Για ένα νέο κύμα έξαρσης του κορωνοϊού μιλούν οι ειδικοί ενόψει Νοεμβρίου, με τα κρούσματα των υποπαραλλαγών BQ.1 και BQ1.1 που βρέθηκαν στην Ελλάδα να προβληματίζουν.
Για πρώτη φορά την προηγούμενη εδομάδα, ανακοινώθηκαν στη χώρα μας 10 κρούσματα της νέας υποπαραλλαγής της Όμικρον, ΒQ.1 και πέντε της υποπαραλλαγής BQ.1.1 σε Αθήνα και Κρήτη, κατά την από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς οι νέες παραλλαγές είναι κάτι σχετικά αναμενόμενο και όπως είχε επισημάνει ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης: «Eίναι θετικό το ότι οι παραλλαγές είναι “παιδιά” της Όμικρον και όχι ενός διαφορετικού κλάδου, όπως βλέπαμε σε προηγούμενά κύματα. Kάτι που κάνει την πανδημία πιο προβλέψιμη».
Λίγες ώρες πριν την δημοσίευση της νέας επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, προειδοποίησε για μία έκρηξη κρουσμάτων κατα τη διάρκεια του Νοεμβρίου, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ωστόσο καθησύχασε πως δεν δεν υπάρχει ενδεχόμενο να ασκηθεί πίεση στα νοσοκομεία.
«Ανάγκη για εμβολιασμό -Δεν αναμένονται άλλες δόσεις εμβολίου»
«Δεν θεωρώ ότι θα ξεπεράσουμε τους 150 διασωληνωμένους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης, ωστόσο επανέλαβε τη σύσταση για εμβολιασμό με την επικαιροποιημένη δόση του εμβολίου, να και παραδέχτηκε πως «ο κόσμος έχει κουραστεί».
Μάλιστα, ανέφερε ότι «δεν αναμένεται να γίνουν άλλες δόσεις εμβολίου για φέτος, μετά τον εμβολιασμό με το επικαιροποιημένο εμβόλιο», ενώ σημείωσε ότι είναι «εξαιρετικά απίθανο να βγει σύσταση για εμβολιασμό στους κάτω των 60 ετών».
Παγώνη: «Ο κορωνοϊός είναι εδώ»
Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, τόνισε πως «είναι άγνωστο το πότε θα τελειώσει η πανδημία», επισημαίνονται πως «ο κορωνοϊός σε συνδυασμό με τη γρίπη που ξεκινάει το χειμώνα, μπορεί να φέρει καταστροφικά αποτελέσματα».
«Ο κορωνοϊός είναι εδώ και ας μην αρέσει σε κανέναν. Ο καιρός έχει βοηθήσει. Αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η Ο5 στο 97% των φορέων κορωνοϊού. Οι υποπαραλλαγές τις όμικρον είναι πάνω από 300. Τι θα γίνει από εδώ και πέρα με την πορεία του κορωνοϊού, κανείς δεν ξέρει και κανείς δεν μπορεί να απαντήσει», τόνισε η κ. Παγώνη για την πορεία της πανδημίας και τις υποπαραλλαγές.
«Να εμβολιαστεί ο κόσμος -Το κοκτέιλ γρίπη & κορωνοϊός θα είναι δύσκολο»
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ απάντησε σχετικά με τη γρίπη και ανέφερε, ότι «τα κρούσματα γρίπης θα είναι ακόμη περισσότερα μετά τον Νοέμβριο, ειδικότερα τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Για αυτό λέμε ότι όσοι μπορούνε να πάνε να εμβολιαστούν τώρα, ούτως ώστε να μπορούμε να καλύψουμε αυτή την κατάσταση. Το κοκτέιλ γρίπη και κορωνοϊός θα είναι δύσκολο για όποιον το έχει, ειδικότερα αν είναι πάνω από 60 ετών, αν έχει υποκείμενα νοσήματα και αν έχει διάφορα προβλήματα υγείας».
«Το επικαιροποιημένο παρέχει προστασία 9-12 μήνες»
«Τα στελέχη που υπάρχουν τώρα δεν είναι σαν της παραλλαγής Δέλτα που ήταν η χειρότερη, καθώς είχαμε πολλές διασωληνώσεις και θανάτους. Τα μέχρι τώρα στελέχη αφορούν το ανώτερο αναπνευστικό και είναι αντιμετωπίσιμο», επισήμανε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
Για το ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν με το επικαιροποιημένο εμβόλιο, τόνισε: «Οι άνω των 60 πρέπει να κάνουν οπωσδήποτε το επικαιροποιημένο εμβόλιο, αλλά πρέπει να κάνουν και οι κάτω των 60 που έχουν υποκείμενα. Παράγοντες όπως η παχυσαρκία, το κάπνισμα παίζουν και αυτά το ρόλο τους. Οσοι έχουν κάνει 4-5 εμβόλια θα πρέπει να κάνουν τώρα το επικαιροποιημένο εμβόλιο, αν το έχουν κάνει δεν χρειάζεται να το ξανακάνουν, είναι προστατευμένοι για τους υπόλοιπους 9 με 12 μήνες».
Θεσσαλονίκη: Κατά 26% αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων
Την ίδια στιγμή, αυξητική είναι η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης.
Με βάση τις πιο πρόσφατες μετρήσεις από την Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, η μέση εβδομαδιαία τιμή του ιικού φορτίου -από Πέμπτη σε Τετάρτη- αυξήθηκε κατά 26% (αύξηση στο όριο πειραματικής αβεβαιότητος) και, ενώ τις προηγούμενες ημέρες, υπήρξαν ενδείξεις σταθεροποίησης.
Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τρίτης 25/10/2022 και της Τετάρτης 26/10/2022 είναι:
– Σταθερή (+10%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Κυριακής 23/10/2022 και της Δευτέρας 24/10/2022.
– Σημαντικά αυξημένη κατά 58% σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης Τρίτης 18/10/2022 και της Τετάρτης 19/10/2022.
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ΕΡΤ3, η θετικότητα στη Θεσσαλονίκη έχει ξεπεράσει το 27%, όπως προκύπτει από τα rapid test των τελευταίων 24ώρων. Οι περισσότεροι πολίτες δεν φορούν πάντως μάσκα σε εξωτερικούς χώρους. Φαίνεται ότι προσέχουν πιο πολύ οι άνω των 60 αλλά και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.