στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι. Παρούσα και η Μέρκελ.

Ποδόσφαιρο; Πάλι; Μετά τα όσα συνέβησαν λίγες μέρες πριν στο Stade de France στο φιλικό Γερμανίας – Γαλλίας και τις ώρες αγωνίας στη συνέχεια στις κατακόμβες του σταδίου; Για τον Γιόαχιμ Λεβ, τον προπονητή της Εθνικής Γερμανίας, και μόνο σαν σκέψη είχε αποκλειστεί. Το δήλωσε με κάθε ειλικρίνεια χθες κατά τη συνέντευξη τύπου. «Όταν το Σάββατο προσγειωθήκαμε στη Φραγκφούρτη σκέφτηκα ότι αυτό το παιγνίδι δεν θα έπρεπε να γίνει» εκμυστηρεύτηκε χθες.

Αλλά η Γερμανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου αποφάσισε ότι ακριβώς μετά τα δραματικά γεγονότα η αναμέτρηση δεν θα έπρεπε να αναβληθεί. Έτσι ο φιλικός αγώνα των δύο ομάδων απόψε (21.45 ώρα Ελλάδος) στο γήπεδο του Ανοβέρου θα γίνει κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Ο χαρακτήρας του παιγνιδιού αλλάζει εντελώς και για τη γερμανική πλευρά σημασία δεν έχει η αθλητική επίδοση και το αποτέλεσμα, αλλά το μήνυμα που θα εκπέμψουν οι παίκτες. «Οι σκέψεις μας θα βρίσκονται κοντά στους συγγενείς και τους φίλους των θυμάτων, θα πενθήσουμε μαζί τους» δήλωσε ο Λεβ, εκφράζοντας την ευχή σε αυτό το φιλικό να μην κυριαρχήσει ο παραδοσιακός ανταγωνισμός που υπάρχει ανάμεσα στις δύο ομάδες και οι οπαδοί τους να μην τραγουδούν και φωνάζουν συνθήματα, αλλά θεατές και ποδοσφαιριστές να γίνουν ένα όλοι μαζί. «Είναι το πιο σημαντικό σε μια τέτοια μέρα».

Απόψε το βράδυ λοιπόν το αποτέλεσμα του παιγνιδιού δεν έχει καμιά απολύτως σημασία, σημασία έχει να γίνει το παιγνίδι κάτω από τις προϋποθέσεις που περιέγραψε ο Γερμανός προπονητής. Στον χλοοτάπητα του γηπέδου δεν θα παίζουν δύο αντίπαλες ομάδες, ούτε θα έχει σημασία ποιος παίκτης θα βάλει τα περισσότερα γκολ, ποια ομάδα θα βγει νικήτρια. Θα είναι ένα ματς γεμάτο συμβολισμούς.

Κι αυτό υπογραμμίζεται ακόμη περισσότερο με τη παρουσία της καγκελαρίου Μέρκελ, του αντικαγκελαρίου και υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και πολλών άλλων υπουργών της κυβέρνησης στις κερκίδες των επισήμων. Η Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία κάνει σχέδια με ποιο τρόπο θα τιμηθεί η μνήμη των νεκρών των τρομοκρατικών επιθέσεων. «Υπάρχει η σκέψη να φορέσουν οι παίκτες τη φανέλα της Εθνικής Γαλλίας, πριν από το σφύριγμα να τραγουδήσουμε τη Μασσαλιώτιδα» είπε ο Όλιβερ Μπίερχοφ, ο μάνατζερ της ομάδας. «Αλλά θα πρέπει να έρθουμε πρώτα σε συνεννόηση με τους Ολλανδούς» πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα γίνει κάτι από όλα αυτά.

Πάντως η πόλη του Ανοβέρου και οι εκπρόσωπο των θρησκευτικών κοινοτήτων θέλουν να στείλουν το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης και πένθους: πριν από το παιγνίδι θα σχηματιστεί μια ανθρώπινη αλυσίδα φωτός γύρω από το στάδιο.

Πηγή: DW