Σε πραγματικές συνθήκες η αποτελεσματικότητα των φαρμακευτικών παρεμβάσεων, όπως είναι και τα εμβόλια, μπορεί να διαφέρει από αυτήν που παρατηρείται στο πλαίσιο της κλινικής δοκιμής.
Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιες φορές οι φαρμακευτικές παρεμβάσεις γίνονται σε καλά ελεγχόμενες συνθήκες εντός των κλινικών μελετών που όμως δεν ανταποκρίνονται σε πραγματικές συνθήκες καθημερινής ζωής και κλινικής πράξης.
Για αυτό το λόγο οι μελέτες αποτελεσματικότητας των εμβολίων στα πλαίσια της καθημερινής κλινικής πράξης είναι εξαιρετικά σημαντικές.
Τι έδειξε η μελέτη για τα συγκεκριμένα εμβόλια κατά της Covid-19
Σε μία μελέτη που διεξάχθηκε στις ΗΠΑ και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό New England Journal of Medicine αναδεικνύεται η υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Pfizer, της Moderna και της Johnson&Johnson σε πραγματικές συνθήκες σε άτομα μεγαλύτερα από 50 ετών.
Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια ευρήματα της μελέτης.
Οι ερευνητές αφού ανέλυσαν τα στοιχεία από περίπου 100.000 εισαγωγές σε νοσοκομεία μεταξύ 1 Ιανουαρίου και 22 Ιουνίου 2021 είδαν ότι, σε πραγματικές συνθήκες, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στο να προστατεύουν από εισαγωγή στο νοσοκομείο, επίσκεψη στα επείγοντα περιστατικά ή εισαγωγή στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας προσεγγίζει το 90%.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που ανέδειξε η μελέτη αυτή είναι ότι η επάρκεια της ανοσολογικής απόκρισης αυξάνεται σημαντικά μετά την 13η ημέρα από την πρώτη δόση και μεγιστοποιείται γύρω στις 50 ημέρες από την πρώτη δόση οπότε φαίνεται ότι παραμένει σταθερή για τουλάχιστον 3 μήνες μετά από την πρώτη δόση.