ΕΟΔΥ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις νέας παραλλαγής στη Σανγκάη - Οι ειδικοί επικρίνουν τη στρατηγική της Κίνας

Γιατί δεν έχει αποτέλεσμα πλέον η στρατηγική «μηδενικής διασποράς» – Ο ρόλος της Omicron 2

Τη βαριά επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί στη Σανγκάη με την επέλαση του κορωνοϊού αλλά και τα ασφυκτικά περιοριστικά μέτρα στα οποία αυτή έχει οδηγήσει, επιχειρεί να ξεδιαλύνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Σύμφωνα με τον καθ’ ύλην αρμόδιο φορέα της χώρας μας, το πρωτόγνωρο σκηνικό το οποίο έχει στηθεί στην κινεζική πόλη δεν κρύβει κάποιο ανησυχητικό επιστημονικό δεδομένο, όπως για παράδειγμα μία νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, παρά μόνο την επιμονή στην υιοθέτηση της στρατηγικής της «μηδενικής διασποράς» που ακολουθήθηκε εξαρχής στην Κίνα.

«Βάσει των δεδομένων που δημοσιεύονται από την Κίνα δεν υπάρχουν ενδείξεις ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού, ή άλλου δεδομένου ότι η πανδημία έχει αλλάξει χαρακτηριστικά» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ.

«Οι πρωτόγνωρες εικόνες των αυστηρών περιοριστικών μέτρων στην Σαγκάη της Κίνας έχουν ανησυχήσει τη διεθνή κοινότητα. Στη Σανγκάη εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα που περιλαμβάνουν αναστολή επαγγελματικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων καθώς και απομόνωση των ατόμων που έχουν διαγνωσθεί θετικοί στον κορωνοϊό SARS-CoV-2» αναφέρει ο Οργανισμός.

Η στρατηγική της «μηδενικής διασποράς»

Όπως υπενθυμίζει, η Κίνα μετά την έξαρση κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2020) είχε σχεδόν μηδενικό αριθμό κρουσμάτων μέχρι τις αρχές του εφετινού Μαρτίου.

«Αυτό ήταν συνέπεια της στρατηγικής «μηδενικής διασποράς» ή zero-Covid που αφορούσε εφαρμογή αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε περίπτωση ανίχνευσης μικρού αριθμού κρουσμάτων SARS-CoV-2. Η στρατηγική «μηδενικής διασποράς» ήταν επιτυχής μέχρι πρότινος αλλά όχι μετά το Φεβρουάριο 2022 που παρατηρήθηκε διασπορά της παραλλαγής Όμικρον και συγκεκριμένα της υποομάδας Όμικρον 2 (ΒΑ.2) που παρουσιάζει υψηλή μολυσματικότητα και χαρακτηριστικά ανοσιακής διαφυγής» εξηγούν οι Έλληνες ειδικοί του Οργανισμού.

«Λόγω της υψηλής μολυσματικότητας της παραλλαγής ‘Ομικρον και της μικρότερης αποτελεσματικότητας των εμβολίων που έχουν χρησιμοποιηθεί στην Κίνα, η στρατηγική αυτή είναι λιγότερο αποτελεσματική και απαιτεί την εφαρμογή πολύ αυστηρών μέτρων» αναφέρει ο ΕΟΔΥ, καταλήγοντας ότι «συμπερασματικά τα υπάρχοντα δεδομένα από την Κίνα δεν αναφέρουν την ύπαρξης νέας παραλλαγής του ιού ή άλλου δεδομένου που εγείρει ανησυχία αναφορικά με την πορεία της πανδημίας».

ειδικοίΕΟΔΥκορονοϊόςΣαγκάη