Κλέφτες και αμαρτωλοί...

Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ταξίδεψα στα όμορφα Γιάννενα. Μου δόθηκε λοιπόν, η ευκαιρία να επισκεφθώ δύο εξαιρετικούς πολιτιστικούς χώρους. Ο πρώτος είναι ο αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης. Το Ιερό της Δωδώνης βρίσκεται στο κέντρο στενής κοιλάδας, στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Τόμαρος. Ήταν αφιερωμένο στη λατρεία του Δωδωναίου Δία και αποτελούσε θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο των Ηπειρωτικών εθνών. Οι ανασκαφές του Κωνσταντίνου Καραπάνου το 1875 και της «Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας» από το 1920, αποκάλυψαν τα οικοδομήματα του ιερού.
Το ιερό είναι χτισμένο στη νοτιοδυτική πλαγιά χαμηλού λόφου και διαμορφώνεται σε τρία επίπεδα. Στο χαμηλότερο επίπεδο, νότια, βρίσκεται η κύρια είσοδος που οδηγούσε στο χώρο ανάμεσα στις στοές. Στους πρόποδες του λόφου, αναπτύσσεται σε ευρύχωρο άνδηρο το κυρίως ιερό με το ναό του Δία και τα άλλα λατρευτικά οικοδομήματα. Δυτικά των ναών, είναι χτισμένα το βουλευτήριο, το πρυτανείο, το θέατρο και το στάδιο. Στις προσόψεις των στοών και των οικοδομημάτων, υπήρχαν βάθρα με αναθηματικά ή τιμητικά αγάλματα. Έξω από τον περίβολο, βρίσκονταν το θέατρο – στο οποίο γίνονται σήμερα εργασίες αποκατάστασης – και το στάδιο, που συνδεόταν με την τέλεση των Ναΐων, εορτής προς τιμήν του Δία, που περιελάμβαναν αγώνες γυμνικούς (αθλητικούς), μουσικούς και δραματικούς.
Στις ανασκαφές του ιερού της Δωδώνης, βρέθηκαν περισσότερα από 2.500 χρηστήρια πινάκια, λεπτά μολύβδινα φύλλα, όπου χαράσσονταν οι ερωτήσεις προς το μαντείο. Πολυάριθμα είναι επίσης, τα αφιερώματα (αναθήματα) των προσκυνητών, κυρίως χάλκινα σκεύη και αγαλματίδια.
Ένας άλλος χώρος – σήμα κατατεθέν – έξω από τα Γιάννενα, είναι το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας, το οποίο αποτελεί έργο ενός και μόνον ανθρώπου: του γλύπτη, αρχιτέκτονα, ζωγράφου και ενδυματολόγου Παύλου Βρέλλη. Σκοπός του καλλιτέχνη, ήταν να αναπαραστήσει ιστορικά γεγονότα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, σε φυσικό μέγεθος, μέσα στο Μουσείο. Έτσι θα μπορούσε να παρουσιάσει τους ήρωες και τον ρόλο που διαδραμάτισαν, στους αντίστοιχους χώρους.
Τα εκθέματα αυτού του Μουσείου, περιλαμβάνονταν μορφές και αναφορές από την περίοδο των Αρχαιοελληνικών χρόνων, έως και την Κυρά της Ρω (1982). Στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου, που έχει συνολικό όγκο 2.500 κυβικά μέτρα, η διαμόρφωση των 36 θεμάτων, έγινε με βάση την διαίρεση σε παράλληλα, συνάλληλα και διάλληλα επίπεδα.
Η περιήγηση στο χώρο που θυμίζει σπήλαιο, χωρίζεται σε τρεις ενότητες: την ενότητα της Προεπανάστασης (Κρυφό Σχολειό, Ρήγας Βελεστινλής, Κοσμάς ο Αιτωλός κ.ά.), την ενότητα της Επανάστασης του 1821 (Ιωάννης Μακρυγιάννης, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης κ.ά.) και την ενότητα του 2ου Παγκοσμίου πολέμου (Το Στρατηγείο της VIII Μεραρχίας, στην σπηλιά του Καλπακίου, Η Μάχη της Κρήτης, Η Κυρά της Ρω κ.ά.). Όπως έμαθα από την ξενάγηση, τα μάτια των περισσότερων κέρινων ομοιωμάτων είναι από γυαλί, το οποίο χρησιμοποιείται στην Ιατρική και οι τρίχες είναι φυσικές.

Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε στα:

http://www.dodoni.gr/visit/aksiotheata/arxaiologikos-xoros-dodonis

http://www.vrellis.gr/

Κλέαρχος Παπαγεωργίου