Τάσεις & προσδοκίες '21-'22: Η οικονομία”πρασινίζει”, τα κρυπτονομίσματα καθιερώνονται & τα διεθνή χρηματιστήρια αυξάνουν τα κέρδη τους

Ας κλείσουμε τον απολογισμό της φετινής οικονομικής χρονιάς με κάποιες μεγάλες τάσεις που θα τεθούν σε δοκιμασία αλλά και που πιθανώς θα διαμορφώσουν το άμεσο μέλλον.

του Κώστα Μποτόπουλου

Το “πρασίνισμα” της οικονομίας

Η βασική εξέλιξη, που αποκρυσταλλώθηκε με τρόπο μη επιδεχόμενο αμφισβήτησης το 2021, ήταν το -οριστικό μεν, αβέβαιης υλοποίησης δε- “πρασίνισμα” της οικονομίας.

  • Τα μεγάλα “πακέτα” -όπως είναι, για την Ευρωπαϊκή Ένωση και άρα και για την Ελλάδα, το πρόγραμμα Next Generation- περνούν μέσα από “πράσινες δράσεις”
  • Η ταξινόμηση των επενδύσεων γίνεται με αυτό το κριτήριο
  • Οι τράπεζες χρηματοδοτούν και τα χρηματιστήρια επιβραβεύουν επιχειρήσεις που πληρούν περιβαλλοντικές προδιαγραφές
  • Σταδιακά στο «βαθμό πρασινίσματος» θα βασίζεται και η “βαθμολόγηση” των επιδόσεων των κρατών, η αξιολόγηση των προϋπολογισμών αλλά και των προοπτικών τους.

Βέβαια, άλλο “πρασίνισμα” στα χαρτιά κι άλλο οικονομική δραστηριότητα σε εντελώς νέες βάσεις, που δεν έχουν ακόμα τεθεί.

Τα ψηφιακά νομίσματα

Δεύτερη μεγάλη εξέλιξη, επίσης ανεπίστρεπτη και με στοιχεία απειλής για την καθεστηκυία τάξη, η καθιέρωση των ψηφιακών νομισμάτων.

Και στις τρεις μορφές τους:

  • Επίσημα νομίσματα (legal tender), όπως το υπό διαμόρφωση “ψηφιακό ευρώ”.
  • “Ελεύθερα” κρυπτονομίσματα τύπου bitcoin.
  • “Σταθερά” κρυπτονομίσματα (stablecoins), με «αναφορά» σε υπαρκτές αξίες ή «καλάθια» αξιών.

Όλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, και θα χρησιμοποιούνται όλο και πιο πολύ, τόσο για κερδοσκοπικούς, όσο και για επενδυτικούς σκοπούς. Αλλάζοντας την περί χρήματος, αλλά και περί ρίσκου, δηλαδή και περί επενδύσεων, αντίληψη.

Τρεις νέες “ιστορίες”

Οι “ιστορίες” που συζητήθηκαν και διαμόρφωσαν κλίμα τη χρονιά που κλείνει

  • Τα πειράματα της Tesla με τα κρυπτονομίσματα
  • Η αποδοχή και μετά η επίσημη απαγόρευση δημόσιας χρήσης κρυπτονομισμάτων στην Κίνα
  • Οι χρηματιστηριακές “επαναστάσεις” των μικροεπενδυτών μέσα από πλατφόρμες σαν τη GameStop, η “κερδοσκοπική τέχνη” μέσα από τα Non-Fungible-Tokens

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πολλαπλασιαστούν και θα παραμερίσουν τις πιο παραδοσιακές μορφές επενδυτικών επιλογών και κινήσεων.

Τα διεθνή χρηματιστήρια αυξάνουν τα κέρδη τους

Τα διεθνή χρηματιστήρια παρουσιάζουν την ιδιομορφία να μην κάμπτονται ούτε από τις απανωτές κρίσεις (χρηματοπιστωτική και πανδημία), ούτε από τις γεωπολιτικές διακυμάνσεις (η “πολυ-πολικότητα” ισούται πλέον με την αστάθεια), ούτε από την αλλαγή παραδείγματος (“πρασίνισμα” και ψηφιοποίηση).

Αυξάνουν τα κέρδη τους (+45% στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 2021) αλλά και αποκόπτονται όλο και περισσότερο από τη λεγόμενη “πραγματική οικονομία”, που, υπ’ αυτή την έννοια, κάθε άλλο παρά πραγματική είναι πλέον. Η αποκοπή, όμως, αυτή είναι προφανές ότι εγκυμονεί ιδιαίτερο κίνδυνο “φουσκών”.

Το τελευταίο, και ίσως δομικά κυρίαρχο, στοιχείο περιέχεται σε καθεμία από τις παραπάνω εξελίξεις: πρόκειται για την “κανονικοποίηση της μη κανονικότητας”. Με την επόμενη κρίση να παραμονεύει, την τεχνολογία να καλπάζει, τα διεθνή συστήματα ρύθμισης, εποπτείας αλλά και συνεννόησης να μην μπορούν να παρακολουθήσουν, πόσο μάλλον να επέμβουν, το τουίτερ να παίζει το ρόλο του “εμπειρογνώμονα” και τις πλατφόρμες να είναι οι νέες “αγορές”.

Καλώς ήρθαμε στο θαυμαστό, για όποιον μπορεί να τον ακολουθήσει, καινούργιο, για όλους και θέλουμε-δεν θέλουμε, κόσμο.

 

Πηγή: Economico,gr

 

2021-2022απολογισμός χρονιάςδιεθνή χρηματιστήριακέρδηκρυπτονομίσματαοικονομίαπροσδοκίεςτάσεις