Αυξάνεται συνεχώς η νόσος του Πάρκινσον

Η νόσος του Πάρκινσον, μία ανίατη πάθηση του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, πλήττει 6,3 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο. Εκδηλώνεται κατ΄ εξοχήν με διαταραχή στις κινήσεις, όπως η βραδύτητα στην κίνηση, η δυσκαμψία, το τρέμουλο σε κατάσταση ηρεμίας, η διαταραχή στη βάδιση και στην ισορροπία, γύρω στην ηλικία των 60 ετών αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που έχει εκδηλωθεί και σε ηλικίες μικρότερες των 50 ετών. Τα συμπτώματα εμφανίζονται βαθμιαίως, συνήθως από την μια μεριά του σώματος και καθώς η νόσος εξελίσσεται επεκτείνονται και στην άλλη πλευρά. Η αντιμετώπιση της νόσου στηρίζεται στη χορήγηση φαρμάκων, τα οποία είτε αναπληρώνουν την ντοπαμίνη, είτε μιμούνται τη δράση της.

«Η φαρμακευτική αγωγή δεν καθυστερεί, ούτε σταματά την εξέλιξη της νόσου. Βελτιώνει όμως αποτελεσματικά τα κινητικά συμπτώματα. Επιπλέον σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της καλής ποιότητας ζωής έχει η φυσικοθεραπεία, ο χορός, η λογοθεραπεία, η σωστή διατροφή και η ψυχολογική υποστήριξη. Δυστυχώς οι Παρκινοσονικοί ασθενείς πρέπει να πληρώνουν συμμετοχή 10% για τα φάρμακά τους δηλαδή ένα ποσό που ανέρχεται στα 50 ευρώ μηνιαίως που συνιστά μια αρκετά μεγάλη οικονομική επιβάρυνση αν σκεφτεί κανείς ότι μπορεί να χρειάζεται να παίρνουν και άλλα φάρμακα. Εμείς ζητάμε να γίνει μηδενική η συμμετοχή στην αξία των φαρμάκων» ανέφερε στο πλαίσιο ενημερωτικής εκδήλωσης πρόεδρος Συλλόγου Παρκινσονικών Ασθενών και Φίλων Βορείου Ελλάδος Χάρης Παναγιωταλίδης.

Σύμφωνα με στοιχεία Συλλόγου Παρκινσονικών Ασθενών και Φίλων Βορείου Ελλάδος, μόνο ένας στους 10 ασθενείς διαγνώστηκαν από εξειδικευμένο για Πάρκινσον γιατρό, ενώ σχεδόν το 50% των παρκινσονικών είναι δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που τους ανακοινώθηκε η διάγνωση, η πληροφόρηση που διαδίδεται κατά τη διάρκεια της διάγνωσης δεν συμπίπτει ακριβώς με τις ανάγκες του ασθενούς ενώ οι συμβουλές των γιατρών δεν βασίζονται στις ιδιαίτερες ανάγκες των ασθενών.

Αξιοσημείωτες είναι οι οικονομικές επιπτώσεις από την ασθένεια στην Ευρώπη όπου, σύμφωνα με στοιχεία του Συλλόγου, το ετήσιο κόστος για την αντιμετώπισή της ανέρχεται στα 13,9 δισεκατομμύρια ευρώ και το ποσό αυτό θα αυξηθεί καθώς ο αριθμός των ασθενών αυξάνεται συνεχώς. Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών το ετήσιο κόστος της ασθένειας ανά ασθενή θα αυξηθεί όσο η νόσος γίνεται σοβαρότερη, ενώ τα μη κινητικά συμπτώματα αποτελούν τον κύριο λόγο παραμονής στο νοσοκομείο και ιδρυματοποίησης. Υπάρχει επίσης και έμμεσο κόστος από την ασθένεια, το οποίο πρέπει να ληφθεί υπόψη σαν αποτέλεσμα μείωσης των αποδοχών και από τα δύο πρόσωπα (αρρώστου-συνοδού). Έρευνες έχουν δείξει ότι έγκαιρες θεραπείες με φαρμακευτικές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος της ασθένειας και σε μερικές περιπτώσεις να επιβραδύνουν την εξέλιξή της και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των Παρκινσονικών.

Πάρκινσον